Din 1 ianuarie 2014, a crescut salariul de baza brut, minim garantat, de la 800 lei pe luna, la 850 lei pe luna. Raportat la un program de lucru in medie de 168 de ore pe luna, rezulta o retributie bruta de 5,095 lei pe ora lucrata.
Foarte putin comparativ cu salariile din majoritatea tarilor Uniunii Europene, la care “trebuie” sa ne aliniem cu preturile, (dar nu cu salariile si pensiile). Dar sa nu ne grabim, de aceasta marire vor beneficia doar 804.225 salariati, dintre care 238.143 bugetari, restul din domeniul concurential. Daca sunteti printre cei “norocosi”, sa nu va faceti calcule (inca), cum veti cheltui atata banet, deoarece guvernul are grija de proprii oameni simplificandu-le optiunile;
– A dat unda verde administratiilor locale sa mareasca impozitele locale dupa bunul plac, fara a sugera macar vre-o plafonare.
– S-a umblat si la codul rutier, astfel un punct de amenda va creste de la 80 la 85 lei.
– Sa nu uitam ca de la 1 aprilie se va indexa si acciza la combustibili, angrenand scumpirea majoritatii marfurilor, datorita scumpirii transportului,
– se scumpeste si energia electrica datorita taxei de stalp
– Si daca este sa ne amintim ca la fiecare crestere de salariu, oricat de nesemnificativa, au crescut si preturile in piata, patronii motivand ca si ei sunt nevoiti sa mareasca salariile angajatilor, nu stiu care mai este cresterea reala.
Dar sa nu disperam. Din 1 iulie 2014, se preconizeaza inca o POSIBILA marie, astfel salariul minim brut garantat ar putea ajunge la “fabuloasa” valoare de 900 lei pe luna.
Ce daca se maresc si darile, caci guvernul da cu o mana si ia cu cealalta ? Important este ca da !
Vor beneficia si pensionarii de o indexare a punctului de pensie cu 3,76%, reprezentand rata inflatiei, dar avand in vedere ca aceasta indexare vine dupa mai multi ani, desi trebuia sa aiba loc anual, consideram ca este foarte putin. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, desi se castigase prin lege dreptul la un punct de pensie egal cu 45% din salariul mediu brut, (lege ignorata de executiv, nepusa in practica), acesta nu ajunge nici macar la 39%.
Dar sa fim optimisti si vorba unui parlamentar: “Sa nu ne mai plangem chiar si atunci cand ni se da…”
de la un timp…ni se da ceva dar ni se ia inapoi + ceva in plus prin noile taxe inventate. In loc sa stimuleze crearea de locuri de munca ca omul sa aiba bani de un trai decent…vin cu alte taxe pt cei care mai au inca un loc de munca dar si pt cei care deabia traiesc din tot felul de ajutoare.
cresterea reala este cea inventata de romani:,,crestere negativa”.tot inainte tovarasi!drumul spre europa e deschis inca.
1. Foarte adevarat; In ultimul timp s-au inmultit taxele ca ciupercile dupa ploaie. probabil avem cele mai multe taxe din U.E. si asta in conditiile in care avem un premier Social Democrat, sustinut de o majoritate politica de 70%, deci, se pune intrebarea: Ce fel de program SOCIAL de guvernare e asta ? Ce fel de politica DE STANGA face PSD-ul ?!
Ne-am furat-o din nou fratilor ! Basescu, Ponta,… tot un drac !
2. Drumul spre Europa nu e o solutie; Nu putem pleca toti cei apti de munca si apoi cu pensionarii si ceilalti ce am face ? (in cazul in care chiar nu ne-ar pasa de Romania, fireste.)
In plus, locuri de munca se gasesc din ce in ce mai greu si afara si nici nu se mai plateste ca in urma cu cativa ani.