Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, a prezentat ministrului Apărării naţionale un raport de informare cu privire la procedura de achiziție, transmite MApN într-un comunicat de presă.

Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018″, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate.

Anunțul surprinzător vine cu chiar o zi înainte de data (12 ianuarie 2019) la care urma să fie făcut anunțul oficial cu privire la câștigătorul licitației.

Trei giganți internaționali au depus oferte pentru corvetele respective, dar și pentru modernizarea celor două fregate din dotarea Forțelor Navale Române. Este vorba despre:

1. Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța – 1,2 mld EUR

2. Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda – 1,255 mld EUR

3. Fincantieri SpA, Italia – 1,344 mld EUR

Comisia de evaluare a stabilit inițial că toți ofertanții îndeplinesc condițiile tehnice stipulate in caietul de sarcini. Criteriul de departajare a fost considerat prețul cel mai scăzut și astfel asocierea Naval Group, Franța – Șantierul Naval Constanța era desemnată câștigătoarea licitației.

Comunicarea rezultatului, însă nu s-a mai întâmplat, deși legal termenele trebuiau respectate. Termenul inițial a fost 31.10.2018 , amânat pentru 15.11.2018, ulterior pentru 26.11.2018, și, în prezent, 12.01.2019.

Mai multe surse au declarat pentru Capital că motivul pentru care au existat toate aceste întârzieri ar fi unul politic. Mai exact, că Liviu Dragnea ar fi făcut presiuni prin diverși oameni cheie din PSD pentru ca licitația să fie câștigată de italienii de la Fincantieri SpA, cei care au depus cea mai scumpă ofertă.

Oferta Fincantieri SpA este cu aproximativ cu 10% mai mare decât oferta financiară a primului clasat, iar întâmplător sau nu, comisionul cerut de decidenţii politici din sfera PSD pentru declararea Fincantieri SpA drept câştigător este tot de 10%. Din sursele noastre am aflat că Fincantieri SpA ar fi achitat deja un avans de 1 mil EUR pentru a impulsiona lucrurile“, mai scriu cei de la PSNews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.