[jwplayer config=”player” file=”http://www.mangalia.tv/video/20120329gaze.flv”] Chevron, grup petrolier din SUA, poate începe de ieri explorarea gazelor de şist în zonele Vama Veche, Costineşti  si Adamclisi. Cele trei acorduri au intrat în vigoare la 28 martie, odată cu publicarea celor trei Hotarâri de Guvern în Monitorul Oficial.  Anexa care conţine principalele prevederi ale celor trei acorduri încheiate între ANRM şi Chevron a fost clasificată.

Primarul din Limanu, comuna de care apartine Vama Veche, a ramas susprins se pare de vestea primita si s-a aratat ingrijorat de poluarea panzei freatice, apa potabila fiind principala problema in acest proces. Se pare ca si Mangalia va fi afectata in acest proces de extractie.

Tehnologia pe care o vor folosi cei de la Chevron constă în pomparea a milioane de litri de apă, amestecate cu substanțe chimice care dizolvă rocile, pentru a elibera gazele prinse în ele. Această tehnologie este extrem de nocivă pentru mediul înconjurător, lucru ce a făcut ca mai multe state din Europa să o interzică, precum Franta, Anglia si vecinii bulgari.

Avand in vedere aceasta problema Asociatia Drepturi Civile a trimis in data de 28.03.2012, sesizare catre Parlamentul European, urmand sa se demareze din 29.03.2012 petitia scrisa ce va fi adresata Parlamentului European unde cetatenii pot fi semnatari.

Sediul Asociatiei Drepturi Civile se afla in cladirea de birouri de la semafor, etajul 3 birou 304, intre orele 12.00-16.00

Ce spune Parlamentul European prin articolul de pe website-ul oficial:

La un an după tragedia nucleară de la Fukushima, dezbaterea privind sursele de energie noi și sigure este încă deschisă. După primele exploatări în Polonia, un nou combustibil fosil provenit din adâncurile pământului ar putea aduce o soluție nevoilor energetice europene: gazele naturale de șist. Care este, însă, impactul acestuia asupra mediului înconjurător și vieții umane?

Săptămâna aceasta, deputaţii europeni de la comisia pentru mediu au dezbătut cu experți în domeniu riscurile extracției de gaze naturale de șist. Acesta se găsește la o adâncime de unul până la doi kilometri și se exploatează prin fracționare hidraulică. Raportor pentru evaluarea impactului exploatării acestui combustibil este polonezul Bogusław Sonik de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat).

Riscuri: contaminarea apelor, explozii, cutremure

Experiențe din SUA arată că se pot întâmpla accidente care pun în pericol mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Printre riscuri se numără contaminarea apelor subterane cu metan, explozia clădirilor rezidențiale și salinizarea apei potabile în vecinătatea zonelor de exploatare.

În cadrul reuniunii de la Parlamentul European, domnul Robert B. Jackson, de la Universitatea Duke, a pus și problema apei folosite în extracție, care are o concentrație mare de sare, dar care conține și substanțe chimice ce pot fi dăunătoare vegetației și mediului înconjurător, în general. Dumnealui propune reutilizarea acestei ape pentru alte foraje.

În timpul fracționării hidraulice, în aer pot fi eliberate gaze precum CO2 și metanul, a arătat Paulina Jaramillo, profesor la Universitatea Carnagie Mellon. Dumneaei a reluat și ideea refolosirii apelor uzate provenite din exploatarea gazelor naturale de șist.

Didier Bonijoly, de la Geoștiință pentru un Pământ durabil (BRGM), a arătat la Parlamentul European că fracționarea hidraulică are nevoie de multă apă, care conține substanțe chimice și riscă să polueze. În plus, fracționarea hidraulică ar putea cauza cutremure.

Impact asupra mediului

Mark Johnston, de la World Wide Fund for Nature (WWF), a arătat că organizația sa nu sprijină exploatarea gazelor naturale de șist. Dumnealui a spus că lumea este aproape de limitele sigure ale schimbărilor climatice și că trebuie luat în considerare impactul exploatării gazelor naturale de șist asupra mediului.

Vorbind despre exemplul polonez, Tomasz Maj, de la Talisman Energy Polska, a arătat că apele contaminate cu gaz reprezintă o îngrijorare reală. Dumnealui a spus deputaţilor europeni că informațiile despre compoziția apei injectate sunt disponibile pentru public și că în Polonia apele uzate se refolosesc în proporție de 85%.

Conform domnului John Broderick, de la Universitatea din Manchester, este necesară o mai bună monitorizare pentru evitarea contaminării apelor, iar gestiunea riscurilor trebuie abordată cu o metodologie adecvată. Dumnealui a arătat că nivelul ridicat al emisiilor pe termen scurt poate fi echilibrat cu reducerea emisiilor pe termen lung.

9 COMENTARII

 1. NU … asta e cuvantul de ordine asupra acesti metode de extragere a gazului de sist.
  Vrei sa beti apa cu gaz? sa luati foc cand dati drumu la rubinet?Sa beti apa poluata si sa va imbolnaviti?Sa fi se imbolnaveasca animalele?Sa nu mai cultivam nimic ca nu avem cu ce uda culturile?
  Cautati pe youtube “Gasland Ro” … e un documentar intreg si arata destul de bine ca ceea ce am prezentat mai sus sa intamplat la altii…VRETI SA SE INTAMPLE SI LA NOI?
  Cum zicea si primarul de la Limanu…ce se va intampla cu rezervatia Hagieni, zona 2Mai-vama veche, izvoarele de alimentare cu apa potabila ale intregii zone Mangalia (Vama veche, 2Mai, Limanu, Mangalia, toate statiunile de la Satrun-Olimp, si alte localitati care se alimenteaza din aceste izvoare subterane de la Hagieni???)…
  Trebuie sa iesim in stada sa PROTESTAM !!!
  Nu e aceeasi situatie cu caldura de asta iarna…daca lumea mai lua o haina groasa pe el, mai dadea drumu la aparate electrice sa faca caldura…e una….dar daca astia polueaza apa potabila, de unde o sa ne mai alimentam cu apa pt baut, macare, spalat ???

 2. Da, cu totii (sau aproape) suntem de acord ca trebuie sa iesim in strada, sa luam atitudine, dar din pacate fiecare asteapta sa iasa vecinul, sau sa organizeze altcineva si chiar si asa sunt multi (prea multi) care merg pe principiul; “Cu mine sau fara mine, e tot aia”.
  Absolut gresit, pentru ca la randul lui si vecinul si prietenul se intampla sa gandeasca la fel si nu iese nimeni, sau prea putini pentru a putea fi bagati in seama.
  A inceput un ONG (Drepturi Civile) strangere de semnaturi pentru o petitie comuna. Ma intreb cati au mers sa semneze pana acum? Am inteles ca intentioneaza sa organizeze si un miting, dar mai intai sa trimita petitie si din partea Mangaliotilor catre guvernul Romaniei si Uniunea Europeana. Din partea ONG-ului ci-ca au trimis la nustiu-ce for european, dar fara sustinerea populatiei e greu sa realizeze ceva. Mergeti fratilor la birourile de vis-a-vis de posta veche si semnati petitia ca nu va costa nimic, dar daca nu luam atitudine, ne poate costa sanatatea noastra si a copiilor nostri. Pe cei de la Bucuresti si mai ales pe americanii care vor sa foreze ii intereseaza doar castigul, dar noi ce facem ??? Bulgarii au reusit sa-i opreasca inca de anul trecut, Franta, Germania, Marea Britanie, sunt impotriva acestui procedeu. Sa ne aparamsi noi sanatatea (si asa amenintata din multe alte parti).

 3. ce sa mai asteptam sa stringa un ONG semnaturi, iesim in strada direct.
  cine o sa ne opreasca ?
  uite in constanta se string maine in fata primariei .
  a primit un prieten mesaj pe facebok.
  cineva care are facebok sa transmita acest mesaj. daca eu aveam facebok va transmiteam eu, dar nu am asa ceva.
  presupun ca e vreunul care are asa ceva si sa treaca la treaba.
  din cate auzim la televizor , toate revolutiile s-au facut datorita acestor site-uri de socializare.

 4. eu zic sa iesim in strada si sa il dam jos pe base el ne pune toate golanelile pe cap cu ameicani daca vrea sa traiasca singur in romania .el face asta doar pentru spaga .cine e cu mine ????sa nu se exploateze rosia montana si sa nu se faca acest proiect cu gazele.urmarile acestor extrageri de gaze din pamant cauzeaza cancerul si alte boli.dority ca urmasi vostri sa moara dupa putin timp de la nastere ..>????o sa murim cu americani astia inebuniti dupa bani …eu zic sa iesim in strada ,cine e cu mine????poate facem un miting cu aprobarea primarului…!!!!!

 5. La Constanta e Mavrodin falsul revolutionar care e judecat acum pentru coruptie cu certificate false de revolutionari. Cauta pe ziarele din Constanta. Daca nu ai legea de partea ta inainte sa iesi in strada o sa fii arestat ca si printesa Briana ….Cardgea. Nu mai instiga tu sa iesim as aprosteste doar ca vrei tu sa strigam ceva pentru Tusac sau cine stie cine alt partid al lui Iorgus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.