In constiinta poporului, ziua de 25 octombrie 1944 reprezinta ziua in care militarii Armatei 4 Romane eliberau Careiul, ultima localitate de pe teritoriul national ramasa sub ocupatia hitleristo-horthysta. Izbânda a fost marcata, în acea zi istorica, prin arborarea drapelului românesc deasupra primariei orasului. .

La momentul respectiv comandantul Armatei a 4-a, generalul Gheorghe Avramescu, adresându-se militarilor din subordinea sa, consemna în Ordinul de Zi 392 bis din 29 octombrie 1944, următoarele: “La chemarea tarii pentru dezrobirea Ardealului rapit prin Dictatul de la Viena, ati raspuns cu insufletire si credinta in izbanda dreptatii neamului romanesc. Tineri si batrani ati pornit spre hotarele sfinte ale patriei si cu pieptul vostru ati facut zagaz de neinfrant dusmanului care voia sa ajunga la Carpati. (…) Zdrobit de focul naprasnic al artileriei si de necontenitele voastre asalturi, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump. Prin ploi, noroaie si drumuri desfundate, zi si noapte, ati luptat cu un dusman darz si hotarat si l-ati invins. Azi, cand avangarzile trec pe pamant strain pentru desavarsirea infrangerii definitive a dusmanului, gandul meu se indreapta catre voi cu dragoste si admiratie pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veti fi slaviti, voi, ofiteri si ostasi care ati eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi scris în cartea de aur a neamului.
Încrezători în destinele neamului şi luând pildă de la cei ce au pus patria mai presus decât viaţa, continuăm lupta strâns uniţi în jurul steagului şi a tronului.
“.

 Recunoaşterea importanţei zilei de 25 octombrie 1944 pentru istoria Armatei Române şi istoria naţională, în ansamblul ei, a determinat declararea sa, prin Decretul Marii Adunări Naţionale nr. 381 din 01.10.1959, ca Zi a Forţelor Armate ale României, simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.