Pe data de 12 este sărbătoare în Calendarul Creștin Ortodox. Puțini credincioși știu că în această zi este prăznuită o mare sfântă, al cărei nume este purtat de o mulțime de femei. 

Este vorba despre Sfânta Tatiana. Așadar, dacă ai rude sau prieteni care poartă acest nume, nu uita să le urezi „La mulți ani!”, de ziua onomastică.

Sfanta Mucenita Tatiana s-a născut în Cetatea Romei, in vremea domniei lui Alexandru Sever (223-235). A refuzat sa se casatoreasca, alegand sa traiasca pentru Hristos. Datorita vietii sale, a fost asezata in randul diaconitelor de Biserica din Roma, desi nu avea mai mult de 15 ani.

Este dusa in templul zeului Apolo pentru a-i aduce jertfe. In loc de cinstirea zeului Apolo, ea se va ruga lui Hristos. In urma rugaciunii sale, s-a facut cutremur, iar o parte a templului si statuile zeului au fost distruse.

In alta zi, mucenita Tatiana a fost dusa la templul zeitei Artemis, pentru a aduce jertfa acesteia. Potrivit traditiei, templul a luat foc in momentul in care mucenita s-a apropiat de el, caci au coborat fulgere din cer, la rugaciunea ei.

Dupa mai multe chinuri: aruncarea in foc, la fiare, scoaterea ochilor, taierea sanilor, biciuiri, judecatorul a hotarat taierea capului Sfintei Tatiana.

Capul sfintei mucenite Tatiana se gaseste in Catedrala mitropolitana din Craiova, in aceeasi racla cu sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, si ale Sfintilor Mucenici Serghie si Vah.

Mentionam ca dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci (1453), in timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovesti aduc capul Sfintei Mucenite Tatiana, impreuna cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita, judetul Valcea. Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei va fi depus la Episcopia Ramnicului si apoi la Catedrala mitropolitana “Sfantul Dimitrie” din Craiova, prin staruintele lui Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Tot astazi se face pomenirea:
– Sfantului Mucenic Petru Avesalonitul;
– Sfantului Mucenic Mertie;
– Cuviosului Ilie, facatorul de minuni;
– a opt sfinti mucenici din Niceea;
– Sfintei Mucenite Eutasia;
– Sfantului Mucenic Teodor al Evhaitelor;
– Cuvioasei Teodosia din Alexandria;
– Sfantului Mucenic Alexandru.

Sursa: crestinortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.