Deputaţii europeni vor dezbate marți, 20 noiembrie, aspectele energetice și pe cele legate de sănătate și mediu ale extracției gazului de șist. Comisia pentru mediu a Parlamentului European recunoaște dreptul statelor membre de a decide dacă folosesc sau nu această resursă. Cu toate acestea, deputații cer atenție și reguli stricte în exploatare, pentru evitarea distrugerii mediului. Două rapoarte pe această temă vor fi votate în plen miercuri.
Deși încă nu este clar dacă în UE poate fi extrasă o cantitate semnificativă de gaz de șist, o parte din statele membre – Polonia, Austria, Germania, Olanda, Suedia și Regatul Unit – au permis explorarea gazului de șist și se pregătesc pentru extracții. Ar putea trece deja la extracție dacă se fac descoperiri interesante despre avantajele acesteia. Alte țări, precum Franța și Bulgaria, au decis pentru moment să suspende planurile de exploatare.
Deputaţii europeni de la comisiile pentru industrie, cercetare şi energie și cei de la comisia pentru mediu au votat două rapoarte ce evaluează aspectele industriale și energetice ale exploatării gazului de șist, dar și impactul acesteia asupra mediului înconjurător. Raportul întocmit de Niki Tzavela (Grupul Europa Libertății și Democrației, Grecia) arată avantajele extracției gazului de șist, pe când cel al deputatului Bogusław Sonik (Polonia), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), arată riscurile.
Beneficii și riscuri
Producția de gaz de șist ar contribui la reducerea importurilor de resurse, ar crește competiția globală, având un efect major asupra prețurilor, ar crea noi locuri de muncă și ar contribui la siguranța aprovizionării.
Pe de altă parte, fracturarea hidraulică folosită în extracția gazului de șist este o mare consumatoare de apă. În același timp, există riscul contaminării pânzei freatice, al exploziilor, al scurgerilor de gaz la suprafață și al efectelor seismice.
Sursa: Parlamentul European