Acum 22 de ani, Papa Ioan Paul al II-lea săruta pământul României, țară pe care a numit-o Grădina Maicii Domnului

0
355

Acum 22 de ani, în 7 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea ajungea la Bucureşti. Momentul a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 când un papă a vizitat o ţară preponderent ortodoxă.

Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la Bucureşti, la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007).

Vizita papei Ioan Paul al II-lea în România a marcat începutul vizitelor episcopului Romei în aşa numitele ”teritorii ortodoxe”. În acelaşi an, papa a vizitat Georgia. După anul Jubiliar 2000, papa a vizitat Grecia, Ucraina şi Armenia, în 2001. A urmat vizita în Bulgaria, în 2002.

Jean-Claude Perisset, nunţiu apostolic în România în perioada vizitei papei Ioan Paul al II-lea (mai târziu şi în Republica Moldova), spunea, într-un interviu, că prima îndatorire pe care a avut-o de la numirea sa (în 12 noiembrie 1998) a fost aceea de a face posibilă vizita apostolică a papei Ioan Paul al II-lea. “De fapt, pregătirea vizitei apostolice a Sfântului Părinte la Bucureşti a fost o provocare minunată şi mi-a dat oportunitatea de a intra în contact, încă de la începutul şederii mele în România, cu varietatea multiplă a societăţii româneşti“, menţiona arhiepiscopul romano-catolic.

Papa Ioan Paul al II-lea a sosit la Bucureşti în jurul prânzului, fiind întâmpinat, pe Aeroportul Bucureşti-Băneasa, de preşedintele României, Emil Constantinescu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, arhiepiscopul romano-catolic, Ioan Robu, arhiepiscopul de Făgăraş şi Alba-Iulia al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, şi preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, Lucian Mureşan și nunţiul apostolic, Jean-Claude Perisset.

Papa Ioan Paul al II-lea şi-a exprimat gratitudinea pentru invitaţia de a vizita România şi a mulţumit în mod special patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, pentru invitaţia de a face o vizită Bisericii Ortodoxe Române, Biserică majoritară în ţară.

Este prima dată când providenţa divină îmi oferă posibilitatea să dedic o călătorie apostolică unei naţiuni în majoritate ortodoxă şi, desigur, acest lucru nu s-ar fi putut realiza fără condescendenţa şi disponibilitatea fraternă din partea Sfântului Sinod al venerabilei Biserici Ortodoxe Române şi fără consimţământul dumneavoastră, părinte patriarh, cu care voi avea mâine şi duminică speciale şi aşteptate întâlniri“, a evidenţiat înaltul oaspete.

Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa centrală şi cea orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de ‘Grădina Maicii Domnului’, vin la tine în numele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a evangheliei. Cu ajutorul lui Hristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu“, a încheiat papa Ioan Paul al II-lea mesajul rostit la sosirea în ţara noastră.

După ceremonialul întâmpinării, papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist s-au îndreptat, în papamobil, spre Patriarhia Română.
De-a lungul traseului de la Aeroportul Bucureşti-Băneasa la Patriarhie, coloana oficială a fost salutată de zeci de mii de persoane.

sursa: radioromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.