Primăria municipiului Mangalia colaborează cu ONG-urile din localitate pentru informarea populaţiei cu privire la referendumul care va fi organizat în data de 9 decembrie, pe tema exploatării gazelor de şist. Astfel, în această perioadă, reprezentanţii administraţiei locale şi cei ai Asociaţiei Drepturi Civile desfăşoară o campanie de conştientizare a opiniei publice, astfel încât cetăţenii să se prezinte la vot pentru a-şi exprima acordul sau dezacordul faţă de exploatarea gazelor de şist în sudul litoralului. Încă din 29 martie anul curent, la o zi după ce Guvernul României a semnat acordul pentru extracţia gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice, Asociaţia Drepturi Civile din Mangalia a iniţiat un demers către Parlamentul European. În document, au fost expuse motivele pentru care România ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament ca şi alte ţări europene, unde s-a interzis exploatarea acestor gaze prin metoda fracţionării hidraulice. Conform articolului 227 din tratatul european, Asociaţia Drepturi Civile declară că va susţine prin toate metodele legale cauza stopării acestui proiect ce s-a dovedit dăunător mediului în mai multe ţări unde a fost aplicat. În adresa către Parlamentul European, Asociaţia Drepturi Civile a solicitat întreruperea oricărei acţiuni până la iniţierea unui referendum prin care populaţia să-şi exprime opţiunea, prin vot democratic. Administraţia locală a municipiului Mangalia a luat act de demersurile Asociaţiei Drepturi Civile, iar în urma unei Hotărâri de Consiliu Local, primarul Radu Cristian a iniţiat un referendum pentru data de 09 decembrie, unde cetăţenii vor putea răspunde cu DA sau NU la întrebarea:
Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului?
În urma referendumului, Asociaţia Drepturi Civile va continua demersurile în faţa Parlamentului European şi dacă va fi necesar, către alte instituţii internaţionale.
nu stiu de ce,tot timpul,trebuie sa ne scarpinam dupa ceafa?o intrebare simpla si la obiect,era deajuns.dar ca la noi,la nimeni.vom vedea,mai tarziu, ce argumente,noi, ne vor mai aduce sustinatorii gazului de sist.vor incerca sa ne prosteasca din nou.
“Prietene”, scuza-ma, dar esti “varza” daca nu ai inteles ca acest comunicat NU este scris de “sustinatorii gazului de sist” (dupa cum te exprimi), iar intrebarea este corecta. Ilustreaza clar faptul ca extractia prin metoda fractionarii este un risc pentru mediu inconjurator si mai ales pentru panza freatica.
Dar asa sunteti voi carcotasii: Daca e intrebarea complexa, e rau pentru ca nu intelegeti intrebarea. Daca e simpla, nu intelegeti despre ce e vorba… Cum o fi bine ?!?
Ar trebui sa fim fericiti ca ONG-ul asta se implica si ne sustine problemele. Tot ei ne-au scapat (dupa cate stiu) si de Callatis-Therm (prin adunarea de semnaturi si actiuni in justitie). Altfel aveam si iarna asta acelasi pret urias la gigakalorie ca in iarna trecuta (cel mai mare din tara).E adevarat ca primarul Radu a facut demersurile pentru a stabili pretul final si cota de subventionare, (ca si acum prin organizarea referendumului), dar inceputul a fost facut de O. Drepturi Civile prin plangere penala impotriva Callatis-Therm si directorul lor (care a si fost arestat).
Revenind la gazele de shist, si eu spun ca trebuie sa iesim cu totii la vot si sa spunem NU extractiei prin metoda fractionarii hidraulice. Prin aceasta metoda se distruge mediul nu numai prin infiltrarea gazelor in panza freatica, ci si prin “otravirea” subsolului cu substantele chimice, corozive, care se introduc (ca o saramura) sub presiune si in cantitati mari. Si asa avem apa mai scumpa decat majoritatea localitatilor Romanesti, dar daca nu va mai fi nici asta potabila, ce ne-om face ?