LECȚIA DE ISTORIE – 28 iulie: Izbucnirea Primului Război Mondial

0
459

După asasinarea la Sarajevo la data de 28 iunie 1914 a lui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar și după un ultimatum foarte dur adresat Serbiei de către monarhia habsburgică, în ziua de 28 iulie 1914 Austro-Ungaria a declarat război Serbiei și a bombardat Belgradul, cu navele de pe Dunăre.

Ziua următoare, Germania a declarat că susține Austro-Ungaria și a cerut Marii Britanii să dea garanţii că îşi va menţine neutralitatea în cazul unui război generalizat pe continent. Tot pe 29 iulie, Rusia a declarat mobilizarea parțială a armatei și a declarat că va fi de partea Serbiei. În aceste condiții, Germania a anunțat că va intra în război de partea Austriei, dacă Rusia nu pune capăt mobilizării.

La 31 iulie, Franța, Rusia și Turcia au trecut la mobilizarea generală, iar Marea Britanie a cerut asigurări Germaniei că neutralitatea Belgiei va fi respectată, altfel va intra și ea în război. Răspunsul Berlinului va fi unul evaziv, din motive ce aveau să devină foarte clare în scurt timp.

Astfel, la 1 august, Germania a declarat război Rusiei, iar a doua zi, guvernul britanic a promis Franţei că va împiedica flota germană să atace porturile franceze. La 4 august, Germania a declarat război Belgiei şi a traversat frontiera în Franța, iar în aceste condiții, Marea Britanie a declarat mobilizarea generală şi a emis un ultimatum la Berlin care a expirat la miezul nopţii.

Astfel, Germania şi Marea Britanie erau, la rândul lor, în război. La fel ca într-un joc de domino, urmează alte declarații de război și anume, Austro-Ungaria declară război Rusiei la 6 august și tot în aceeași zi, Serbia declară război Germaniei. La rândul său, Franța declară război Austro-Ungariei la 6 august, fiind urmată peste patru zile de Anglia, iar la sfârșitul lunii august Japonia va declara război Germaniei, prin acest act, conflictul european va deveni unul mondial.

În următorii ani acest conflict mondial va continua prin intrarea în război a unor țări precum Italia și Bulgaria în 1915, Romania în 1916 sau Statele Unite în anul 1917 și altele.

Astfel început ca un război local între Austro-Ungaria și Serbia acest război s-a transformat într-un conflict global ce a implicat 42 de state și în urma căruia și-au pierdut viața peste 17 milioane de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.