Incepand de astazi, 25 octombrie, timp de patru zile, credinciosii musulmani celebrează cea mai mare sărbătoare din religia lor, Kurban Bayram – Sarbatoarea Sacrificiului. Aceasta mare sarbatoare se celebreaza in luna “zilhigge”, ultima lună din calendarul islamic. Este luna în care are loc şi tradiţionalul pelerinaj la locurile sfinte, Mecca şi Medina, acest pelerinaj realizându-se după un ritual strict identificat ca fiind cel făcut de Profetul Muhammed.

Barbatii vor petrece prima zi a sărbătorii mergând dimineaţă la geamie, la slujbă. După terminarea slujbei, se face urarea “Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!”, pentru etnicii tătari, şi “Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!”, pentru comunitatea turcă. Acesta este momentul care marchează începutul sărbătorii.

Specific acestei sărbători este sacrificarea unui animal (batal sau vital) şi împărţirea cărnii. Tradiţia spune că o parte din carne se împarte celor săraci şi văduvelor, o parte pentru cei care vin în vizită şi o parte se păstrează pentru familie.

In prima zi de Kurban Bayram, în rândul familiilor comunităţii musulmane se obişnuieşte ca cei mici să meargă la colindat. Copiii umblă din casă în casă, urând “Un Bayram fericit!” şi sărutând mâna celor în vârstă, colindul fiindu-le răsplătit cu dulciuri, nelipsite fiind baclavalele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.