Interviu cu distinsul prof. dr. Traian Broască, dirijorul Corului ”Callatis” Mangalia, premiat cu medalia de aur la Festivalul Coral Internațional “Adriatic Pearl Dubrovnik Croația 2023”

0
1891
Traian Broasca
Corul “Callatis” Mangalia, pregătit de prof. dr. Traian Broască, a fost premiat cu medalia de aur și medalia de argint la Festivalul Coral Internațional “Adriatic Pearl Dubrovnik Croația 2023”. Este o mare realizare a copiilor de la corul “Callatis”, care fac cinste municipiului Mangalia și care duc mai departe tradiția și obiceiurile noastre ancestrale. Corul “Callatis” a devenit deja un brand recunoscut în țară cât și în marile capitale culturale europene. Felicitări talentaților copii care fac parte din corul “Callatis” și distinsului dirijor prof. dr. Traian Broască, sufletul acestui ansamblu coral care a reușit performanța de a aduce în România cele două medalii, una de aur și una de argint.

Felicitări și celor care au contribuit la susținerea acestui grandios proiect de promovare al tinerelor talente și al genului coral românesc. Corul a mai participat la două evenimente culturale: Concertul prieteniei și Concertul din frumoasa catedrală din Dubrovnik, unde au interpretat piese din muzica sacră. Să ne bucurăm pentru reușita de excepție a corului și de valoarea incontestabilă a acestor copii talentați care fac cinste orașului Mangalia.

Interviu realizat de ALINA ALEXANDRU, foto Valentin Dobrilă.

Alina Alexandru: Este o mare plăcere să-l avem ca invitat special pe dirijorul Traian Broască, directorul Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-instrumentală Mangalia, un muzician cu o vastă experiență în arta corală. Este un om deosebit pe care îl urmăresc cu mare admirație de când eram eleva dânsului și am fost fascinată de toate proiectele sale, chiar dacă nu i-am mărturisit niciodată cât de mult îl prețuiesc. Ne leagă mulți ani de pregătire muzicală, multe amintiri din tabere, turnee, festivaluri și faptul că, deși sunt absolventă de jurnalism, am terminat și Facultatea de Arte din București pregătită pentru admitere tot de dânsul și mărturisesc că l-am avut alături mereu.

Dirijor și educator muzical foarte respectat, un profesor eminent și un specialist de excepție, maestrul a dobândit rapid o reputație distinsă atât în țară, dar și în afara ei.

Ca muzician, vă rog frumos să-mi spuneți care ar fi definiția dvs. pentru succes?

Traian Broască: Aș spune că succesul este înălțător atunci când reușești să îți îndeplinești proiectele, sau măcar o parte din visurile tale și să poți interpreta muzica pe care o consideri deosebită, pentru a face oamenii fericiți. Nimic nu cred că poate egala acest sentiment atunci când imediat după concert sau festival, să aud de la public sau juriu cuvintele „a fost deosebit de frumos, mulțumesc pentru aceste momente”. Atunci când eram elev al Liceului de Muzică din Constanța și susțineam concerte la clarinet, eram cu fața la public și vedeam fețele lor, observam un mic zâmbet de trăire interioară și îi simțeam că sunt cu mine. Acum când dirijez și stau cu spatele la public, văd doar fețele și ochii coriștilor care îmi transmit aprecierea și bucuria sălii și abia apoi simt imediat reacția lui. Provocarea pentru mine este să-i mențin interesați și să-i țin alături de mine trăind muzica intens. Acesta cred că este cel mai bun sentiment, pe care îl pot numi succes.

Cealaltă latură a succesului poate fi puțin mai complicată pentru că atunci când toată lumea contează pe tine sau le place munca ta este grozav, însă atunci când nu te ridici la nivelul așteptărilor lor, uneori este dezamăgitor, te poți simți trist și incapabil, dar nu trebuie să cedezi acestor stări și trebuie să-ți recuperezi visul a doua zi și să continui cu el.

A.A. Ce înseamnă pentru dumneavoastră fericirea și împlinirea?

T.B. Pentru mine a fi fericit înseamnă a menține un echilibru între dorință, realizare a unui produs cultural deosebit și satisfacție pe tot parcursul vieții.

A.A. Îmi amintesc cu precizie momentul în care spuneați că visul dumneavoastră este de a scrie un nou capitol din istoria corului „Callatis” – un capitol în care excelența muzicală să domine arta spectacolului. Ce măsuri ați luat pentru a menține aceste principii?

T.B. Într-adevăr mi-am amintit și eu această discuție purtată cu tine și susțineam atunci că scopul meu de a redefini excelența muzicală pentru a extinde înțelegerea tradițională a genului coral românesc în țară și mai ales în afara ei, înseamnă că trebuie să mă angajez cu toată ființa mea să fac din muzica corală românească o formă de artă relevantă și semnificativă pentru lumea de astăzi. Noi vom continua să ne pregătim intens pentru perioada următoare și pentru anul următor, însă nu vom dezvălui surprizele. Vă pot spune doar că voi avea o abordare reînnoită a creației muzicale, o abordare în care aceste voci angelice pe care le reunesc, pot redefini ceea ce ar trebui să fie muzica corală – o descriere relevantă a tradițiilor comunității noastre. Susțin cu tărie că această abordare este esențială pentru definirea viitoarelor inițiative muzicale, deoarece nu numai ce cântăm este important, ci și ce facem pentru generațiile viitoare, ceea ce contează cu adevărat.

A.A. Deși nu ne dezvăluiți încă detaliile sezonului următor, vă rog să ne spuneți măcar câteva din inițiativele imediate ale corului și care sunt noile abordări repertoriale?

T.B. Inițiativele imediate sunt diverse și trebuie să depășească sala de concert și să includă atât modul în care promovăm aceste valori autentice, cât și activități educaționale cu detalii practice, cum ar fi procesul de audiție, ținuta de spectacol și utilizarea unui limbaj profesional adaptat noilor forme de pregătire. Metoda de lucru va fi nouă, repertoriul deasemenea nou și este absolut firesc să trec la un alt nivel de performanță. Surprinderea mea este că am găsit o deschidere foarte mare pentru aceste initiative din partea copiilor. Va fi multă muncă de făcut în următoarea perioadă și sunt mândru să conduc spre performanță acest minunat cor. Este important de reținut că acest nou capitol din istoria corului „Callatis”, va fi scris de toți componenții corului, precum și de întreaga comunitate în care trăim. Voi aborda o nouă viziune pentru concertele noastre de muzică sacră pentru un spațiu sacru, printr-un nou model educational cu activități axate pe reimaginarea artei corale și vom pregăti un concert tematic care se conectează direct cu problemele actuale, în care vom introduce atât lucrările contemporane, cât și lucrări clasice relevante pentru publicul nostru. Am în atenție dorința de a acoperii atât stilistic, cât și teritorial, cumva, toate zonele noastre tradiționale. Nu sunt foarte optimist că percepția publicului va fi grozavă, deoarece publicul nostru s-a cam deteriorat, iar cultura corală a început să dispară cu adevărat din spațiul cultural românesc, dar poate măcar curiozitatea îi va face să vină la un concert pentru a mai vedea și lucruri noi. Sunt foarte interesat de modul în care voi folosi compozițiile contemporane în repertoriul nostru, pentru a da o nouă strălucire capodoperelor corale din trecut. O nouă compoziție poate fii relevanță în contextul actual, însă nici nu putem ignora frumusețea unei lucrări care a fost compusă acum 50 sau 100 de ani și și-a câștigat statutul de capodoperă, valoarea și mesajul ei fiind incontestabile.

A.A. Cum vă simțiți după această reușită și care a fost reacția fetelor?

T.B. Îți mărturisesc că sunt foarte fericit pentru că munca noastră nu a fost în zadar și a fost încununată de succes. Nu există cuvinte prin care să-mi pot exprima recunoștința și mulțumirea față de copii, părinți și pentru oamenii deosebiți din spatele scenei care duc greul pentru ca totul să funcționeze ca la carte. Există trei oameni minunați care ne-au ajutat și s-au implicat cu tot sufletul pentru reușita corului, d-na Mihaela Burcă, d-na Ana și Valentin Dobrilă.  În ceea ce privește reacția copiilor nu se poate descrie ca o manifestare normală, dar pot spune firească, deoarece efectiv au “urlat”de bucurie alături de toate corurile participante la festivitatea de premiere.

Le iubesc și pe fete și pe băieți ca pe copiii mei, le respect munca și pasiunea cu care se implică profund și le apreciez răbdarea și tăria de a mă suporta. Recunosc că sunt exigent dar nu dur cum spui tu și îmi controlez tot timpul atitudinea pentru că sunt fete firave, sensibile, delicate și într-un cuvânt sunt niște scumpe cu voci angelice. Cei 3 soliști de excepție care au evoluat impecabil pe scena festivalului sunt Delia Gheorghe, Ștefania Haută și Andrei Berbec, cărora le ofer o îmbrățișare în semn de prețuire. Îți spuneam mai înainte despre ce înseamnă fericirea. Și acum mai pot da o definiție concretă prin atitudinea publicului care a concurat cu noi.

Este înălțător să vezi și mai ales să simți cum toate corurile participante la festival vibrează odată cu tine, încântate de reușita ta, de prestația și produsul tău cultural autentic.

Și băieții, dar mai ales fetele au fost admirate pentru frumusețea lor deosebită, pentru ținuta impecabilă, pentru determinare, responsabilitate și atitudinea lor în execuție și interpretare, fără  emoții prea mari, relaxate și stăpâne pe ele, implicându-se total pe scena festivalului.

A.A. Descrieți în câteva cuvinte experiența dvs. de lucru cu ansamblul coral?

T.B. Cântarea corală a făcut întotdeauna parte din expresia umană, fapt pentru care vocea, mai ales în muzica corală, vorbește direct sufletului ascultătorului, motiv pentru care este atât de importantă. De-a lungul carierei mele în calitate de dirijor, am avut ocazia să lucrez cu diverse ansambluri corale, de la coruri de amatori până la coruri profesionale. Atunci când lucrezi cu un ansamblu coral, apare imediat o provocare unică de a obține un sunet echilibrat între diferitele secțiuni de voci. Pentru a rezolva această problemă, mă concentrez pe o tehnică vocală adecvată în timpul repetițiilor, punând accent pe respirație, dicțiune și uniformizarea vocilor. O altă provocare specifică ansamblurilor corale este gestionarea diferitelor niveluri privind omogenizarea grupului. Pentru a face față acestor tehnici de cânt, folosesc o varietate de metode de predare și tehnici de repetiție, cum ar fi practici pe grupuri de voci, o vocalizare profesională și doar după aceste activități fac asmblarea întregului grup coral. Această abordare privind activitatea de pregătire corală, asigură profesionalismul de care are nevoie un cor, contribuind în același timp eficient la calitatea performanței generale. Întotdeauna mă străduiesc să creez o legătură emoțională între coriști și public, asigurându-mă că ansamblul oferă o interpretare captivantă care rezonează cu ascultătorii.

A.A. Cum v-a afectat munca schimbările tehnologice în ultimii ani?

T.B. Din contră, nu m-au afectat și oricât de multe lucruri negative există în sfera internetului și a noilor tehnologii, există și lucruri uimitoare pe care nu le puteai face pe timpul meu. Acum însă, abilitatea noastră de a auzi cu ușurință coruri din întreaga lume, ne schimbă cu adevărat. Ne-a dat posibilitatea de a cunoaște muzica și diferitele culturi de pe toate continentele. Acum poți înregistra o piesă corală și oamenii de ori unde o pot auzii și vedea. Cred că relația noastră cu comunitățile spirituale, fie că sunt comunități religioase sau de alt fel, va deveni din ce în ce mai importantă. Mai cred că noi, ca artiști, trebuie să găsim acel punct comun cu întreaga comunitate spirituală din lume, potențiali parteneri, care să fie interesați să vorbească și să cunoască și cultura noastră într-un mod care să le amintească tuturor oamenilor că există frumusețe și că există sens. Nu doar navigarea pe web are sens, ci și că oamenii au nevoie de o mare profunzime în zona spiritualității și nu doar de analize de suprafață.

A.A. Ce credeți că trebuie făcut pentru a crește interesul pentru genul coral?

T.B. Lucrez cu copiii de foarte mulți ani și știu și văd cum se implică atunci când sunt provocați. Personal aș face o revoluție masivă și prelungită în școli, deoarece sunt foarte marginalizate în domeniul muzical, iar copiii sunt subestimați nejustificat. Pregătirea corală în școli a scăzut dramatic sau lipsește cu desăvârșire de zeci de ani și există o concepție greșită că muzica corală este un gen perimat. Trebuie să facem totul și mai bine lucrând cu următoarele generații de artiști copii și tineri, pentru a regândi și reimagina cum ar trebui să arate domeniul muzicii corale.  Este exact ceea ce trebuie să se întâmple în interpretarea unei piese corale, adică avem nevoie ca toate vocile să fie auzite și să coexiste într-o manieră armonioasă.

A.A. Sunteți pasionat de cariera dumneavoastră?

T.B. Îmi face o deosebită plăcere încă să mai pot face ceea ce fac și ce am făcut toată viața mea. Pasiunea mea este cariera mea de dirijor și dacă am sau nu success, las pe alții ca să mă judece.

A.A. Ce sfaturi ați da tinerilor care vor să îmbrățișeze o carieră muzicală?

T.B. Sfatul meu este ca fiecare tânăr care are preocupări pentru muzică sub orice formă, fie vocală sau instrumentală, trebuie să se pregătească în acel domeniu atât cât este necesar pentru a stăpâni în detaliu orice formă la care aspira. În acest fel mi-am sfătuit și pregătit eu studenții pentru Conservator.

A.A. Pentru dumneavoastră există o fericire perfectă?

T.B. Nu sunt sigur, sau mai bine zis nu cred că știu pentru că nu m-am gândit la acest aspect niciodată, dar eu pot spune altfel: că sunt perfect fericit așa cum sunt la ora actuală.

A.A. Care este starea dumneavoastră de spirit la momentul actual?

T.B. Sunt sobru ca de obicei.

A.A. Ce locații preferați în care să cântați?

T.B.  Nu am anumite preferințe, dar îți mărturisesc că am cântat deja în multe locuri extraordinare, iar fiecare ocazie mi-a oferit propria ei amintire dragă. Mă consider destul de norocos că am concertat atât în țară, cât și în afara ei, iar toate orașele au avut farmecul lor și vor rămâne mereu ca niște imagini semnificative pentru mine.

A.A. Spuneți-mi despre bucuriile și necazurile particulare ale lucrului cu grupul de tineri?

T.B. Conduc cu drag acești tineri, dar există tot felul de probleme, desigur, pentru că sunt încă tineri și nu prea sunt experimentați. Le rezolv cu mult calm, dar câteodată îi mai și cert adică le mai trag câte o corecție. Este o mare bucurie că am de-a face cu copii, dar și cu tineri de vârstă universitară de licență, receptivi și pasionați de munca lor, care nu au devenit încă prea profesioniști în interpretare și exprimare, dar cu care mă mândresc cu toată ființa mea. Toți la un loc formează un instrument uman viu și se implică în fenomenul cultural traditional românesc pe care-l duc mai departe cu cinste și onoare.

 A.A. Care este dimensiunea corului pe care-l conduceți?

T.B. Corul are în componența sa 20 de tineri superior dotați din punct de vedere muzical.

A.A. Rămâneți întotdeauna în jurul acestui număr?

T.B. Da, pentru simplu motiv că este foarte greu să deplasezi un număr mai mare de 20 de tineri atunci când călătorim, iar în al doilea rând costurile ar fi foarte ridicate și noi nu ne permitem acest lucru din punct de vedere financiar.

A.A. Mai faceți acele selecții riguroase pentru noii coriști?

T.B. Da, fac mereu selecția și acest criteriu este un proces destul de lung și complicat.

A.A. Sunt impresionată să văd că fetele noastre încă mai poartă costumele acelea naționale cu drag pe scenă, costume care au devenit emblematice pentru corul Callatis. Mai aveți și o altă ținută?

T.B. Nu, nu mai avem alte costume, însă poate pentru anul viitor vom găsi o posibilitate financiară de a ne confecționa și alte costume. Acestea sunt rochițele agreate de către fetele noastre şi aşa cum spui tu, emblematice pentru corul Callatis.

 A.A. Acum aș vrea să-mi spuneți și de oamenii speciali care au făcut tot posibilul ca acest proiect să se materializeze?

T.B. Pentru mine ca profesor care conduce un ansamblu coral de excepție, faptul că sunt apreciat de acești oameni inimoși și iubitori de cultură, mi-a dat o speranță puternică și o încredere totală în viitorul acestui cor deosebit și să fiu încrezător că la anul vom putea onora invitația de a reprezenta România la Festivalul Coral International de la Praga. Dă-mi voie să mulțumesc pe această cale copiilor, părinților lor, domnului primar Radu Cristian care ne-a susținut și ne-a asigurat toate condițiile de pregătire a corului, domnului Nicolae Movileanu de la Mera Resort sponsorul principal care ne-a susținut financiar de fiecare dată în realizarea proiectelor de anvergură ale corului, domnului Ciprian Constantinescu de la Delta Jupiter, omul care nu a spus niciodată nu și a răspuns afirmativ la toate solicitările noastre, domnului Nicu Mavrodin și doamnei Cătălina Cernățeanu de la Damen Mangalia, care ne-a asigurat o parte importantă din suma necesară proiectului, dar și tricourile și șepcuțele reprezentative, domnului Dan Micu de la Polux Mangalia pentru susținerea necondiționată a copiilor corului nostru. Aș vrea să mulțumesc și unuia dintre cei mai importanți oameni care duc toată greutatea ansamblului din spatele scenei, motorul și inima acestui cor, distinsei doamne economist Mihaela Burcă. La fel  domnului Valentin Dobrilă cel care a imortalizat tot ce ține de imaginea și înregistrările corului, domnului Bogdan Danciu, domnului Ionuț Bobe, doamnei Lili Becheru, domnului Vasile Olan, domnului Lucian Nichita și domnișoarei Eliza Cucu.

A.A. Spuneați atunci când lucram cu dumneavoastră pentru admiterea la Conservator că încrederea în sine și credința în Dumnezeu sunt două lucruri inseparabile. Ați rămas o persoană credincioasă?

T.B. Da, eu cred în Dumnezeu și chiar aș putea fi și mai religios. Rămân la principiile mele sănătoase despre viață. Pentru mine scopul vieții nu este să am bani sau să fiu faimos, ci să fac ce pot face cel mai bine pentru generația actuală și pentru generațiile următoare. Mi se pare corect și cred că ar trebui să trecem toți prin viață ținând cont de lucrurile sănătoase din jurul nostru. Este greu uneori să respecți aceste principii, dar cred că depinde foarte mult de personalitatea ta, dar și de oamenii care te înconjoară.

A.A. Domnule profesor sunt sincer încântată că am putut realiza acest interviu și aș vrea să vă mulțumesc din suflet pentru tot ce ați facut pentru mine și pentru tot ce faceți pentru acești copii și pentru comunitatea din care faceți parte. Vă felicit pentru tot ce ați realizat în acest an, pentru Titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Mangalia, pentru împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani, pentru înaltul Titlu de Excelență Academică de Doctor în Muzică și mai ales pentru medalia de aur și argint obținute în Croația. Succes pe mai departe!

T.B. Și eu mă bucur din suflet pentru realizarea acestui interviu emoționant și îți mulțumesc pentru frumoasele urări.

 A.A. Dați-mi voie să schimb câteva cuvinte cu cei doi oameni inimosi care fac parte din staful dumneavoastră și apoi să stau de vorbă cu încântătoarele fete și distinșii băieți.

Doamnă Mihaela Burcă sunteți unul dintre cei mai importanți oameni care duc toată greutatea ansamblului din spatele scenei, motorul și inima acestui cor și gestionați tot bunul mers al asociației. Sunteți mulțumită de rezultatele acestor copii și de munca depusă de dirijorul lor?

M.B. Sunt mereu fericită atunci când lucrurile merg bine și în rest caut cele mai bune căi de rezolvare a problemelor cu care se confruntă corul. Îl respect și îl prețuiesc foarte mult pe domnul profesor pentru toată strădania și zbaterea sa de a forma, pregăti și îndruma copiii în domeniul artistic. Rezultatele obținute sunt o recunoaștere a valorii incontestabile a copiilor dar mai ales a experimentatului lor dirijor.

A.A. Cum vedeți viitorul acestui ansamblu în condițiile în care susținerea și resursele financiare (sponsorizările) sunt tot mai limitate și obturează complet participarea la festivalurile de anvergură din țară și din afara ei?

M.B. Am speranța și încrederea că la viitoarele competiții corale la care au fost deja invitați anul viitor, cea de la Praga și cea de la Paris, să putem onora măcar una din ele. Acest lucru va putea fi realizat doar cu o susținere financiară suficientă din partea celor care cred în proiectele noastre și mai ales în idealurile noastre. Sunt convinsă că tot aceiași oameni iubitori de cultură ne vor susține și sper să ni se mai alăture și alții. Chiar merită totul acești tineri frumoși și superior dotați, care promovează imaginea orașului Mangalia în toate capitalele culturale europene.

A.A. Domnule Valentin Dobrilă dumneavoastră sunteți cel care imortalizați tot ce ține de imaginea și înregistrarea acestui deosebit ansamblu coral. Ce ați simțit atunci când ați auzit rezultatul final? Știați dinainte că vor fi laureați?

V.D. În viață nimic nu este întâmplător și dorințele oamenilor, visele pot să devină realitate, într-un fel sau altul, mai târziu sau mai devreme. Da sigur că mi-am dorit ca toate visele să devină realitate și cu emoție în suflet mereu mi-am dorit să îmi văd “echipa” (corul) câștigător și..da nu poți exprima în cuvinte ceea ce simte un susținător, cum lacrimile nevăzute le simți în ochii și-n suflet de bucurie pentru că viața este și despre astfel de ” lacrimi” de fericire. De dincolo de obiectivul foto și de camera de luat vederi am simțit cum stârng pumnii pentru ai putea susține pe cei din fața mea, pe care ii cunosc si iubesc, cei care au muncit și în cele din urmă, au primit premiul suprem alăturat de efortul lor și de educația muzicală primită din partea Prf.dr.Traian Broască. Acum, când revăd acele imagini, simt emoția acelui moment cum mă cuprinde din nou. Am fost privilegiat să fiu acolo, să privesc în adâncul pasiunii și talentului acestui ansamblu. Succesul lor nu a fost doar o victorie într-un concurs, ci o manifestare a unei dedicații neîntrerupte și a unei iubiri incontestabile față de arta corală. Fiind amator, bineînțeles că am fost plăcut surprins de toate prestațiile din cadrul concursului și îmi doream ca cei pe care îi admir sa fie apreciați pe măsura eforturilor depuse, totuși nu puteam anticipa verdictul juriului.

A.A. Cum veți promova imaginea corului după aceasta performanță și ce veți întreprinde pentru a face mai relevantă și mai cunoscută faima acestuia?

V.D. Pentru faptul că dețin materialul audio-video cu prestația corului Callatis Mangalia, voi realiza un montaj audio-video și îl voi promova pe mai multe platforme media.

A.A. Am ajuns la momentul în care stau de vorbă cu încântătoarele fete și distinșii băieți. Voi pune toate întrebările la început, iar voi veți răspunde pe rând foarte succint:

  • Cât de important este pt tine să faci parte din acest cor reprezentativ al României? Cum reușești să ții pasul cu școala și cu acest program de pregătirete corală exigentă impusă de maestrul vostru?
  • Ce anume te-a atras către acest gen de muzică?
  • Cui îi datorezi acest lucru?
  • Cum te motivează performanța corală la care ați ajuns și ce-ți dorești pe viitor?

Delia Gheorghe: Pentru mine să fac parte din acest cor contează foarte mult, în acest loc am reușit să mă dezvolt personal de-a lungul timpului.Corul pentru mine nu este o problemă, chiar dacă sunt la facultate în Constanța. Nu îmi este greu să mă deplasez din Constanța la Mangalia în fiecare weekend ca să particip la repetiții.Nu știu exact ce m-a atras, dar pur și simplu când eram în clasa a III-a m-a chemat o colegă la cor și mi-a plăcut din prima.Cel mai mult m-a motivat mama. De când a auzit că am aptitudini muzicale m-a împins de la spate să fac muzică.Mă bucur că am ajuns la această performanță, și sunt cât mai motivată să luăm medalia de aur și la următorul festival în cazul în care vom putea să fim prezenți.

Oana Iftime: Este o mare onoare să fac parte din acest cor pentru că am ocazia să învăț tehnică muzicală de la un profesor minunat și, în același timp, să concurăm pe plan internațional purtând numele țării noastre. Îmi este destul de dificil pentru că vin de la București și nu pot ajunge de fiecare dată la repetiții, dar în momentul în care sunt prezentă mă dedic în totalitate. Pe mine domnul profesor m-a convins de faptul că arta corală este ceva unic și pasiunea pentru muzică poate fi exprimată și prin acest gen artistic. În primul rând părinților mei care m-au îndrumat să accept această provocare frumoasă și, bineînțeles, domnului profesor. M-am bucurat enorm că am luat aurul în competiția din Dubrovnik și, cu siguranță, vom încerca să ne menținem pe această poziție, indiferent de obstacolele ce pot apărea pe parcurs.

Ștefania Haută: Pentru mine este foarte important să fac parte din acest cor deoarece nu este doar un cor, este și o familie.Nu îmi este deloc greu să țin pasul cu acest program de pregătire deoarece mereu îmi fac timp pentru pasiunile mele.Acest gen de muzică m-a atras deoarece familia mea adoptă un alt gen de muzică, iar eu am vrut sa încerc ceva diferit.Acest lucru îl datorez familiei mele care mereu m-a sprijinit și mi-a fost alături.Performanța corală la care am ajuns mă motivează să mă dedic și mai mult acestui cor, iar pe viitor să ajungem la rezultate și mai bune.

Oana Manea: Atunci când cel mai frumos vis din copilărie devine real, indiferent de cât de mult timp aștepti pentru acest lucru, atunci…da, poți spune că ceea ce ai realizat este deosebit de important. Facând ceea ce-ți bucură sufletul, din plăcere și cu pasiune, reușești cumva să ții pasul cu toate: școală, familie, etc. Muzica corală este pătrunzatoare, expresivă, o împletitură de emoții, sensibilitate, spirit de echipă, schimb de energie, posibilitatea de a-ți dezvolta auzul distributiv.Privilegiul de a fi parte integrată a acestui grup coral, il datorez profesorului nostru mult iubit, cea mai caldă si răbdatoare ființă pe care o cunosc.Aurul obținut reflectă munca și efortul nostru, al tuturor, o poartă deschisă catre performanțe deosebite, recunoscute la nivel internațional. Posibilitatea de a cunoaște, învăța si experimenta tehnica corală, prin interacțiunea directă cu alte culturi.

Alexandra Ivancea: Este foarte important pentru mine să fac parte dintr-un cor reprezentativ al României deoarece România nu este văzută într-un mod pozitiv în străinătate și simt că noi, prin repertoriul pe care îl avem, putem demonstra că țara noastră are o imagine deosebită și este un loc minunat.Pentru mine nu este o problemă împărțirea timpului între școală și cor deoarece când există pasiune, nu există obstacole.Am venit la cor în clasa a VIII-a. Pe atunci nu eram sigură că vreau să o iau pe acest drum. După câteva repetiții la cor, m-am îndrăgostit de modul în care sună mai multe voci într-un singur cântec și de asemenea, de modul de predare al domnului profesor care m-a făcut să rămân până în ziua de astăzi, și desigur, mult timp de acum încolo.Le mulțumesc părinților care m-au susținut și încă mă susțin în tot ceea ce fac. De asemenea, îi mulțumesc domnului profesor care ne-a indrumat să descoperim importanța muzicii clasice, corale, și care ne suportă în momentele noastre puerile. Bucuria pe care am simțit-o în momentul în care am luat medalia de aur mă motivează să lucrez mai mult în acest domeniu, să fiu mult mai implicată, să aducem aurul în țară de acum încolo de la fiecare concurs la care participăm, să facem România mândră de noi.

Remus Berevoescu: Consider acest lucru să fie un mare privilegiu care mi-a ieșit în față din pură coincidență de a-l întâlni acum 10 ani pe profesorul meu, domnul Traian Broască.Recent am trecut printr-o etapă grea din cariera mea școlară (proba de bacalaureat, admiterea la facultate, începera facultății), însă printre toate aceste probe am continuat să vin rutinar la cor în weekend și în tabere de perfecționare. Este un produs al pasiunii mele muzicale, dar și al sentimentului satisfăcător pe care îl am când mă gândesc că munca mea ar putea da rezultate.Am fost invitat să intru în cor de catre profesorul Broască cu care făcem la acel moment lecții de chitară clasică. Până atunci nu am avut vreo tangență cu genul coral, însă treptat i-am ințeles frumusețea și am continuat să vin datorită anturajului încurajator. Plăcerea pentru cor i-o datorez in totalitate profesorului meu care mi-a deschis ochii către aceasta lume a expresivității, catre frumusețea specificului național românesc.Corul Callatis continuă să ajungă la performanțe din ce în ce mai impresionante și îmi doresc ca în viitor să pot participa din nou la momente de neuitat reprezentând România.

Mihaela Șerban: Corul de copii “Callatis” Mangalia reprezintă o parte din mine fără de care nu mă puteam simți completă.Având în vedere că eu merg la facultate în alt oraș, este destul de greu să țin pasul, însă nu imposibil.M-a atras ideea de a intra în comunitatea corală și de a cunoaște tineri cu aceeași pasiune ca a mea.Datorez acest lucru părinților și domnului profesor care m-a convins să vin la cor.Performanța corală la care am ajuns mă motivează să continui.

Andrei Berbec: Pentru mine este foarte important să fac parte din acest cor reprezentativ al României, deoarece acesta mă ajută sa mă dezvolt din multe puncte de vedere.Activitățile de pregătire corală alături de profesorul nostru se desfășoară în timpul weekend-ulu și particip cu mare plăcere, iar prin această modalitate pot opține rezultate maxime atât la școală cât și la cor.Admir muzica corală din cauza complexității si frumuseții acesteia.Toate meritele i le datorez domnului profesor, acesta oferindu-ne toată știința, susținerea și iubirea de care oricine ar avea nevoie pentru dezvoltarea capacității intelectuale pe toate planurile.Consider că, performanța de care acest cor a dat dovadă este una extraordinară, însă cred că este loc de mai bine încercând să fim mai responsabili și să ne depășim limitele de la competiție la competiție.

Evelina Balasca: Pentru mine este foarte important că fac parte din acest cor reprezentativ al țării, reușind să mă dezvolt din foarte multe puncte de vedere. Activitățile de pregătire corală se desfășoară, din plăcere, pe timp de weekend, iar prin această modalitate reușesc să fiu prezentă la toate activitățile și să obțin rezultate maxime și la școală, cât și la cor. Mereu m-a atras muzica corală, mi s-a părut că mai multe voci împreună formează un întreg unitar și extraordinar. Toate meritele i le datorez domnului profesor, care ne-a oferit posibilitatea să intrăm profund în substanța genului coral, care pentru mine a devenit o hrană spirituală. Personal, îmi doresc să putem arăta tuturor celor cu care concurăm, dar mai ales publicului, performanța la care a ajuns corul nostru și cât de frumoasă este muzica noastră românească.

Sorana David: Pentru mine corul este foarte important. Uneori este greu când programul meu personal se intersectează cu cel de pregătire, dar găsesc soluții. Cu ajutorul domnului profesor și al părinților mei. am aflat despre acest gen de muzică. Performanța corală mă motivează prin premiile câștigate, admirația persoanelor care ne susțin și sper ca pe viitor să aducem cât mai multe premii acasă.

Anne Liță: Datorită pasiunii mele pentru muzică, consider corul ceva important în dezvoltarea abilităților mele. Chiar dacă sunt și momente grele, plăcerea de a cânta învinge. Admir genul de muzică corală. Le datorez acest lucru părinților și profesorilor. Acest lucru mă motivează să fac progres și să devenim din ce în ce mai buni. Îmi doresc ca pe viitor să ma pot mândrii că fac parte din acest cor.

Tania Mărgărit: Destul de important. Din pasiune, reușind să îmi organizez programul în așa fel în cât să-mi satisfac îndatoririle cât și nevoile culturale. Diversitatea pieselor și studierea acestora la un alt nivel de cunoștințe. Dorința de a simți lucruri noi prin interpretarea lor în concurs este un sentiment ce   poate fi asemănat cu ceva mai frumos. Profesorului nostru care a reușit să ne formeze de-a lungul acestor ani minunați alături de dumnealui. Am învățat că dacă îți propui să reușești un lucru, și muncești pentru acesta, vei reuși, nu neapărat din prima, ideea este să nu te dai bătut, pentru că până la urmă limitele noastre sunt doar bariere pe care noi înșine ni le impunem.

Gabriel Șerban: A face parte din Corul de copii “Callatis” Mangalia este o mare mândrie. Luând în considerare faptul că repetițiile au loc în weekend, plăcerea de a cânta alături de persoane apropiate mie nu-mi impune dificultăți asupra menținerii pasului cu școala. M-a atras ideea de a cânta alături de alți tineri de vârsta mea și de a ne înțelege prin intermediul muzicii. Îi datorez acest lucru surorii mele, deoarece dacă nu era ea, nu mi-aș fi găsit pasiunea aceasta. Performanța corală la care am ajuns mă motivează să continui prin muncă ceea ce am început din pasiune. Pe viitor îmi doresc să cunosc oameni care pot înțelege acest gen muzical deosebit și ceea ce înseamnă pentru unii cu adevărat aceasta.

Iustina Zaharescu: Este foarte important pentru mine să fac parte din acest cor deoarece muzica corală este o artă deosebit de frumoasă.Reușesc să țin pasul cu școala dar și cu acest program de pregătire corală datorită pasiunii și plăcerii.Armonia tuturor vocilor este unul din lucrurile care m-au atras către acest gen de muzică.Datorez acest lucru părinților dar și prietenilor mei.Performanța corală la care am ajuns mă motivează deoarece știu că este nevoie de foarte multă muncă pentru a ajunge așa departe.

Amalia Nițu: Este foarte important să fac parte din acest cor reprezentativ al României, deoarece noi deja am devenit o familie și împreună, dorim să ajungă la cât mai mulți oameni arta corală.Reușesc să țin pasul prin pasiune, ba chiar consider că muzica și corul mă ajută să mă încarc cu energie pozitivă pentru școală. Am luat această decizie, deoarece sunt de părere că acest gen de muzică are foarte multe de spus și de transmis prin viu grai.Le datorez acest lucru părinților mei și domnului profesor, care a fost mereu lângă noi și ne-a învățat din tainele muzicii corale.Sunt foarte mândră de performanța corală la care am ajuns eu și colegii mei, iar pe viitor îmi doresc să reprezentăm cât mai mult țara și să promovăm acest gen muzical.

Anastasia Nițu: Am simțit mereu că pot să imi reprezint țara cântând piese din folclorul românesc, dorindu-mi să îmi fac poporul mândru.Reuşesc să țin pasul cu ambele activități din pasiune, plăcere și dorinţa de a reuşi.Îmi amintesc cum priveam cu o mare sclipire în ochi artiştii din cor și îmi doream să ajung și eu la fel ca ei pe scenă.Îi datorez asta profesorului meu Traian Broască pe care îl apreciez şi îl iubesc foarte tare, deoarece mă învață multe lucruri despre această artă cât şi despre viață în general şi le mulțumesc în special părinților mei care m-au susținut mereu.Această performanţă mă face să îmi doresc şi mai tare să bucurăm lumea cu această artă, iar pe viitor aş vrea să facem fericiți oamenii din jurul nostru.

Andra Nițu: Pentru mine este foarte important să fac parte din acest cor, deoarece îmi place ideea de a-mi reprezenta țara în numeroase competiții de seamă, și de asemenea corul îmi este precum o familie. Nu este greu să țin pasul cu școala, căci repetițiile de la cor nu reprezintă o povară pentru mine, ci o mare plăcere. Consider că este un gen muzical interesant, intersectarea diferitelor voci fiind satisfăcătoare auzului și stârnind emoții. Asta este ceea ce m-a atras la genul coral. Îi datorez acest lucru profesorului meu, Traian Broască, cel ce ne încurajează și ne învață cu pasiune totul despre muzică și desigur părinților mei care mă susțin în a continua această activitate frumoasă. Performanța corală la care am ajuns mă bucură și îmi oferă o mare satisfacție, deoarece simt că munca noastră este răsplătită, iar pe viitor mi-ar plăcea să avem cât mai multe reușite și să ne reprezentăm în continuare țara cu mândrie.

Amalia Petre: Faptul că pot reprezenta România peste hotare într-o asemenea manieră înseamnă foarte mult pentru mine. Atunci când există pasiune în ceea ce faci nimic nu e prea greu. Admir acest gen de muzică. Le datorez acest lucru părintilor mei și domului profesor. Performanța atinsă mi-a demonstrat că prin muncă poți atinge cele mai înalte vârfuri și sper ca pe viitor să repetam acest lucru atât în țară cât și în alte state.

Andreea Dobrilă: Pentru mine este foarte important să fac parte din acest cor, deoarece pot să îmi reprezint țara făcând un lucru frumos. Reușesc să țin pasul cu școala, cât și cu pregătirea corală fiindcă mă pasionează acest lucru. M-a atras faptul că admir foarte mult scena și iubesc genul acesta de muzică. Le datorez acest lucru părinților și bunicilor. Această performanță mi-a arătat că este posibil să fim și noi apreciați la adevărata valoare.

Delia Ilău: A face parte din acest cor este foarte important pentru mine. Este o activitate care nu interferează cu școala, și pe care o fac din plăcere. Am luat singură decizia de a intra în sfera muzicii corale, și mi-a plăcut din prima clipă. Îi datorez acest lucru domnului profesor deoarece dumnealui este sufletul corului Callatis. Performanța corală la care am ajuns mă motivează să muncesc mai mult, pentru a aduce cât mai multă onoare și prestigiu țării noastre.

A.A. Dați-mi voie să vă mărturisesc că am rămas profund impresionată de voi dragi copii și de tot ce ați realizat până acum. Vă mulțumesc din suflet și vă doresc success încontinuare și să aveți parte numai de bucurii și împliniri.

A consemnat pentru dumneavoastră ALINA ALEXANDRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.