Vineri, 20 decembrie 2013, ora 14.30, la Cercul Militar Mangalia, va avea loc, cu sprijinul unor sponsori locali, lansarea cărții: Revoluția din decembrie 1989. Valoarea libertății. Volumul, coordonat de drd. Ovidiu Mihalache și dr. Sorin Marcel Colesniuc, cuprinde comunicările susținute de specialiștii în istorie care au participat la simpozionul științific desfășurat în ziua de 20 decembrie 2012, la Mangalia.

Lucrarea se axează, în principal, pe evenimentele din Mangalia și din județul Constanța, dar nu uită să amintească faptul că eroii ei au desfăşurat acţiuni de luptă şi la Bucureşti. Volumul a fost publicat prin contribuția financiară a coordonatorilor: Ovidiu Mihalache și Sorin Marcel Colesniuc. Lansarea de carte se face cu sprijinul Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Filiala Mangalia, tocmai pentru ca militarii, ofiţerii şi subifiţerii participanți la evenimentele din decembrie 1989 să dorească să contribuie cu informații la următorul volum, ce va fi lansat în 2014.

“În urmă cu un an, în decembrie 2012, se împlineau 23 de ani de la sfârșitul dictaturii comuniste din România. Nu era o cifră rotundă, dar discutând cu prietenul meu, Ovidiu Mihalache, comandor în rezervă și doctorand în istorie, ne-am decis să organizăm un simpozion științific, la Mangalia, pentru a comemora eroii Revoluției Române din decembrie 1989. Împreună am hotărât să invităm specialiști în domeniul istoriei, care să susțină comunicări științifice și, împreună, să discutăm despre evenimentele care au avut loc la Mangalia și în județul Constanța, la sfârșitul anului 1989.

Prin urmare, am luat legătura cu foștii mei profesori de la Facultatea de Istorie a Universității Ovidius din Constanța și cu foști colegi de facultate, care își desfășoară activitatea în diverse instituții de cultură constănțene. Au răspuns invitației noastre: prof.univ.dr. Marian Cojoc – Universitatea Ovidius Constanța, dr. Lavinia Gheorghe – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Costin Scurtu – Muzeul Militar Național Regele Ferdinand Filiala Constanța, dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, dr. Florin Stan și comandor dr. Olimpiu-Manuel Glodarenco – Muzeul Marinei Române și dr. Virgil Coman – Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale.

Pentru a consemna ceea ce s-a întâmplat la Mangalia, în decembrie 1989, am intervievat mai multe persoane, care ocupau diverse funcții în administrația locală sau care au fost implicate în derularea evenimentelor. Articolul l-am intitulat: Revoluția din decembrie 1989, la Mangalia. Așadar, am stat de vorbă cu: Nicolae Simionescu – președintele Consiliului Popular în decembrie 1989 (primarul orașului), Florica Spânu – secretarul Consiliului Popular, Robert Condruț – revoluționar, Traian Lupu – directorul Casei de Cultură, Vasile Moldovanu – șeful Serviciului tehnic al Trustului Carpați și reprezentantul Neptunului în Consiliul Frontului Salvării Naționale de la Mangalia, Gheorghe Todor – martor la evenimente. Toți mi-au povestit, în cele mai mici detalii, ceea ce s-a întâmplat, în acele zile, la Mangalia și în stațiunea Neptun.”

 

Cercetător științific doctor Sorin Marcel COLESNIUC

5 COMENTARII

  1. Mihalache e cel mai potrivit sa relateze ce s-a intamplat la revolutie, fiind participant din partea Securitatii.

  2. Prietene…cred ca-l confunzi pe Ovidiu Mihalache, co-autorul cartii cu alti Mihalache din Mangalia!
    La vremea respectiva (1989) eu eram student in anul III, la Academia Tehnica Militara din Bucuresti, Facultatea de Artilerie-Rachete, sectia Rachete Navale si Arme sub Apa. Intr-adevar am participat la Revolutie, in Drumul Taberei, acolo unde mi-au murit 5 colegi si am avut alti multi raniti pentru Revolutie.
    Dar, nici sa-mi fi dorit, n-as fi putut sa fiu securist in Mangalia, pentru simplul motiv ca nu eram aici!
    Daca vei veni la lansarea de carte, vineri, 20 decembrie, ora 14.30, la Cercul Militar, vei afla mai multe!

  3. Poate fi interesanta si cartea, dar depinde mult de sinceritatea si puterea de a se informa corect a autorului. O singura parere poate fi partinitoare. Apoi chiar daca a fost participant direct, depinde din ce perspectiva (social-politica, profesionala, bla, bla…) a privit lucrurile. Candva credeam ca realitatea e una singura, dar cu timpul m-am convins ca realitatea mea, nu coencide totdeauna cu a vecinului, a primarului, sau a nustiu-carui ministru, chiar daca ne referim la aceleasi probleme sau evenimente. Depinde de perceptie, de educatie si mai ales de interese.
    Dar revenind la titulatura cartii, la subtitlu mai exact:
    “Valoarea libertatii.” Se poate specula mult pe subiect, dar eu am o intrebare: Care libertate ??? De cum a intrat Basescu si PDL la putere, s-au simtit clar si din ce in ce mai pregnant ingradirea libertatilor castigate la caderea comunismului. Cand USL-ul a castigat alegerile, am avut o noua speranta ca vom scapa nu numai de portocalii, dar si de Basescu. Speranta a fost de scurta durata prin tradarea lui Ponta, care la referendumul de demitere (ca principal lider USL) a acceptat cvorum, de care s-a folosit Basescu pentru a ramane presedinte, apoi desi a promis schimbarea din functiile chee a portocaliilor, n-a facut-o, dar oricum, cu sau fara Basescu se pare ca tot dracul ala ar fi fost pentru ca “Soricelul” si-a dat curand arama pe fata; A pus taxe noi, in loc sa relaxeze fiscalitatea, a intarit puterea serviciilor speciale, jandarmeriei si mai ales a procuraturii… Asa ca revin: Unde-i libertatea ?

  4. Foarte frumoasa intrebare….”care libertate”?
    De aceea apare si acest volum pentru a aseza intrebarile si a incerca sa dea niscai raspunsuri…..
    Veniti Vineri la 14.30 la Cercul Militar Mangalia si poate vom avea ocazia sa dialogam despre locul unde mai exista “libertatea”!

    Ov.Mihalache

  5. Pentru “un dezamagit” :
    Romanii au libertatea impusa de UE si atata timp cat Parlamentul Popularilor Europeni se afla la conducere si din care Basescu face parte , nimic nu se face fara incuvintarea lor . Gandeste-te doar cum ar fi aratat raportul de activitate cand ai un presedinte de tara suspendat ? Ar fi aruncat in aer tot programul – proiect al masurilor de austeritate aplicat romanilor si la urma impus altor state . Crezi oare ca din cauza lui Ponta nu a cazut Basescu ? Eu iti spun ca nu , nu au vrut americanii ptr. ca este pro. Chevron si a altor proiecte si companii , nu au vrut canadienii ptr. ca este pro RM . iar popularii au interesele pe care ti le-am spus , intelesu-mai ? Nu ai inteles inca ca trebuie sa avem preturile aliniate la cele din UE ? O sa spui ca avem veniturile mai mici , fi sigur ca stiu si ei acest lucru dar daca au vazut ca romanii accepta orice ….. ii mai intereseaza atata timp cat isi vad interesele lor implinite ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.