Exploatarea zăcămintelor de gaze naturale folosind tehnologia fracturării hidraulice ar putea afecta sursele de apă potabilă din cauza existenţei aşa-numitelor conducte subterane naturale, potrivit unui studiu publicat luni în Statele Unite.

Adepţii acestei tehnici de exploatare a gazelor de şist susţin că aceasta nu prezintă niciun pericol pentru pânza freatică întrucât zăcămintele de gaze se află la o adâncime mult mai mare în sol decât rezervele de apă.

Dar un studiu privind salinitatea apelor efectuat în Pensylvania (est) de către cercetătorii de la Universitatea Duke a arătat că există o legătură între depozitele de gaze de şist situate la o adâncime de 1.600 de metri şi pânzele freatice.

“Unele conducte naturale permit gazului şi saramurii să migreze către straturile acvifere de mică adâncime”, a precizat universitatea într-un comunicat.

Studiul, publicat în Analele Academiei Naţionale de Ştiinţe (PNAS), a fost realizat pe baza a 426 de probe de apă prelevate din nord-estul statului Pennsylvania, în apropierea unui zăcământ de gaze de şist, numit Marcellus.

Cercetătorii nu au remarcat o contaminare provenind direct din activităţi de fracturare. Dar existenţa unor niveluri ridicate de salinitate indică existenţa unor pasaje naturale posibil periculoase, potrivit experţilor.

“Aceasta ar putea însemna că rezervele de apă potabilă din nord-estul statului Pennsylvania riscă să fie contaminate cu gaze care scapă din puţurile de exploatare a gazelor de şist”, a declarat geochimistul Avner Vengosh, unul dintre autorii studiului.

Fracturarea hidraulică constă în injectarea la presiune puternică a unor cantităţi mari de apă cu nisip şi alţi aditivi chimici în vederea eliberării gazelor prinse între straturile de rocă. Tehnica este denunţată de ecologişti pentru că ar polua pânzele freatice şi aerul.

MediaFax

4 COMENTARII

  1. tocmai de aia ne putem lipsi de gazele de sist.sunt si alte solutii,mult mai ecologice.altfel ramanem si fara ,,bruma”de litoral pe care o mai avem.

  2. Da,noi ne putem lipsi de aceste gaze dar ce parere are Radu cu tatucu Patriciu? Vom trai si vom vedea!

  3. PARCA in campanie Radu a zis ca NU SUNT DE ACORD cu gazele de sist.
    Sa vedem cand vin in zona astia, daca vor primii autorizatiile din partea primariei Mng, cat si cele din jur daca isi dau acordul si ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.