LECȚIA DE ISTORIE – 22 aprilie: Ziua când s-a decis folosirea pentru prima data a gazelor toxice de luptă

0
137

Pe 22 aprilie 1915, adversarii din Primul Război Mondial, soldații germani și francezi se aflau față în față în apropierea orașului Ypres, în partea de nord-vest a Belgiei. Orașul a fost asediat de trupele germane și pentru că nu au reușit să-l cucerească, în noaptea zilei de 22 aprilie 1915, germanii decid să arunce asupra pozițiilor armatei franceze o armă fatală nefolosită până atunci: gazul toxic de luptă.

Astfel, ei eliberează în atmosferă 180 de tone de clor lichid, iar în câteva minute se formează un nor imens de culoare galbenă, care purtat de vânt, este dus spre pozițiile franceze total nepregătite pentru un astfel de atac. Când norul toxic a ajuns peste pozițiile franceze, se produce o mare tragedie, deoarece orbiți si sufocați, soldații francezi agonizează, iar peste 5000 de oameni mor și din cauza gazului toxic, iar alți 7000 de oameni, care chiar dacă vor supraviețui, vor rămâne cu sechele grave ce-i vor marca pe întreaga viață.

Astfel, la data de 22 aprilie 1915, a avut loc prima folosire pe scară largă a armei chimice pe frontul de vest din timpul Primului Război Mondial, chiar dacă folosirea gazelor otrăvitoare în luptă fusese interzisă de Convenția de la Haga din 1899.

Atacul cu gaz otrăvitor al germanilor a fost repetat două zile mai târziu și a cauzat o retragere de 5 kilometri a trupelor franceze, însă succesul acestui atac nu s-a mai repetat, pentru că aliații și-au echipat rapid militarii cu măști de gaze și au luat și contramăsuri de respingere a acestor atacuri cu arme chimice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.