Ziua internaţională a berii este celebrată de iubitorii acestei băuturi, în fiecare an, în prima zi de vineri a lunii august. În 2020, ziua este marcată la data de 7 august. Sărbătoarea a fost marcată pentru prima dată în anul 2008.

De la o sărbătoare iniţial restrânsă, organizată în oraşul american Santa Cruz, din statul California, evenimentul a ajuns în prezent să fie marcat în peste 200 de oraşe la nivel mondial, potrivit www.internationalbeerday.com.

Ideea unei astfel de zile a aparţinut lui Jesse Avshalomov, care, în anul 2007, a convins, împreună cu mai mulţi prieteni şi împătimiţi ai acestei băuturi, patronul unui bar local să declare ziua de 5 august drept zi a berii. Apoi, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial. Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud.

Impactul mondial a avut loc în anul 2011, când a fost creat un site de internet, unde au fost publicate argumente ce susţineau celebrarea Zilei internaţionale a berii. La început a fost folosit un hashtag pe reţeaua Twitter, care a fost bine primit de către internauţi. Ziua a fost rapid popularizată pe reţelele de socializare, fiind creată desigur şi o pagină pe Facebook. Toate aceste acţiuni au făcut posibilă, în 2011, organizarea a 276 de festivităţi în 138 de oraşe din 23 de ţări din întreaga lume, care au fost înregistrate pe pagina www.internationalbeerday.com.

Totodată, această zi este dedicată celor care muncesc tot anul pentru a asigura producţia de bere.

Berea ocupă a treia poziţie în topul mondial al băuturilor, doar apa şi ceaiul fiind consumate în cantităţi mai mari.

Berea este o băutură alcoolică fermentată din cereale, caracterizată prin gustul amar şi compusă din patru ingrediente principale: orz, drojdie, apă şi hamei. Răcoritoare, având diferite arome, este consumată încă din vechime, potrivit unor surse care menţionează realizarea berii în Mesopotamia, în urmă cu 6.000 de ani.

Cine umple cele mai multe halbe cu bere?

Germania a fost anul trecut cel mai mare producător european de bere, cele peste 1.400 de fabrici germane producând anual peste 8 miliarde de litri de bere, arată datele de la Eurostat. Poziţia a doua este ocupată de Marea Britanie, unde s-au produs anul trecut peste 5,6 miliarde de litri de bere.

Podiumul este completat de către Polonia, cu aproape 4 miliarde de litri. România se află pe locul nouă în topul celor mai mari producători de bere, cu 1,7 miliarde de litri, mai arată datele Eurostat. Per total, în cele 28 de ţări europene s-au produs anul trecut peste 41 de miliarde de litri de bere.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte consumul per capita, cei mai mari consumatori sunt cehii, cu peste 140 de litri de bere anual, arată cele mai recente date ale Asociaţiei Berarii Europei. Germanii şi austriecii completează, în medie, aceştia consumând peste 100 de litri per capita. Pe de altă parte, un român consumă în medie circa 80 de litri per capita de bere, România situându-se la acest capitol pe locul opt. Astfel, un român consumă peste 170 de halbe de bere anual.

În România, cei mai mari producători de bere sunt Ursus Breweries, Heineken România, Bergenbier SA şi URBB (Tuborg).

Industria berii este singura piaţă de dimensiuni mari din sectorul bunurilor de larg consum din România unde importurile nu au reuşit să ajungă nici la 5%. Multinaţionalele din sector au restructurat businessurile locale după un lung şir de achiziţii, dar au păstrat 97% din producţie în fabricile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.