Un recent studiu ne spune de ce își înclină câinii capul atunci când vorbim cu ei

0
927

Deseori, atunci când vorbim cu prietenii noștri canini, aceștia își înclină capul într-un mod cât se poate de adorabil.

Deși înclinarea capului ar putea sugera confuzie, gestul este de fapt un semn că animalul se concentrează și este mai atent, potrivit unui studiu recent.

Cercetătorii au analizat cum memorează 40 de câini de rase diferite denumirile pentru diverse jucării, iar apoi să folosească acea informație pentru a recupera jucăriile în funcție de comenzile stăpânilor. Majoritatea câinilor nu au putut învăța numele jucăriilor, însă șapte câini Border Collie au arătat aptitudini remarcabile.

Oamenii de știință au descoperit că cei șapte câini Border Collie aveau ceva în comun: toți și-au înclinat capul mult mai frecvent decât ceilalți câini după ce au primit o comandă. Datele au arătat că aceștia și-au înclinat capul 43% din timp, în timp ce restul de 33 de câini au făcut gestul doar 2% din timp.

Tocmai de aceea, noi credem că există o asociere între înclinarea capului și procesarea de stimuli relevanți și importanți“, a explicat Shany Dror, cercetător la Universitatea Eötvös Loránd și unul dintre autorii studiului.

Acesta este primul studiu care analizează comportamentul de înclinare a capului la câini, au precizat autorii, potrivit Science Alert.

Doar cei șapte câini Border Collie care au putut învăța numele jucăriilor au fost incluși în următorul experiment, deși unul a murit înainte să înceapă. În al doilea experiment, stăpânii au testat cei șase câini în același mod timp de trei luni, însă cu până la 13 jucării.

Unul dintre câini, Whisky, a adus înapoi jucăria corectă de 54 de ori din 59 de încercări. Doi alți câini au reușit să o facă peste 90% din timp. Ceilalți trei câini au avut rate de succes situate între 57 și 75%.Apoi, în cadrul unui al treilea experiment, cei șase câini au arătat că pot învăța 12 noi nume de jucării într-o săptămână, iar apoi au ținut minte acele nume timp de aproape două luni.

Câinii pot învăța cu ușurință cuvinte precum șezi sau stai. Știm asta. Însă, foarte puțini câini pot învăța nume de obiecte“, a spus Dror.

Așa cum oamenii sunt fie dreptaci fie stângaci, câinii au tendința să-și încline capul într-o parte sau alta. Partea preferată a rămas aceeași la toate experimentele, iar poziția stăpânilor nu a influențat direcția de înclinare.

Pentru cercetători, asta ar putea fi o dovadă a faptului că animalele își înclină capul atunci când sunt foarte atente la o anumită sarcină.Deși studiul a analizat doar rasa Border Collie, autorii au sugerat că talentul pentru învățare și memorare nu este unic acestei rase.

sursa: Radio Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.