Imaginile cu comportamentul violent al educatoarei de la o grădiniță din Fetești, județul Ialomița, au fost filmate chiar de către cadrul didactic și au fost publicate pe Facebook de către un părinte. Contactată de Edupedu.ro, Steluța Iuliana Mitrea, inspector școlar general în Ialomița, a declarat că “începând de astăzi, doamna educatoare are contractul individual de muncă încetat. Am fost acolo la prima oră, la ora 7:00 s-a întrunit Consiliul de Administrație, de astăzi am găsit pe altcineva până când se va identifica un alt cadru didactic care să vină la copii. De astăzi, nu mai este în învățământ”.

În imagini se vede cum copiii fac o activitate de tăiere a fructelor pe farfurii, folosind cuțite de plastic, de unică folosință.

Copiii sunt speriați, iar când ajunge în dreptul unui copil se poate observa la minutul 1:10 cum educatoarea îl lovește pe acesta după ce îi spune să ia cuțitul și să taie fructe. 

 

Inspectorul Școlar General din județul Ialomița a declarat pentru Edupedu.ro că în această dimineață a mers la școală, unde în urma consiliului de administrație al unității de învățământ contractul de muncă al educatoarei a fost desfăcut.

Declarațiile integrale acordate Edupedu.ro de către Steluța Iuliana Mitrea, inspector școlar general în Ialomița:
 • Începând de astăzi, doamna educatoare are contractul individual de muncă încetat. Am fost acolo la prima oră, la ora 7:00 s-a întrunit Consiliul de Administrație, de astăzi am găsit pe altcineva până când se va identifica un alt cadru didactic care să vină la copii. De astăzi, nu mai este în învățământ. 
 • Eu am vorbit și cu conducerea Școlii gimnaziale din Fetești [la care este arondată această grădiniță – N.Red.]. Până acum, nu au avut plângeri, dar aseară au primit o petiție și dimineață am primit și noi sesizare de la poliție, pentru că am înțeles că unii părinți au făcut plângere la poliție, dar până acum nu au fost înregistrate plângeri.
 • Cert este că din imagini se vede foarte clar că acei copii sunt traumatizați. Asta este cert. De asta m-am și dus la prima oră, m-am dus și am vorbit cu părinții, am intrat la grupa de copii. De astăzi, dumneaei singurul lucru pe care îl mai face prin școală este să-și obțină documentele pentru pensionare. 
 • Școala îi aprobase prelungirea activității ca titular, deoarecere metodologia îi permite. Vârsta de pensie o are, era pensionară în activitate. 
 • Nici nu va mai avea vreodată posibilitatea să fie încadratată la plata cu ora în următorul an școlar. 
 • Părinții au făcut plângere penală la poliție și chiar m-au întrebat dacă să își retragă plângerea [având în vedere că i-a fost desfăcut contractul de muncă – N.Red.]. Le-am zis să nu își retragă plângerea, organele de cercetare să își facă treaba și este treaba dumneaei cum își va explica comportamentul față de copii. 
 • Categoric dumneaei nu va primi în niciun an școlar să fie încadrată la plata cu ora. Cazierul o impiedică să se încadreze la plata cu ora. Aceste ore sunt atribuite de Consiliul de Administrație al școlii. Chiar dacă eu nu mai sunt în această funcție, școala există, deci fără avizul CA ea nu se duce în școală. Eu i-am și spus de dimineață dacă poate să meargă cu mine să dea ochii cu părinții. Dumneaei nu s-a întâlnit cu părinții. În schimb, copiii au fost foarte fericiți când le-am spus că de astăzi o să aibă o altă doamnă. Am vorbit și cu părinții și i-am asigurat că nu vor mai fi probleme. 
 • Grădinița funcționează în Școala Gimnazială Aurel Vlaicu Fetești, deci nu este o grădiniță cu program prelungit și eu am luat legătura și cu doamna director de la grădinița cu program prelungit din oraș și i-am rugat să primească cererile de înscriere ale părinților care vor să își transfere copiii aici, o vom ajuta cu pătuțuri prin transfer de la altă școală, este important ca cei mici să nu sufere și sperăm să nu rămână traumatizați. 
 • Dumneaei a susținut că nu l-a lovit pe băiețel și i-am zis să ne uităm secundă cu secundă. Am întrebat-o de ce a început băiețelul să plângă, imediat după ce a trecut pe lângă el, dacă nu l-a lovit? Și să ne uităm la ceilalți copii, că le tremură cuțitul în mână. Deci este foarte clar că dumneaei comportamentul ăsta nu l-a avut doar ieri, ci este o practică mai veche. 
 • Nu tolerăm așa ceva
 • Nu am avut astfel de cazuri sau, dacă au fost sesizate, s-au derulat comisii de disciplină, cercetări disciplinare în școală. Vom emite și un comunicat de presă pe tema aceasta. Vreau să îi încurajez pe părinți să ne aducă la cunoștință imediat, dască se întâmplă așa ceva, astfel încât să nu devină o practică. Eu sper că nu mai există așa ceva prin școlile sau grădinițele din județ. 
 • Nu este un vid în legislație. Din punct de vedere al cerectării disciplinare, există o lacună în ce privește cercetarea disciplinară a directorilor, pentru că și comisiile de cercetare pentru managerii școlilor se constituie în cadrul școlii. Înainte, aceste comisii se constituiau la nivelul Inspectoratelor Școlare, dar pe noi nu asta ne interesează, să facem controale și cercetări. Rolul ISJ este de îndrumare și apoi de control. Dar legea ne permite și imediat cum ni s-a adus la cunoștință un astfel de comportament aberant… astfel de comportamente nu pot fi practicate în sistemul de educație, indiferent de vârsta copilului. 
 • Chiar dacă nu este vina noastră, noi ne cerem scuze față de părinți, cu toate că scuzele niciodată nu repară o traumă a unui copilaș. Dar ne dorim ca astfel de situații să nu mai apară”.

sursa: edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.