Directorii școlilor constănțene se pregătesc pentru a primi elevii în siguranță la activități

0
60

În cursul zilei de ieri, 19.05.2020, a avut loc la Constanța ședința on-line a directorilor din unitățile de învățământ preuniversitar, cu participarea reprezentantului Direcției de Sănătate Publică Constanța (DSP), doamna dr. Mirela Calboreanu și a corpului de inspectori din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Obiectivele acestei ședințe de lucru au fost: trecerea în revistă a precizărilor legislative nou apărute cu privire la activitatea curentă din această perioadă în unitățile de învățământ și aplicarea măsurilor optime în vederea pregătirii spațiilor școlare pentru derularea activității de pregătire suplimentară și de pregătire a examenelor naționale.

În deschiderea întâlnirii de lucru, Sorin Mihai, inspectorul școlar general, a realizat o scurtă prezentare a metodologiilor publicate – Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII- anul școlar 2019-2020, Ordinul ministrului educației și cercetării privind modificarea și completarea Calendarului și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-202, Ordonanța de urgență nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative.

Sorin Mihai a prezentat în continuarea ședinței elementele asupra cărora trebuie să se concentreze pregătirea în perioada imediat următoare și anume, elaborarea de către conducerile unităților de învățământ a unei proceduri de desfășurare a activității din școală. Această procedură trebuie să cuprindă câteva elemente esențiale, după cum urmează:

  • descrierea circuitului de intrare-ieșire al elevilor și cadrelor didactice;
  • desemnarea unei persoane responsabile cu fluxul comunicațional între școală și Direcția de Sănătate Publică Constanța;
  • existența necesarului privind substanțele dezinfectante și măștile (care vor fi asigurate de Ministerul Educației și Cercetării);
  • efectuarea corespunzătoare a igienizării spațiilor prin spălarea acestora în primă etapă și apoi dezinfectarea lor;
  • realizarea instructajului elevilor și cadrelor didactice cu privire la procedurile specifice care trebuie respectate pe perioada activității;
  • modul de derulare a termometrizării și triajului epidemiologic de către cadrul medical;
  • circuitele de intrare-ieșire pentru internatele școlare, cele în care vor fi cazați elevi în perioada 2-12 iunie, precum și posibilitatea de asigurare a mesei prin serviciul de catering;

Unitățile de învățământ din județ au beneficiat de o sponsorizare cu 1000 l de hipoclorit de sodiu, din partea SC COW GENETICS SRL, cu sprijinul domnului Marian Cîciu, căruia i s-au adresat pe această cale mulțumiri.

S-a menționat în cadrul ședinței faptul că Direcția de Sănătate Publică va interveni în vederea asigurării cadrelor medicale în școli, acolo unde nu există deja. În acest sens, soluțiile viabile pot fi: medicii de familie sau cadre medicale încadrate la grădinițe, instituții care în acest moment nu au activitate. În cel mai scurt timp DSP se va asigura de îndeplinirea acestui aspect. De asemenea, se va păstra o comunicare strânsă cu autoritățile publice locale în vederea asigurării serviciilor de catering pentru elevii din internate.

În ceea ce privește transportul școlar, se vor asigura toate măsurile de protecție și de prevenție (măsurarea temperaturii elevilor, așezarea acestora pe scaune respectând măsurile de distanțare necesare, substanțe dezinfectante etc).

Inspectorul școlar general a reamintit directorilor despre Târgul ofertelor educaționale care se va derula în perioada 25-29.05.2020 în mediul on-line, pe site-urile școlilor sau pe alte rețele de socializare accesibile celor interesați.

În continuare s-a accentuat ideea formării cadrelor didactice în direcția exersării abilităților de utilizare a diverselor platforme on-line. În acest sens, Casa Corpului Didactic Constanța pune la dispoziția profesorilor cursuri de formare/perfecționare.

Inspectorul școlar general adjunct Alina-Diana Codreanu a amintit managerilor școlari că metodologiile și precizările Ministerului Educației și Cercetării sunt postate în timp real pe site-ul instituției.

Anca-Iuliana Dragomir, inspector școlar general adjunct, le-a comunicat directorilor că metodologia pentru susținerea evaluării naționale vine cu precizări clare privind derularea acestui examen și că, în această perioadă se vor distribui foile tipizate pentru probe.

S-a anunțat că încheierea anului școlar va fi în data de 12 iunie chiar și pentru învățământul tehnologic.

În perioada următoare inspectorii școlari vor efectua monitorizări în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța pentru a constata corecta punere în aplicare a măsurilor dispuse în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

”În această perioadă elevii și colegii depind de implicarea noastră. Trebuie să ne asumăm ceea ce este de făcut deoarece elevii au nevoie de oamenii din școli pentru a putea parcurge această etapă în cariera lor educațională” a menționat la finalul întâlnirii inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.