La data de 28 mai a anului 1987, Mathias Rust un tânăr vest-german de doar 19 ani, uimea întreaga lume după ce a intrat cu avionul în spațiul aerian al URSS şi a aterizat în Piața Roșie din Moscova.
Zdruncinând din temelii prestigiul militar al Kremlinului, se poate spune că tânărul Mathias Rust a contribuit oarecum la sfârșitul Războiului.
Trebuie amintit că aventura tânărului pilot începe pe data de 13 mai a anului 1987 când Mathias le spune părinților că pleacă într-o călătorie în Europa de Nord cu avionul sau model Cessna, pentru a aduna orele necesare obținerii licenței de pilot profesionist.
Astfel, el decolează dintr-un orășel de lângă Hamburg şi timp de două săptămâni zboară deasupra nordului continentului european, vizitând Insulele Feroe, Islanda, apoi Norvegia şi Finlanda.
În dimineața zilei de 28 mai, Rust își alimentează avionul la aeroportul din Helsinki , decolează și anunță turnul de control că se îndreaptă spre Stockholm, numai că își schimbă ruta spre est, direct spre Uniunea Sovietică.
Autoritățile aviatice finlandeze încearcă să îl contacteze, dar tânărul pilot întrerupe orice comunicație.
Luând în considerare posibilitatea unui accident aviatic, autoritățile din Finlanda pornesc investigații în vederea recuperării aeronavei, pe care o considerau prăbușită. Numai că în jurul orei 14.00, Rust este depistat de radarele de interceptare aeriană a URSS.
Astfel, sovieticii trimit două aeronave militare ca să îl intercepteze, dar zburând la o înălțime foarte mică, avionul tânarului vest-german nu este descoperit de avioanele trimise în urmărirea lui. Beneficiind și de o serie de împrejurări extrem de norocoase, în jurul orei 19 Rust apare pe cerul Moscovei, iar inițial s-a gândit să aterizare în curtea interioara a Kremlinului, dar apoi decide să aterizeze în Piața Roșie.
Numai că aglomerația nu îi permite să facă acest lucru şi, după ce da de câteva ocoluri în aer, reușește să aterizeze pe un pod din apropierea Pieței Roșii.
Apoi, Mathias Rust iese din avion, salută mulțimea curioasă care se strânsese în jurul sau, chiar dă câteva autografe şi anunță scopul misiunii sale: „Am venit din Germania cu o misiune de pace!”. Crezând că vine din RDG, moscoviții îl întâmpină ca pe un aliat, dar Rust este nevoit sa le explice că vine din „cealaltă Germanie”.
Reușind să treacă peste șocul inițial, miliția din Moscova îl arestează imediat pe tânărul pilot si îl duc la o închisoare de maximă securitate. Procesul său va începe însă abia pe data de 2 septembrie, iar procurorii sunt cu greu convinși de tânărul german că a acționat singur şi că nu este parte a unui complot care să urmărească destabilizarea Uniunii Sovietice.
După ce pledează vinovat pentru toate acuzațiile, Mathias este găsit vinovat pentru trecerea ilegala a graniței Uniunii Sovietice şi nerespectarea legilor aviatice. Este condamnat la patru ani de muncă silnică , dar nu va fi niciodată transferat într-un lagăr de muncă, fiind închis la penitenciarul de maximă siguranță Lefortovo, din Moscova.
Cu toate acestea, Mathias Rust avea sa ispășească numai câteva luni de pedeapsă la acest penitenciar, asta deoarece ca un gest de ,,bună-voință” față de Occident, Uniunea Sovietică decide eliberarea sa, permițându-i să se întoarcă în RFG.
Așa cum era de așteptat, întoarcerea în țara sa natală, pe 3 august 1988, a atras o atenție uriașă din partea presei internaționale. În schimb, reacțiile de la Kremlin au avut intensitatea unor adevărate unde de șoc. Este foarte posibil ca Mihail Gorbaciov, conducătorul de atunci al Uniunii Sovietice, să fi înțeles că acest eveniment este o oportunitate pentru el pentru a demite pe înalții ofițeri care se opuneau reformelor lui. Astfel, ministrul apărării, Serghei Sokolov, șeful Sistemului de Apărarea Aeriană al URSS, Alexander Koldunov, dar şi alte câteva sute de ofiţeri din armată au fost demiși din funcții.
Desigur, acțiunea lui Rust a reprezentat şi o lovitură de imagine pentru URSS, prin asta dovedindu-se că frontierele sovietice nu sunt impenetrabile, iar sumele uriașe cheltuite de stat pentru apărare au fost, de fapt, aruncate pe nimic. Mulți analiști se întreabă cum a fost totuși posibil acest lucru, dar adevărul este că Mathias Rust a beneficiat din plin de o serie de greșeli ale sovieticilor, mai ales faptul că aceștia nu doreau să doboare un avion civil, asta după ce cinci ani înainte, sovieticii doborâseră un avion civil sud-coreean, ucigând toți cei 269 de pasageri de la bord.
De asemenea, există si ipoteza conformă căreia avionul pilotat de tânărul pilot ar fi putut să fie confundat cu un avion trimis de armata sovietică într-o misiune de salvare pentru un accident aviatic petrecut în aceași zi în apropierea graniței cu FInlanda. Dar oricare ar fi fost circumstanțele , trebuie să recunoaștem că Mathias Rust fost un mare norocos si împreună cu doza de curaj pe care a avut-o , a demonstrat ca totul este posibil.