Mita de la examenul de bacalaureat din incinta liceului Ion Banescu din Mangalia este subiectul care apare zi de zi pe toate canalele de stiri. Se pare ca au fost arestati opt profesori, urmeaza anchetarea unor elevi si parinti, probabil pentru dare de mita, poate arestarea si a lor. La Iasi trei eleve deja sunt retinute de cateva zile pentru ca strangeau bani de protocol. O alta colega le-a denuntat. In alta localitate o individa a reclamat ca a mituit un profesor si nu i-a dat nota ceruta. Profesorul este inchis, reclamanta nu este anchetata pentru dare de mita. La Bucuresti serviciile de informatii au efectuat ascultari in masa, elevi, profesori, parinti. Tot de curand a fost retinut si rectorul facultatii Ovidius din Constanta. Stabilirea vinovatiei va ramane in sarcina celor care ancheteaza si ulterior judeca intreaga problema. Ca simpli cetateni putem pune totusi cateva intrebari pertinente. Dupa zeci de ani, cand autoritatile au  inchis ochii la “protocolul” dintre elevi si o parte dintre profesori, acum se face lumina ? Cate diplome au fost date in acest mod unor personaje care nu pot citi o propozitie, nu au treaba cu gramatica, detin functii publice, unii apar chiar des pe la televiziuni. Cate facultati de apartament exista cu diplome la kilogram, unde  presa a tot adus in atentia autoritatilor problema si nu s-a miscat nimic ? De ce tocmai acum se fac miscari de imagine, unde cativa amarati vor plati cu ani grei de inchisoare, probabil mai mult decat pentru un omor calificat ?  Nimeni nu este de acord cu “protocolul”, mita, totusi ideea de baza este ca legea trebuie aplicata tuturor in egala masura.

9 COMENTARII

 1. STIU O PERSOANA CARE ERA STUDENT,IAR BACUL L-A DAT DUPA UN AN .SI ACEST LUCRU S-A INTIMPLAT ACUM 1O ANI.ATUNCI DE CE SA NE MIRAM? INVATAMINTUL ESTE O INSTITUTIE PRIN CARE TRECI SA TE PLIMBI.

 2. sunt profesorasi care ocupa locuri importante prin inspectorat, minister chiar si directorasi care se ocupa mult cu sforariile , le convine foarte bine pe salarii mici si spaga mare.Din cauza unora ca ei ceilalti nu au curaj sa si ceara drepturile sa faca grave ca si in sanatate si acolo sunt pusi prin varf tot indivizi care castiga bine si nu le pasa de debutanti

 3. La Ion Banescu oamenii au vrut sa le faca un bine altfel nu aveau diploma aia in buzunar o mie de ani.Asa se intampla cand un copil prost si terminat unu Cipri care a a dat tot pe goarna la militie;)

 4. Hmmm, vesnica intrebare: dar de ce sa inceapa de la noi? Atat moralistii (care au scapat de BAC) dar si elevii de liceu (si parintii lor) vor un singur lucru: DIPLOME FARA MUNCA!!! Toti vor posturi caldute, toti vor manageri, dar fara sa invete, fara sa munceasca (“Ca io nu-s tocilar”). Cand mai dau peste un profesor care isi face treaba zic ca ala e obtuz si ciufut (“Al dreaq ala ca vrea sa ne pice, bulangiul!”). Dupa aia ne miram ca romanii, in general, spala toalete prin vest sau culeg capsuni si se plang ca ei au DIPLOME, dar nu le apreciaza nimeni VALOAREA. Oare?
  Cand ipocrizia nationala va fi inlocuita de ratiune si introspectie, neamul romanesc are sansa se ridice din mocirla in care se afla. Fara munca, nu putem sa “ne scoatem” la nesfarsit “din combinatii”, “smenuri” si slujbe la stat, eventual ca organ de control cu acces la spagi.
  Eh, nu-i asa ca, desi suna urat, cam seamana cu realitatea?

 5. Intradevar s-a ajuns prea departe cu diplomele cumparate, examenele trucate si semianalfabeti cu titluri si functii importante. Trebuia sa se puna punct cat mai repede, dar totusi nu asa, cu arestari “preventive” (?!?) a unor copii care “s-au integrat in sistemul ticalosit”. Asta pentru ca li s-a permis, sau chiar pretins, de catre unii profesori ale caror salarii au fost reduse, desi ereu mici si inainte. Nu spun ca nu exista si profesori care fac abuzuri, care se lacomesc, dar sa judecam fiecare caz in parte, (dupa gravitate) si nu elevii si profesorii in arest preventiv, si criminalii, hotii, (unii chiar recidivisti, judecati in libertate. Unde e “justitia”, echitatea ? Arestarile “politice”, sau pentru a da exemplu, nu sunt corecte si ar trebui sa inceteze. Se puteau lua altfel de masuri, chiar si cu judecata, dar in libertate,…si schimbat “sistemul”, incepand inca din clasele mici. In scoala Romaneasca nu se mai invata corect. Se incepe prea devreme cu tot felul de materii, grele pentru un copil, uneori si inutile in viata, iar obiecte precum gramatica limbii Romane si alte chestiuni de baza, raman neaprofundate. Apoi “libertatea” asta prost inteleasa, cu drepturile copilului, care nu este invatat ca pentru a avea drepturi trebuie sa respecte niste reguli stricte. Multi copii actuali stiu ca au drepturi si se cred intangibili si ne mai miram ca nu invata, ca incearca sa triseze la examene, etc…

  Si totusi, am ramas stupefiat cand am auzit ca desi au fost arestari in urma primei sesiuni a Bac-ului, si acum in sesiunea a doua, au fost si elevi si profesori care au incalcat regulile. Ce sa mai crezi ?!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.