Imediat dupa stirea care anunta acordul pentru extractia gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice in Romania, Asociatia Drepturi Civile a depus din 29.03.2012 demersul de adresare catre Parlamentul European prin petitionare scrisa conform art. 227 din Tratatul European si cu posibilitatea initierii unei plangeri conform art. 228 conform Tratatului European. Petitia a fost inregistrata cu nr. 0444/2012 si a primit un raspuns in 2013 cu urmatoarele concluzii:
Comisia ia act de preocuparile ridicate cu privire la eventualele riscuri asupra mediului și sanatatii legate de proiectele de exploatare a gazelor de șist și de practicile de fracturare hidraulica. Aceasta a initiat o activitate pentru a evalua, pâna la sfârșitul anului 2013, necesitatea unui cadru de evaluare pentru extractia sigura și eficace a hidrocarburilor neconventionale (de exemplu, gazele de sist). Toate optiunile de politica (cu și fara caracter legislativ) vor fi examinate în cadrul acestei operatiuni.
In tot acest timp, inca din 2012, Asociatia Mangalia Media a facut informare publica despre procedura de extractie prin fracturare hidraulica a gazelor de sist, pornind de la informatiile companiilor de extractie, informatiile furnizate de Parlamentul European si apoi informatiile din zonele unde extracia a fost aplicata.
In stransa legatura cu primele asociatii, Societatea Romana pentru Drepturile Omului, a luat pozitie fata de problema extractiilor cu potential ridicat de poluare si in data de 12.05.2013, a adresat Minsiterului Mediului si Schimbarilor Climatice, o solicitarea privind comunicarea exacta a avizelor de mediu, emise de catre “guvern” privind desfasurarea de catre societatea Chevron, in zonele Costinesti –Vama Veche, a activitatilor de “prospectiune” privind existenta gazelor de sist. Aceasta, pentru a fi analizate si eventual, execrcitata cale a de atac specifica. Totodata, in masura in care ministerul nu va comunica in scurt timp acest aveze, demersul deja facut, va avea natura juridica a unei plangeri prealabile, prim pas spre contestarea in instanta.
Prin aceeasi nota, se arata ca, intrucat , prin definitie, avizul de mediu, reprezinta actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care confirmă integrarea aspectelor privind protecţia mediului în planul sau programul supus adoptării; se impune sa se indice care este – concret – planul sau programul adoptata, si care, integreaza aspectele privind protectia mediului, fapt certificate prin emiterea acestor avize.
Ministerul Mediului ne spune ca nu au acodat  “aviz de mediu” prin tentativa de a ne explica ce inseamna “aviz de mediu” si ca este un termen orientativ. Atunci inseamna ca “orientativ” cei de la Chevron au primit “ceva”, dar nu un aviz de mediu.
Ce spune ministrul mediului Rovana Plumb ?
“Atat timp cat, in ceea ce priveste explorarea gazelor de sist in Romania, nu se utilizeaza metoda de fracturare hidraulica, din punctul de vedere al protectiei mediului nu exista niciun risc. Asa ca, atat pentru zona Dobrogea, cat si pentru celelalte zone unde s-au solicitat de catre companiile straine licente in ceea ce priveste prospectarea si explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistand niciun risc”
Concluzia este simpla. Atunci cand nu exista transparenta, cand institutiile nu pot furniza si nu doresc a furniza un raspuns clar si unic, exista posibilitatea sa ne aflam in fata unei probleme majore care este mascata prin declaratii contradictorii si confuze.

2 COMENTARII

  1. ii doare pe ei de natura/mediu…pe ei ii intereseaza “buzunarul”. La chestii dastea se fac “manevre mari”. Cu “rechinii” NU TE POTI PUNE !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.