Data de 24 iulie 1917 este o dată cu o mare rezonanță istorică pentru armata română, deoarece în această zi a început Bătălia de la Mărășești, bătălie unde trupele române comandate de generalul Eremia Grigorescu au obținut o strălucită victorie asupra trupelor germane conduse de generalul von Mackensen.

Victoria de la Mărăşeşti face parte din seria marilor bătălii din vara anului 1917, în urma cărora armata română va reuși să oprească ofensiva germano-austro-ungară, ce urmărea scoaterea României din război.

Confruntările de la Mărăşeşti s-au desfăşurat pe o lungime a frontului de peste 75 de kilometri, între Armata I Română, alcătuită din 6 divizii și Armata IX germană, ce avea in componență 9 divizii dintre care 174 de batalioane de infanterie, 16 escadroane de cavalerie și 150 de baterii de artilerie.

Bătălia de la Mărășești a început în dimineaţa zilei de 24 iulie, la ora 7.30, când Corpul I de Armate german a atacat pozițiile armatei române, reușind să rupă frontul pe o lungime de mai bine de 10 kilometri, însă intrarea în luptă a Diviziei 5 infanterie română a zădărnicit încercările germanilor de a ocupa trecerile peste Siret de la Ciuşlea şi Movileni. În aceste condiţii, feldmareşalul von Mackensen a fost nevoit să se retragă, mai ales că în noaptea de 25-26 iulie au intrat în luptă și Diviziile 9 şi 14 infanterie română, care au lichidat trupele inamice aflate în zona dintre Focşani-Mărăşeşti şi Siret.

Confruntări sângeroase au avut loc în următoarele două zile când trupele române au reușit să respingă puternicul contraatac al inamicului ce a atacat în zona Panciu. După două zile de acalmie relativă, în ziua de 29 iulie va avea loc atacul general al trupelor inamice la Mărăşeşti, când 5 divizii de infanterie germane vor ataca segmentul de front cuprins între Panciu şi Mărăşeşti.

Cea mai intensă confruntare a fost în zona pădurii Răzoare, unde s-au dus lupte grele pentru cucerirea cotei 100, cotă importantă ce domina zona și unde compania de mitraliere condusă de căpitanul Grigore Ignat a rezistat până la ultimul om și a întârziat înaintarea inamicului. După acest nou atac al inamicului, armata română condusă de generalul Eremia Grigorescu, a trecut la un rapid contraatac, ce vor forța trupele germane să se retragă cu mari pierderi.

Datele tehnice ale acestei bătălii de la Mărăşeşti confirmă amploarea deosebită a confruntării, în sensul că armata română a pierdut un număr de 27 410 oameni, în timp ce cea germană, a avut pierderi de peste 65 000 de oameni. Astfel, prin rezistenţa viguroasă a trupelor române la Mărăşeşti, inamicul a fost forţat să renunţe la ofensivă și a eşuat în încercarea de a ocupa Moldova şi de a scoate România din război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.