25 mai – Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi

0
57

Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi este marcată, anual, la 25 mai. Aceasta coincide cu Ziua națională a copiilor dispăruți din SUA, propusă de fostul președinte american Ronald Reagan în 1983. Data de 25 mai nu este deloc întâmplătoare, ea aducând aminte de faimosul caz al băiatului Etan Kalil Patz, în vârstă de șase ani, declarat dispărut la 25 mai 1979 în Manhattan, New York. Etan Patz nu a fost găsit nici până în zilele noastre, fiind declarat oficial decedat în 2001.

La nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

Organizaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă asupra implicaţiilor pe termen lung ale acestui fenomen, agravat în perioada de izolare socială, care a expus copiii unui număr mai mare de situații de violență domestică, precum și de diferite forme de abuz în mediul online.

În decursul ultimului an (30 aprilie 2019 – 20 mai 2020), au fost înregistrate 6.475 de sesizări privind minori  care au dispărut de acasă, un bilanț dramatic, în condițiile în care  192 au vârste până la 10 ani, 1.623 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.660 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.

Potrivit reprezentanţilor IGPR, principalele motive care îi determină pe copii să îşi părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt:

  • neglijarea
  • lipsa de supraveghere
  • conflictele
  • abuzurile
  • lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparţinătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii
  • lipsa de educaţie
  • abandonul şcolar şi influenţa anturajului negativ,
  • consumul de alcool şi substanţe halucinogene
  • situaţia economică a familiei

Copiii dispăruţi ajung, în cele mai multe cazuri, victime ale violenţei şi exploatării.

Ca simbol al acestei zile a fost aleasă floarea de “Nu mă uita” – „forget me not” – (Myosotis sylvatica), datorită numelui ei şi abundenţei acesteia în luna mai.

Floarea de „Nu mă uita”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.