Chevron, grup petrolier din SUA, poate începe de ieri explorarea gazelor de şist în zonele Vama Veche, Costineşti si Adamclisi. Cele trei acorduri au intrat în vigoare la 28 martie, odată cu publicarea celor trei Hotarâri de Guvern în Monitorul Oficial. Anexa care conţine principalele prevederi ale celor trei acorduri încheiate între ANRM şi Chevron a fost clasificată.
Primarul din Limanu, comuna de care apartine Vama Veche, a ramas susprins se pare de vestea primita si s-a aratat ingrijorat de poluarea panzei freatice, apa potabila fiind principala problema in acest proces. Se pare ca si Mangalia va fi afectata in acest proces de extractie.
Tehnologia pe care o vor folosi cei de la Chevron constă în pomparea a milioane de litri de apă, amestecate cu substanțe chimice care dizolvă rocile, pentru a elibera gazele prinse în ele. Această tehnologie este extrem de nocivă pentru mediul înconjurător, lucru ce a făcut ca mai multe state din Europa să o interzică, precum Franta, Anglia si vecinii bulgari.
Avand in vedere aceasta problema Asociatia Drepturi Civile a trimis in data de 28.03.2012, sesizare catre Parlamentul European, urmand sa se demareze din 29.03.2012 petitia scrisa ce va fi adresata Parlamentului European unde cetatenii pot fi semnatari.
Sediul Asociatiei Drepturi Civile se afla in cladirea de birouri de la semafor, etajul 3 birou 304, intre orele 12.00-16.00
Ce spune Parlamentul European prin articolul de pe website-ul oficial:
La un an după tragedia nucleară de la Fukushima, dezbaterea privind sursele de energie noi și sigure este încă deschisă. După primele exploatări în Polonia, un nou combustibil fosil provenit din adâncurile pământului ar putea aduce o soluție nevoilor energetice europene: gazele naturale de șist. Care este, însă, impactul acestuia asupra mediului înconjurător și vieții umane?
Săptămâna aceasta, deputaţii europeni de la comisia pentru mediu au dezbătut cu experți în domeniu riscurile extracției de gaze naturale de șist. Acesta se găsește la o adâncime de unul până la doi kilometri și se exploatează prin fracționare hidraulică. Raportor pentru evaluarea impactului exploatării acestui combustibil este polonezul Bogusław Sonik de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat).
Riscuri: contaminarea apelor, explozii, cutremure
Experiențe din SUA arată că se pot întâmpla accidente care pun în pericol mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Printre riscuri se numără contaminarea apelor subterane cu metan, explozia clădirilor rezidențiale și salinizarea apei potabile în vecinătatea zonelor de exploatare.
În cadrul reuniunii de la Parlamentul European, domnul Robert B. Jackson, de la Universitatea Duke, a pus și problema apei folosite în extracție, care are o concentrație mare de sare, dar care conține și substanțe chimice ce pot fi dăunătoare vegetației și mediului înconjurător, în general. Dumnealui propune reutilizarea acestei ape pentru alte foraje.
În timpul fracționării hidraulice, în aer pot fi eliberate gaze precum CO2 și metanul, a arătat Paulina Jaramillo, profesor la Universitatea Carnagie Mellon. Dumneaei a reluat și ideea refolosirii apelor uzate provenite din exploatarea gazelor naturale de șist.
Didier Bonijoly, de la Geoștiință pentru un Pământ durabil (BRGM), a arătat la Parlamentul European că fracționarea hidraulică are nevoie de multă apă, care conține substanțe chimice și riscă să polueze. În plus, fracționarea hidraulică ar putea cauza cutremure.
Impact asupra mediului
Mark Johnston, de la World Wide Fund for Nature (WWF), a arătat că organizația sa nu sprijină exploatarea gazelor naturale de șist. Dumnealui a spus că lumea este aproape de limitele sigure ale schimbărilor climatice și că trebuie luat în considerare impactul exploatării gazelor naturale de șist asupra mediului.
Vorbind despre exemplul polonez, Tomasz Maj, de la Talisman Energy Polska, a arătat că apele contaminate cu gaz reprezintă o îngrijorare reală. Dumnealui a spus deputaţilor europeni că informațiile despre compoziția apei injectate sunt disponibile pentru public și că în Polonia apele uzate se refolosesc în proporție de 85%.
Conform domnului John Broderick, de la Universitatea din Manchester, este necesară o mai bună monitorizare pentru evitarea contaminării apelor, iar gestiunea riscurilor trebuie abordată cu o metodologie adecvată. Dumnealui a arătat că nivelul ridicat al emisiilor pe termen scurt poate fi echilibrat cu reducerea emisiilor pe termen lung.
Ce spune despre aceasta problema reprezentantul nostru in Parlamentul Romaniei, domnul deputat Zamfir Iorgus?
A votat cu doua maini aceasta redeventa pentru Chevron?
Sa fie acesta motivul pentru care vrea sa candideze pentru functia de primar, sa inchida ochii si din aceasta postura la aceasta afacere?
Oameni de nimic, fara caracter, pe care nu-i intereseaza decat sa o duca ei bine. “Dupa ei potopul” cum se spune intr-o veche zicala romaneasca. Atat Iorgus cat si Tusac, s-au imbogatit pe spatele nostru si la o adica pot pleca in alta parte fara probleme, fara regrete asa cum au venit si in Mangalia.
NU SUNT DE ACORD SA SE EXTRAGA GAZ IN ZONA MANAGALIA PRIN METODA SIST. Un mare dezastru ecologic va fi la noi in zona daca accptam asa ceva…trebuie sa iesim in strada, sa PROTESTAM ca nu suntem de acord, asa cum incearca cei de la Barlad. Cautati pe youtube “Gasland Ro”, urmariti acest documentar (tine cam mult dar explica destul de bine ce sa intamplat in multe zone unde exista extractii de sist) si o sa vedeti ce au patit cei din USA, ASA O SA PATIM SI NOI…DEZASTRU.
Filmul despre exploatare este deja postat din 28.03.2012 Va asteptam la sediu …. semnam si ne adunam, singura optiune.
Daca nu reactionam serios nici macar acum cand ne este pusa viata in pericol, jur ca ma mut in creierul muntelui si imi gonesc copilul in strainatate!