Planeta noastră, Pământul, este sărbătorită, în fiecare an, la 22 aprilie, în cadrul Zilei Internaţionale a Planetei Pământ, declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în anul 2009.
Pe pagina ONU dedicată Zilei Internaţionale a Planetei Pământ, secretarul general al ONU, António Guterres susţine că “Trebuie să acţionăm decisiv pentru a ne proteja planeta atât de noul coronavirus, cât şi de ameninţarea tot mai persistentă a schimbărilor climatice. Populaţia întregii planete are nevoie de trecerea la o economie mai durabilă, care să funcţioneze atât pentru oameni, cât şi pentru planetă, rezultând astfel necesitatea de a promova armonia cu natura şi cu Pământul”.
Manifestările Zilei Internaţionale a Planetei Pământ în anul 2021 au început cu un summit global al tinerilor pentru climă condus de Earth Uprising, în colaborare cu My Future My Voice, One Million Of Us şi cu alte sute de tineri activişti pentru climă, la 20 aprilie 2021. Acest eveniment digital a examinat legătura dintre criza climatică şi problemele legate de poluare, sărăcie şi pandemie. O altă acţiune în cadrul summit-ului a inclus şi activişti proeminenţi de pe toate continentele, care s-au concentrat pe rolul crucial pe care îl joacă educatorii în combaterea schimbărilor climatice.
În paralel cu summitul global privind climă, earthday.org organizează, pe 22 aprilie 2021, cel de-al doilea eveniment digital Earth Day Live, pe site-ul său, prin ateliere de lucru, discuţii de grup şi spectacole speciale concentrate pe tema Restore Our Earth – abordând procesele naturale, tehnologiile ecologice emergente şi gândirea inovatoare care pot reface ecosistemele lumii.
Anul acesta, se împlinesc 51 de ani de când celebrăm Ziua Pământului iar această sărbătoare trebui extinsă prin acţiuni zilnice cu scopul de a ocroti planeta noastră.
În 1970 la prima marcare, Ziua Pământului a mobilizat 20 de milioane de americani, care îşi arătau susţinerea pentru creşterea protecţiei asupra planete noastre. Ziua Pământului a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA.
În 1990 Ziua Pământului a devenit un eveniment mondial, prin eforturile depuse de activistul Denis Hayes, reunind 200 de milioane de oameni din 141 de ţări.
Anul trecut, aflată la jumătate de secol de la prima manifestare, Ziua Pământului s-a derulat prin activări globale care au avut ca ţintă mobilizarea unui miliard de oameni din întreaga lume pentru o acţiune de transformare pentru planeta noastră.
Ziua Internaţională a Planetei Pământ este marcată de către toate statele membre ale Naţiunilor Unite, fiind o iniţiativă ONU concretizată prin Rezoluţia 63/278, în anul 2009.
În unele părţi ale globului pământesc, ziua dedicată Pământului se marchează în luna martie odată cu echinocţiul de primăvară.
sursa: Radio România