În fiecare an, la data de 11 februarie, se sărbătoreşte ziua numărului unic european de urgenţă „112”, ce reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Numărul pan-european de urgenţă „112” a fost creat în 1991, iar din luna aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.

Începând cu anul 2008, „112” este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă (ambulanţă, poliţie, jandarmerie, pompieri) în orice ţară a Uniunii Europene.

Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite constituie o direcţie de acţiune importantă a Jandarmeriei Române. Astfel, în anul 2012, la nivelul Jandarmeriei, au fost înregistrate 71 de solicitări prin sistemul „112”, care au constat, în principal în:

–           intervenţii în cazuri de violenţă;

–           furturi de componente metalice;

–           sustrageri diverse articole din magazine;

–           tulburarea ordinii şi liniştii publice;

–           apeluri ale turiştilor aflaţi în dificultate pe litoral, în timpul sezonului estival, etc.

Numai în anul 2012, necesitatea apelării numărului  unic de urgenţă 112 şi situaţiile în care trebuie utilizat a fost adus la cunoştinţa elevilor pe timpul desfăşurării a 83 acţiuni de prevenire a consumului de droguri şi a delicvenţei juvenile în instituţiile de învătământ din localităţile judeţului  Constanţa, în cadrul Campanilor de prevenire “Evitaţii întâlnirea cu drogurile” şi “Violenţa – un drum către nicăieri”, în baza protocolului de colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Jandarmeria Constanţa.

* * *

Pentru a solicita sprijinul jandarmilor, cetăţenii pot apela non-stop numărul unic de urgenţă 112 sau se pot adresa celor mai apropiate secţii sau posturi de Jandarmerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.