Cele peste 270 de specii de mucegai care se pot dezvolta in locuinte pot provoca alergii, dureri de cap si chiar depresie. Frecventa astmului a crescut mult in ultimii ani din cauza timpului indelungat petrecut in spatii inchise, care creste probabilitatea de a inhala spori de mucegai, potrivit unei teorii.
In mediul exterior, natural, mucegaiurile ajuta la descompunerea materiei organice, precum frunzele uscate. Cand ajung insa in casele noastre, ele nu doar ca nu au utilitate, dar pot provoca sau agrava anumite probleme de sanatate.
Mucegaiurile se dezvolta in locuinte atunci cand sporii din aer si din praful din casa gasesc suprafete umede, prielnice multiplicarii.

In mod obisnuit, in interior se gasesc in cantitati depistabile mai multe specii de fungi.
O parte dintre aceste tipuri sunt, de fapt, fungi de exterior, ce ajung in spatiile locuibile pe calea aerului sau care se dezvolta pe suport alimentar. Sporii de mucegai sunt raspanditi peste tot, fiind prezenti in cantitate mai mare in spatiile umede.

Pot produce reactii alergice si iritatii
Dintre problemele de sanatate pe care le genereaza prezenta sporilor de mucegai in case, cel mai frecvent intalnite sunt reactiile alergice si iritatiile. Ele apar ca urmare a inhalarii sporilor ori a atingerii suprafetelor contaminate, intr-un interval ce variaza de la cateva minute la cateva ore de la contact.
Reactiile alergice se manifesta sub forma rinitei alergice: stranut, secretii nazale, ochi rosii si iritatii ale pielii (dermatita). Severitatea simptomelor depinde de gradul de expunere la spori si de sensibilitatea fiecarui organism in parte. Iritatiile se manifesta la nivelul ochilor (secretii lacrimale abundente, ochi rosii), pielii, gatului si plamanilor (tuse).
Expunerea la mucegaiuri este in mod particular periculoasa pentru cei care sufera de o boala respiratorie cronica, pentru copii si varstnici si pentru cei care au imunitate scazuta.

1 COMENTARIU

  1. eu am foarte mult mucegai si foarte multa umezeala in casa din cauza ca nu ne-au dat caldura….am pe tot tavanu pe o suprafata de 33 metri patrati plus marginile superioare si sa nu mai zic de plinta de parchet care s-a deteriorat pur si simplu de la umezeala…deci trebuie sa renovez 45metri patrati de tencuiala plus 9 metri liniar de plinta ,,,sa nu mai zic de hainele mucegaite si de banii dati pe dezumidificatoare …astea cine mi le platesteste?…in cauza unor hoti noi avem de suferit cu sanatatea si cu reparatiile…faceti si voi un calcul cat vine…si nu sunt singuru care e patit…foarte multi au patit asa ceva…pe noi cine ne ajuta?…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.