LECȚIA DE ISTORIE – Ziua Vânătorilor de Munte

0
145

Astăzi se împlinesc 105 ani de când o nouă armă a luat ființă în armata română, arma vânătorilor de munte. Nașterea acestei noi arme a fost semnată prin Ordinul 294 din 3/16 noiembrie 1916 al Marelui Cartier General care anunța transformarea Școlii de Schiori din București în Corpul Vânătorilor de Munte, corp ce ar fi trebuit să aibă în organizare trei batalioane, fiecare cu câte trei companii.

Numai că în ianuarie 1917, Corpul Vânătorilor de Munte, între timp redislocat la Târgu Neamț, a fost transformat într-un singur Batalion de Vânători de Munte, însă cu forțe sporite, fiind împărțit în cinci companii de pușcași, două companii de mitraliere și o companie de telegrafie fără fir.

Cu această organizare, vânătorii de munte au participat în anul 1917 în luptele de la Ocna, Măgura, Oituz, Coșna și Cireșoaia. În 1923 au fost înființate primele divizii de vânători de munte din armata română: Divizia 1 Vânători de Munte, cu garnizoana la Brașov, și Divizia 2 Vânători de Munte, cu garnizoana la Bistrița.

În anul 1937 cele două divizii au fost reorganizate în Brigada 1, 2 și 3 Vânători de Munte. Al Doilea Război Mondial va găsi această armă cu patru brigăzi mixte, transformate ulterior în divizii, ce au luptat în mai toate campaniile majore în care a fost implicată Armata Română, din Basarabia și Bucovina până în Crimeea și Caucaz, apoi din Transilvania de Nord și Crișana, până în Munții Tatra.

După încheierea războiului și în special în perioada comunistă, trupele vânătorilor de munte au trecut prin mai multe reorganizări, redislocări şi desființări, fapt ce a dus la dispariția Brigăzii 2 Vânători de Munte, în aprilie 1961 și înființarea şi Batalionului 21 Special Vânători de Munte, cu sediul inițial la Rădăuţi, apoi la Predeal.

Ulterior, s-au înfiinţat şi alte brigăzi de Vânători de Munte, subordonate altor mari unităţi ale forţelor terestre precum brigăzile 1 VM Bistrița, 4 VM Curtea de Argeș și 5 VM Alba-Iulia, iar după anul 1990 au fost înființate Brigada 7 Vânători de Munte Petroșani și Brigada 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.