O nouă victorie în instanță pentru Asociația Elevilor din Constanța. Primăria Eforie obligată să răspundă solicitărilor AEC și să respecte legea

0
370

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță câștigarea procesului intentat împotriva primăriei Eforie pentru refuzul autorităților de a răspunde unei solicitări privind informații de interes public. 

În toamna anului trecut, Asociația Elevilor din Constanța a acționat în instanță primarul Orașului Eforie, Robert-Nicolae Șerban și Consiliul Local Eforie, întrucât aceștia au refuzat să le ofere răspunsul unei adrese formulate în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informații de interes public.

Solicitarea a fost transmisă pentru realizarea raportului anual, numit Indexul accesului la educație din județul Constanța, cercetare ce dorește să aducă în atenția publică gradul de respectare a obligațiilor pe care unitățile administrativ-teritoriale le au față de educație și cât de mult investesc în acest domeniu. Totodată, întocmirea raportului menționat reprezintă baza demersurilor asociației, deoarece observă ce localități nu acordă burse, facilități pentru transport, fonduri pentru reparațiile și consolidarea unităților de învățământ, precum și alte îndatoriri prevăzute de legislația în vigoare.

AEC a intentat un proces împotriva orașului Eforie, ulterior Tribunalul Constanța  acordând o decizie favorabilă, obligând pârâții să transmită informațiile cerute. Totuși, printr-o dovadă de reacredință, autoritățile locale au făcut recurs la Curtea de Apel, refuzând în continuare să ne comunice informațiile.

Curtea de Apel Constanța a respins recursul ca nefondat în data de 29 aprilie și a emis o hotărâre definitivă prin care primarul Orașului Eforie este obligat să furnizeze informațiile solicitate de îndată.

Solicităm  public primarului Robert-Nicolae Șerban să comunice în cel mai scurt timp informațiile de interes public, respectând legea și arătând astfel că este interesat de mediul educațional din localitatea pe care o conduce. Totodată, existând această decizie rămasă definitivă, somăm public autoritățile locale din județul Constanța să nu mai sfideze legea atunci când vine vorba de transmiterea informațiilor de interes public.

Faptul că nu am primit nici acum răspuns la adresa transmisă aproximativ acum un an de asociație denotă o lipsă reală de interes în ceea ce privește educația. Mai mult, recursul făcut de acesta, în ciuda faptului că legea era clar de partea noastră, ne arată că domnul primar are în mod evident ceva de ascuns. Dacă obligațiile legale ale Consiliului Local sunt respectate, nu ar fi trebuit să existe o problemă și am fi primit răspunsul imediat după primirea solicitării. Considerăm că lipsa de transparență și nerespectarea legislației în vigoare afectează în mod direct calitatea educației. Pe această cale, dorim să menționăm că nu vom tolera nicio abatere de la respectarea legii și că nu vom închide ochii la acțiunile nelegale ale decidenților.– Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.