Acum câteva zile m-a întrebat cineva ce părere am despre ce se întâmplă cu toată situația asta legată de pandemie, și cum văd eu că ar arătă lucrurile după. Bună întrebare! Așa cum spuneam într-un articol anterior (Cealaltă față a monedei) orice întâmplare, orice eveniment, orice lucru, are întotdeauna două fețe. Nu mă voi referi acum la cele rele, le cunoaște toată lumea. Iată care sunt lucrurile pe care le-am descoperit cu uimire, de ce să nu recunosc, care fac parte din cealaltă față a monedei:
1. Statul a devenit foarte interesat de creșterea nivelului de independență, de autonomie, în toate domeniile lui. Nu mă refer aici doar la măsurile sanitare și medicale adoptate, ci și la repornirea unor instituții care ne asigurau o relativă independență. Exemple: Institutul Cantacuzino, fabricile de medicamente;
2. Am descoperit că, pe fondul secetei prelungite din ultima vreme, suntem totuși o țară cu un potențial agricol enorm, nevalorificat. Stau și mă întreb, dacă toate politicile actuale referitoare la agricultură și la populația de la țară au dat greș, de ce nu au făcut acest lucru mai devreme?
3. Revenirea la o oarecare normalitate a valorilor. Medicii, polițiștii, profesorii, militarii, sunt la mare preț în aceste momente. De ce a fost nevoie să ne plece 200.000 de specialiști din sănătate? De ce învățământului nu i s-a acordat acel minim 6% din PIB? Dar ce mă bucură cel mai mult, este faptul că acum descoperim că avem specialiști în toate domeniile. De ce nu au fost consultați, și de ce nu s-a ținut cont de părerea lor?
4. Corupția nu mai ucide. Nici măcar psd-ul nu mai are curaj ”să măcăne”. Mă bucur că politicienii au înțeles să se ocupe de nevoile noastre (măcar acum!), nu să se preocupe cum să mai sifoneze fonduri publice (ce bă, am furat de la tine?). M-aș bucura dacă pedepsele pentru astfel de fapte ar fi înăsprite la maxim, inclusiv cu închisoarea pe viață. Pentru că da, dacă furi bani de la sănătate, atunci pui în pericol viața oamenilor! Pentru că da, dacă furi de la educație, vom avea în continuare votanți care vor pune ștampila pe o poză, neînțelegând nimic dintr-o doctrină politică sau alta!
5. Mediul. În sfârșit natura respiră. Adică se poate! Putem să fim foarte prietenoși cu mediul dar, ni se rupe dacă nu ne vede nimeni, iar noi poluăm…
6. Oamenii. Surprinzător pentru mine, aceste evenimente ne-au făcut mai solidari. Am reușit, în mare parte, să respectăm niște norme, și să-i protejăm pe cei mai slabi, mai bolnavi sau mai neputincioși decât noi. Am descoperit că putem să fim mult mai atenți la cei de lângă noi, fără să mai trecem nepăsători pe lângă aceștia.
7. Cu siguranță, lumea nu va mai fi la fel. Dar asta s-a întâmplat și anul trecut, și acum doi ani, și acum 30, și acum 100. Și așa va fi mereu. Pentru că lumea merge înainte.
Sigur, lista este mult mai lungă, dar nu ăsta a fost scopul meu. Îmi doresc să învățați să priviți viața exact așa cum este, și să țineți cont de faptul că aceasta are întotdeauna și bune, și rele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.