Persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce desfășoară activități independente au anul acesta un regim fiscal diferit față de cel întâlnit anul trecut, unul ce poate fi considerat mai avantajos. Asta deoarece contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) sunt raportate la nivelul unui salariu minim brut, de 1.900 de lei, iar obligația de a le plăti apare doar atunci când veniturile lunare depășesc suma amintită. În plus, impozitul pe venitul obținut este în 2018 de 10%, scrie avocatnet.ro.

Persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, fie ca PFA, fie ca titulari ai întreprinderilor individuale/familiale și profesii liberale datorează anul acesta CAS și CASS raportate la noul salariu minim pe economie, de 1.900 de lei, după cum urmează:

  • CAS de 25%, aplicată asupra unui venit ales de către contribuabil, dar cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară (1.900 de lei);
  • CASS de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei).

Totuși, obligația de a plăti contribuțiile la pensii și sănătate revine numai persoanelor ce realizează într-un an venituri din activități independente cel puțin egale cu 12 salarii minime brute, adică 22.800 de lei. Asta înseamnă că, dacă în 2017 ai realizat venituri cumulate din activități independente sub plafonul de 22.800 de lei, nu vei plăti CAS și CASS anul acesta, ci doar impozit pe veniturile obținute.

Și în ceea ce privește impozitul pe venit există noutăți, în condițiile în care cota de impozitare este acum de 10%, în scădere de la 16%.

Citeste mai mult AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.