F.O.C. – Flăcările Omoară Copii

0
65
ISU

În primele două săptămâni ale anului, două tragedii s-au produs în judeţele Constanţa (comuna Nicolae Bălcescu) şi Bacău (comuna Măgura) în urma cărora au fost curmate vieţile a şapte copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani.
Evenimentele s-au derulat după „scenarii” identice: părinţii preocupaţi cu treburile din gospodărie şi respectiv plecaţi de acasă şi-au lăsat copiii singuri, nesupravegheaţi, cu mijloacele de încălzire aflate în funcţiune. Căderea accidentală a jarului ori scânteilor pe materiale combustibile a generat incendierea încăperilor în care aceştia se aflau, iar micuţii, rămaşi fără posibilitatea de evacuare, au căzut pradă flăcărilor şi gazelor toxice, emanate de incendiu.
Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, readucem în atenţia opiniei publice importanţa supravegherii copiilor şi educaţiei antiincendiu, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe:

  •   Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) nesupravegheate când sunt în funcţiune;
  •   Nu utilizaţi mijloacele de încălzire defecte sau deteriorate;
  •   Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze;
  •   Nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă;
  •   Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece;

NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ!
Apelaţi la rude, cunoştinţe sau vecini, atunci când sunteţi nevoiţi să părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp.

Info Background
În luna septembrie 2012, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a lansat Campania naţională de informare şi educaţie preventivă „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, proiect derulat cu sprijinul E.ON România.
Campania se doreşte a fi un semnal de alarmă adresat părinţilor, bunicilor ori reprezentanţilor legali ai copiilor, eforturile depuse în acest sens canalizându-se pe conştientizarea adulţilor asupra pericolului la care-i expun pe cei mici, lăsându-i nesupravegheaţi şi încuiaţi în casă.
Ideea implementării unui astfel de proiect a pornit de la o realitate susţinută de statistici şi anume faptul că cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime ale incendiilor produse la locuinţe şi gospodării.
Obiectivele comune ale Parteneriatului vizează conştientizarea publicului ţintă (părinţi, bunici, reprezentanţi legali ai copiilor), cetăţeanul fiind un partener extrem de important în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, în special în sfera asigurării securităţii în utilizarea surselor de energie.

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

„DOBROGEA” AL JUDEŢULUI CONSTANŢA

Compartimentul  Informare și Relaţii Publice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.