Cei aproximativ 100. 000 de credincioşi de confesiune islamică din România vor intra marti dimineaţă (09 iulie), odată cu răsăritul soarelui, în postul aspru de primenire spirituală morală şi trupească al celei de-a de a noua luni a anului islamic ( higiri ) considerată cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, numită şi luna postului, a fericirii, a iertării – Ramazan.

Postul şi respectiv luna sfântă Ramazan durează 30 de zile, perioadă în care musulmanii practicanţi se dedică sublimei contemplări a păcii şi armoniei divine, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală ”

Pe întreaga perioadă a postului credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele , pe bolta cerească, perioada diurnă fiind marcată de aceiaşi abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime, sau a gândurilor, necurate de orice natură, în general fiind căutată pacea, echilibrul şi buna înţelegere cu semenii, indiferent de religie, conştienţi fiind că doar astfel pot obţine mântuirea din partea lui Allah Atotputernicul”.

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite mukabelle, începând în fiecare dimineţă cu citirea Coranului, urmat de predici obligatorii ale imamilor, la care participă şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate.

Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid.
În toată perioada postului de Ramazan, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.
Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi), celebrată anul acesta este în noaptea de 3/4 august. În această noapte se spune că s-a coborât şi Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia spune, deasemenea că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite.

Respectând tradiţia ca în fiecare an Muftiatul Cultului Musulman din Romania, Şeful Cultului Musulman din România Muftiul Iusuf Muurat, adresează credincioşilor musulmani tradiţionala urare “RAMAZAN  AYINIZ  KAYIRLI BOLSIN” – “RAMAZAN  AYINIZ  HAYRLI  VE  MŰBAREK OLSUN”.

 

Secretar Eparhial,

Memis Octai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.