O comunitate cuprinde credincioşii musulmani dintr-o zonă ( cartier sau localitate ) şi este condusã administrativ de un comitet compus din 5-7 membri aleşi pe o perioadã de patru ani. Rugăciunile sunt conduse de imam,asistat după caz de hatip (orator religios ) sau de muezin ( interpretul chemării la rugăciune – Ezan ).
În România existã peste 50 de comunitãţi musulmane şi 20 de filii rãspândite în judeţele Constanţa (63 comunitãţi), Tulcea (4) si câte o comunitate în judeţele Brãila, Galaţi şi municipiul Bucureşti.
Credincioşii musulmani din Romania sunt în numãr de circa 70 000, dintre care 85 % trãiesc în judeţul Constanţa, 12 % in judeţul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane ca : Bucureşti, Brãila, Galaţi, Cãlãraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc.
Lãcaşurile de rugãciune musulmane din România sunt de două categorii : geamia (moscheea) şi mesgidul. În total sunt 77 lăcaşuri de cult, dintre care Moscheea Carol, 74 de geamii şi trei mesgiduri. Cultul musulman are în concesiune 108 cimitire.

In Mangalia comunitatea musulmana este reprezentata vizibil prin Geamia Esmahan Sultan din Mangalia din 1520

Geamia cu o capacitate de 200 de credincioşi şi cimitirul care o înconjoară au fost reabilitate sub îndrumarea Muftiatului Cultului Musulman din România,iar pe lista de onoare a celor care au donat sume importante pentru reabilitarea lăcaşurilor de cult din România, de data aceasta se află dl.Çapa Tunç, om de afaceri din Turcia, care a finanţat în totalitate proiectarea , lucrările de consolidare şi restaurare ale ansamblului ”Esmahan Sultan” (geamie şi cimitir musulman ) valoarea estimată fiind de un million de euro.

O etapă importantă în reabilitarea ansamblului a fost cea a minaretului care a fost descompus molon cu molon numerorate şi rezidite (anastiloză) utilizând aceeaşi tehnică a legăturilor cu scoabe de otel în perforaţiile umplute ulterior cu plumb topit.

Intenţia principală a acestor intervenţii profesioniste, a fost de a aduce lăcaşul de cult din punct de vedere architectural, la o imagine cât mai apropiată de cea iniţială, a anilor 1590 ,îndepărtând toate modificările şi cosmetizările făcute în timp.

Redeschiderea geamiei reprezintă un eveniment deosebit de important pentru întreaga comunitate musulmană.

La ceremonia oficială de deschidere au fost prezenţi: Muftiul Cultului Musulman din România dl.Murat Yusuf, finanţatorul proiectului, dl Çapa Tunç , Ministrul Amenajării Teritoriului şi Construcţiilor din Turcia dl.Faruk Nafιz Özak,Ambasadorul Republicii Turcia, doamna Ayşe Sinirlioğlu, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, dl.Haluk Ağca, precum şi personalităţi ale comunităţii şi administraţiei locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.