Din 2012, Națiunile Unite marchează ziua de 11 octombrie ca “Ziua Internațională a Fetelor”. Mişcarea promovează drepturile fetelor, subliniază inegalitățile de gen care există încă și diversele forme de discriminare și abuz suferite de tinerele din întreaga lume.

La nivel mondial, aproape una din 4 fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani nu urmează cursurile unei școli și nu muncește, comparativ cu 1 din 10 băieți de aceeași vârstă.

Până în 2021, aproximativ 435 de milioane de femei și fete vor trăi cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi – inclusiv 47 de milioane, împinse către sărăcie ca rezultat al COVID-19.

1 din 3 femei din întreaga lume au suferit violențe fizice sau sexuale. Datele arată că de la izbucnirea COVID-19, violența împotriva femeilor și fetelor și, în special, violența în familie, s-a intensificat.

Cel puțin 60% dintre țări încă discriminează drepturile fiicelor de a moșteni bunuri funciare și non-funciare, fie prin lege, fie prin practică.

Astăzi, peste 1,1 miliarde de fete sunt pregătite să își asume viitorul. În fiecare zi, fetele depășesc granițele și barierele, abordând probleme precum căsătoria copiilor, inegalitatea în educație, violența, justiția climatică și accesul inechitabil la asistență medicală. Fetele demonstrează că sunt de neoprit.

Adolescentele au dreptul la siguranță, educaţie, sănătate, în timpul anilor de formare, dar şi în etapa următoare, cea a maturizării. Viitoare mame, antreprenori, mentori, sau lideri politici. O astfel de “investiție” promite un viitor mai bun, unul în care jumătatea feminină este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, conflicte politice, creștere economică, prevenirea bolilor etc.

Progresul nu a ținut pasul cu realitatea de astăzi, iar pandemia provocată de noul coronavirus a adâncit multe dintre aceste lacune.

Ziua Internațională a Fetelor se desfășoară anul acesta sub tema „Vocea mea, viitorul nostru egal”.

sursa: stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.