Raluca Turcan, ministrul Muncii, despre situaţia de la Damen, unde 228 de posturi vor fi restructurate

0
2238

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vizitat marţi, 27 iulie a.c., Șantierul Naval Damen din Mangalia. Discuțiile cu reprezentanții Damen s-au purtat pe tema restructurării anunțate la sfârșitul săptămânii trecute.

“În ceea ce privește problematica restructurării de la nivelul Șantierului Naval Damen din Mangalia, am avut discuții cu conducerea companiei, pentru a înțelege, pe de-o parte, problemele care au apărut și, pe de altă parte, să identific modul în care putem ajuta angajații confruntați cu o eventuală decizie de acest fel. Reprezentanții companiei au punctat faptul că există o intenție de propunere de restructurare, nefiind stabilit un calendar foarte clar. În acest sens, am convenit ca reprezentanții ANOFM, prin AJOFM Constanța, să lucreze în strânsă cooperare cu Șantierul Naval Damen Mangalia, care va urma să furnizeze toate informațiile pentru ca serviciul public de ocupare să întreprindă toate demersurile necesare de sprijin pentru persoanele disponibilizate. Le mulțumesc colegilor mei Maria Mareș, președinta ANOFM, și Dantes Bratu, inspector general la Inspecția Muncii, pentru implicarea lor constantă în dialogul cu reprezentanții mediului de afaceri“, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Damen a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, restructurarea a 228 de posturi de la Şantierul Naval Mangalia, precizând că angajaţii disponibilizaţi vor primi până la nouă salarii compensatorii. 

Reorganizarea activităţii este consecinţa directă a faptului că Damen trebuie să se adapteze la situaţia economică din sectoarele maritime mondiale. Din cauza scăderii cererii din sectoarele offshore şi a concurenţei crescute a şantierelor navale care sunt susţinute de stat în Asia, activităţile de construcţie şi reparaţie navală au scăzut dramatic în 2020. Acest efect a fost exacerbat de impactul pandemiei Covid-19. Ca atare, noile comenzi de construcţii navale din Europa au scăzut cu 64% în tonaj anul trecut comparativ cu 2019 (în termeni valorici: 40% în scădere)”, a transmis Damen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.