Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins ieri plângerea depusă în 2018 de șase tineri maghiari care acuzau România că îi discriminează prin numărul de examene pe care le susțin la Bacalaureat absolvenții liceelor cu predare în limba minorității. Concret, tinerii au susținut că este statul român îi discriminează prin faptul că trebuie să susțină două examene în plus (oral și scris la Limba maternă) față de majoritari, în aceeași perioadă de timp, la Bacalaureat.

Judecătorii CEDO au respins ca inadmisibilă cererea celor 6 tineri, cu o majoritate de 5 la 2. Cei doi care au formulat opinii distincte au fost judecătorii român și maghiar: Iulia Motoc și Péter Paczolay.

Csaba Asztalos a declarat pentru Edupedu.ro că CEDO a reținut în soluția sa recomandarea făcută de CNCD către Ministerul român al Educației, “ca probele de Limba și literatura maternă să se susțină cu 3 luni înainte de Bacalaureat, în luna martie, înainte de examenul propriu-zis”.

AdvertisementTinerii maghiari au mai susținut la CEDO că examenele la Limba și literatura română sunt foarte dificile pentru absolvenții minoritari, iar faptul că susțin examene mai numeroase în același interval de timp în care majoritarii susțin celelalte probe de Bacalaureat îi face să aibă mai puțin timp de pregătire sau de refacere, între examene, ceea ce înseamnă șanse mai mici de a promova Bacalaureatul.

Contactat de Edupedu.ro, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că instituția pe care o conduce a avut o “plângere similară depusă de un părinte, în numele a 3 elevi, exact cu același obiect care a ajuns și la CEDO, care a apărut în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție și pe care s-a pronunțat și Curtea Constituțională, pe o excepție de neconstituționalitate”.

Citește mai mult AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.