Marti, 31 octombrie, deputatul PMP Constanța, Robert-Nicolae Turcescu, a susținut public prezentarea proiectului de lege privind înființarea Registrului Național al Lucrărilor de Doctorat în Comisia de Educație a Camerei Deputaților.

Împreună cu Emilia Șercan și în prezența ministrului Educației, Liviu Pop, prezent la lucrările ședinței, a avut loc dezbaterea proiectului de lege ce propunea înființarea Registrului Național al Lucrărilor de Doctorat, precum și obligația școlilor doctorale de a publica în format electronic, în acest registru, toate lucrările de doctorat elaborate din 1990 și până în prezent.

Din păcate, proiectul de lege nu a fost nici măcar supus procesului de vot, ci a suferit modificări, astfel încât deputatul UDMR, Szabo Odon, a considerat oportun a se transfera responsabilitatea publicării acestor lucrări de doctorat în sarcina Bibliotecii Naționale, și nu a Ministerului Educației, așa cum fusese prevăzut.

Robert Turcescu: În Comisia de Învățămînt, gruparea PSD-ALDE-UDMR a arătat încă o dată că nu are nimic de-a face cu transparența. Jucând politic și în apărarea plagiatorilor, încălcînd regulamentul Comisiei și invocând motive aberante, au votat împotrivă proiectului pe care l-am propus privind înființarea Registrului Național al Lucrărilor de Doctorat, în condițiile în care – foarte important! – eu propuneam și SANCȚIUNI pentru acele școli doctorale care refuză să se conformeze. 

Ce-au votat? Ceva de noaptea minții: să mute responsabilitatea publicării online a acestor teze de la Ministerul Educației la…Bibliotecă Națională! Care Bibliotecă n-are fonduri, n-are oameni și care, dacă ar fi putut, ar fi digitalizat până acum și teze de doctorat, și cărți de mare valoare… 

Pe scurt: s-au temut, ca de obicei, de reacția opiniei publice și au făcut cu mâna UDMR-ului  o propunere aberantă, pe care au votat-o cu voioșie. Rușine!

 Cu toate acestea, eu nu mă dau bătut, eu tot cred că până la urmă un astfel de Registru Național al Lucrărilor de Doctorat trebuie să existe, iar impostura academică trebuie scoasă la lumină, cât se poate, sau chiar definitiv eradicată”.

 

Redăm mai jos stenograma discuției deputatului Robert Turcescu și Emilia Șercan cu privire la proiectul legislativ de înființare a Registrului Național al Lucrărilor de Doctorat:

 Robert Turcescu:  ”Bună ziua, prieteni! Sunt împreună cu Emilia Șercan, căreia îi mulțumesc foarte mult pentru că a acceptat astăzi invitația mea de a fi prezentă în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților unde ”s-a dezbătut”, (chipurile) deși punem niște ghilimele mari, proiectul de lege privind înființarea Registrului Național al Lucrărilor de Doctorat.

Am părăsit lucrările Comisiei în semn de protest, după o mascaradă de vot în care, practic, încălcând regulamentul comisiei, președinta acestei Comisii de Educație, folosindu-se, iertați-mi expresia, de…haideți să nu folosesc cuvinte dure, totuși, de deputatul UDMR, Szabo Odon, a reușit să nu pună nici măcar la vot proiectul de lege, ci o propunere de modificare a proiectului de lege pe care l-a făcut atunci, pe loc, domnul Szabo Odon.

A fost o mizerie, ceva ce nu mi-am închipuit că se va putea întâmpla, n-au avut curajul, practic, să-și asume niciunul dintre cei care au vorbit de la PSD sau de la ALDE, n-au avut curajul să-și asume practic, să spună ”nu, nu e bine să se înființeze Registrul Național al Lucrărilor de Doctorat”, dar au găsit această variantă în care, chipurile, să transfere responsabilitatea în sarcina Bibliotecii Naționale, lucru care, evident că nu va aduce nicio schimbare în ceea ce privește transparența lucrărilor de doctorat.

Eu am să vă povestesc mai multe, probabil, și în cursul acestei zile și în zilele ce vor urma. O las, însă, pe Emilia, care-i destul de grăbită, și îi mulțumesc încă o dată că și-a găsit timp să ajungă astăzi la dezbatere.

– Emilia, ai văzut cu ochii tăi ce s-a întâmplat astăzi în comisie. Povestește-le oamenilor, că poate pe mine, nu că nu mă cred, dar or să zică ”domnule, dumneata ești politician, o joci în registrul ăsta, că vrei să te bați cu PSD-ul”. Ai fost la fața locului în momentul în care s-a discutat așa ceva acolo”.

Emilia Șercan: ” – Eu aș vrea să spun punctul de vedere pe care l-am și susținut astăzi în momentul în care am fost invitată să iau cuvântul, și anume faptul că necesitatea înființării unui astfel de registru, la care să existe acces la toate tezele de doctorat publicate în România, cel puțin după 1990 este extrem de necesară, în condițiiile în care un astfel de registru nu trebuie să fie un fel de Bau-Bau, care să sperie lumea sau să sperie politicienii, să sperie doctorii, cei care dețin titluri de doctorat, pentru că nu plecăm de la premisa că un astfel de registru s-ar înființa ca Emilia Șercan sau, nu știu, alți jurnaliști, care au mai scris despre plagiatele unor politicieni, vor sta cu ochii pe teze care ar putea să să fie plagiate.

Un astfel de registru este extrem de important și necesar, pentru că sunt foarte mulți oameni preocupați de cercetare, sunt foarte multe teze valoroase publicate după 1990, și nu este normal ca acele teze să fie blocate de la acces.

În momentul de față, tezele de doctorat se accesează extrem de greu în România. La Biblioteca Națională durează luni de zile până se obține o copie scanată în variantă electronică după o teză de doctorat, deci acest Registru Național pentru Tezele de Doctorat este foarte necesar, în ideea în care cercetătorii și cei care sunt preocupați să facă cercetare să aibă acces la o resursă bibliografică extrem de importantă, reprezentată de acele teze de doctorat.

Ce s-a întâmplat astăzi în Comisia de Învățământ, probabil tu ai, nu știu, abilitatea mai mare să explici, pentru că ești familiarizat cu regulamentul, ești familiarizat cu procedurile. E-adevărat, propunerea pe care tu ai facut-o, aceea de a exista acest registru gestionat de către Ministerul Educației, a fost modificat, astfel încât Biblioteca Națională să fie cea care gestionează tezele de doctorat”.

Robert Turcescu: ” – Da, dar eu propuneam și niște sancțiuni. Altfel exista și-n lege până acum să se publice lucrările în Registrul Național al Lucrărilor de Doctorat, însă nimeni nu făcea nimic pentru că au zis ”și dacă nu le publicăm, ce ni se întâmplă? Nu ni se întâmplă nimic”. La fel și acum. L-au transferat la Biblioteca Națională și dacă biblioteca nu le publică, ce se întâmplă? Nimic!”

Emilia Șercan: ” – Biblioteca Națională, pot să vă spun eu, Biblioteca Națională, din ceea ce eu știu foarte bine, pentru că merg foarte des acolo, are personal extrem de puțin, personalul este redus la număr. Este un deficit foarte mare, de câteva sute de persoane, evident că nu are fonduri și acesta este motivul pentru care deficitul de personal există. Scanarea tezelor de doctorat, la cerere, se face în acest moment cu voluntari, deci se lucrează extrem de greu, pentru a lăsa cercetătorii, repet, cei care vor să facă cu adevărat cercetare și cei care sunt preocupați, să aibă o bibliografie cât se poate de completă, o cercetare vastă, acoperitoare, în momentul în care lucrează la o teză de doctorat.

Acest lucru ar trebui să fie înțeles de către politicieni și că acest Registru nu este, repet, un Bau-Bau și că acest Registru ar trebui să fie pasul spre normalitate”.

Robert Turcescu: ” – Îți mulțumesc foarte mult, Emilia! Vă mulțumesc și vouă, tuturor celor care ați susținut și susțineți în continuare și public acest demers, îi mulțumesc fostului ministru al Educației, domnului Daniel Funeriu, care a scris astăzi un text impresionant în legătură cu susținerea publică necesară unui astfel de demers. Deasemenea, și domnului Teodor Baconschi și lui Mihail Neamțu! Sunt mai mulți colegi jurnaliști… Mulțumesc și celor de la hotnews, care au scris un text foarte bun, în apărarea, sau dacă vreți, în susținerea acestui proiect de lege!

Din păcate, bătălia aceasta este într-o fază continuă, impostura academică e mare în România. Nu vom termina prea curând cu toți acești doctori impostori. Se pare că sistemul pe care l-au pus ei la punct, de a-și proteja impostura, dacă vreți, este în continuare unul destul de bine ancorat. Se va găsi o breșă la un moment dat, sunt absolut convins.

Le mulțumesc, deasemenea, colegilor de la PNL din Comisia de Învățământ, celor de la USR,  care au votat pentru, în favoarea, practic,  acestui proiect legislativ!

Rețineți, în Comisia de Învățământ e un domn, Szabo Odon, cu care dacă PSD-ul nu poate, mai ales pentru că anumite luări de poziție s-ar supune oprobriului public, dacă le-ar susține, atunci îl folosesc pe domnul Szabo Odon să vină și să propună câte ceva, așa mai fistichiu, dacă vreți, în Comisia pentru Învățământ și domnul Szabo Odon se execută și propunerea domnului Szabo Odon este votată.

Am descoperit acest mecanism, probabil că nu e nou, probabil că îl practică de multă vreme domnul Odon, căci e de multă vreme în Parlamentul României, dar voiam să știți cum stau lucrurile.

Eu nu mă dau bătut, eu tot cred că până la urmă un astfel de Registru Național al Lucrărilor de Doctorat trebuie să existe, iar impostura academică trebuie scoasă la lumină, cât se poate, sau chiar definitiv eradicată.

Vă mulțumesc, încă o dată, tuturor pentru susținere! Ne revedem, ne reauzim, ne recitim curând”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.