Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa consideră măsura propusă de Ministerul Finanțelor, care prevede decontarea abonamentelor de transport, începând cu suma de 26 lei/abonament/lună pentru distanța de 3 km, iar pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 de km, suplimentarea sumei cu 2 lei pentru fiecare kilometru, ca fiind una dezavantajoasă pentru o parte dinte elevii navetiști, cărora, în unele cazuri, li se va deconta doar o treime din costul total al abonamentului. Menţionăm faptul ca aceasta reglementare ar fi neconstituțională în contextul în care Guvernul nu poate emite ordonanţe în domeniul legilor organice, iar reglementarea învăţământului se face prin lege organică.

Guvernul nu a plătit nici până în acest moment suma necesară decontării transportului elevilor în acest an școlar, de aceea este posibil ca din toamnă rata abandonului şcolar să crească.

De asemenea, problema deconturilor este cauzată de subfinanţarea sistemului educaţional și nu de alte cauze externe. Din acest motiv Consiliul Județean al Elevilor Constanța solicită guvernului respectarea legii educaţiei privinţa alocării a minimum 6% din PIB pentru educaţie.

“Totul porneşte de la subfinanţare. Ministrul Educaţiei nu are bani să îşi îndeplinească îndatoririle legale faţă de elevi iar soluţia, de a finanţa mai bine învațământul, nu este luată în seamă. Noi tot timpul am cerut o finanţare corectă a sistemului educaţional, și anume de 6% din PIB. Dar se pare că educaţia nu reprezintă o prioritate în România, altfel nu îmi explic lipsa de investiţii în acest domeniu. Ţările nordice au investit masiv în educaţie și rezultatele se vad, alte ţări îşi permit să aloce 9% din PIB iar noi alocăm doar 3%. Vom transmite Guvernului o petiție în acest sens și sperăm că lucrurile vor deveni normale.” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean al elevilor Constanţa, Alexandru Bajdechi.

În cazul în care acest proiect de ordonanţă va fi adoptat, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanța iși rezervă dreptul de a folosi orice mijloc legal de aparare a drepturilor și intereselor elevilor din România.

Consiliul Județean al Elevilor Constanța este o structură consultativă a Inspectoratului Școlar Județean Constanță, partener în procesul educațional la nivelul județului Constanța și reprezentativă pentru elevii constănțeni. Aceasta cuprinde aproximativ 176 de membrii, președinți ai Consiliilor Școlare ale Elevilor din județul Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.