- Rezolvarea problemei căldurii şi apei calde.
- Construirea de locuințe prin ANL, fonduri proprii, fonduri europene
- Locuri de muncă bine plătite prin atragerea de investitori strategici.
- Acordarea de subventii şi ajutoare pentru cei cu venituri mici, bătrâni, cazuri sociale şi persoane cu dizabilități în parteneriat cu organizațiile non‐guvernamentale de profil şi Biserică.
- Siguranța cetățeanului, printr‐un serviciu eficient de ordine publică.
- Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân printr‐un proiect integrat, din fonduri structurale şi finanțări private
- Reforma administrației prin informatizare, transparență decizională, modernizarea şi eficientizarea serviciilor publice.
- Modernizarea unităților de învățământ şi a sistemului sanitar din Mangalia.
- Realizarea unui master plan de urbanism şi arhitectură urbană, a PUG‐ului şi PUZ‐urilor pentru Mangalia şi stațiunile turistice.
- Proiect integrat de dezvoltare şi promovare turistică.
01. Rezolvarea problemei căldurii şi apei calde.
Nimeni nu este nebun sa doreasca esecul primariei in problema caldurii. Nu putem totusi sa stam si sa privim cum ne promit ceva ce nu este posibil. Primaria trebuie sa scoata peste 2 milioane de euro pentru recuperarea centralelor de la furnizorul Callatis Therm. Daca vor scoate din palarie acesti bani inseamna ca ne vor indatora pentru urmatorii ani financiar ca oras si vor ramane ei datori pentru scamatorie, catre cel care a aprobat totul. Nu am vrea sa vedem un scenariu de genul: administratia se indatoreaza oricat si oricum timp de 4 ani pentru a aduce la normal situatia si urmatorul venit sa rezolve problemele. Nu ar fi prima data cand avem acest scenariu in fata. Chiar primarul a declarat in prima sedinta cu presedintii asociatiilor de proprietari ca vom avea caldura si apa calda cu orice sacrificiu. Aducand in discutie si ideea de a furniza apa calda non-stop, trebuie sa recunoastem ca este o idee gresita din fasa. Apa calda non-stop la un oras care nu poate primi macar caldura este o promisiune ieftina de campanie. Costurile furnizarii apei calde non-stop se vor ridica atat de mult incat mai ieftin ar fi sa se distribuie gratuit boilere fiecarei familii care ajung la liber la maxim 300 de lei. Sa spui ca vrei sa dai apa calda in Mangalia este o insulta chiar, pentru ca nu cred ca cetatenii au stat pana acum si au asteptat apa calda de la administratie pentru a se spala zilnic. Sa fim seriosi, fiecare casa are un boiler instalat. Ramane de vazut ce se va intampla peste o luna cand frigul va intra in casele cetatenilor din Mangalia si vom vedea cat de rezolvata este problema si cu ce pret.
02. Construirea de locuințe prin ANL, fonduri proprii, fonduri europene.
In perioada Iorgus Zanfir au fost cateva blocuri construite, unele acceptabile. Au fost scandaluri la repartizare si inca se mai vorbeste. In administratia Tusac s-a facut celebra tombola pentru repartitiile “oarbe”. Din pacate doar justitia a fost oarba. Acum primim promisiunea ca se vor construi locuinte ANL cu fonduri europene. Radu Cristian este un bun economist si putem aici sa ne bazam ca este in stare sa aduca fonduri europene in mai multe sectoare. Ce se va face si cum, ramane de vazut avand in vedere ca este inconjurat deja de personaje care nu reprezinta interesele orasului.
03. Locuri de muncă bine plătite prin atragerea de investitori strategici.
Un alt sector unde calitatile primarului Cristian Radu de bun economist pot rezolva pe hartie aceasta promisiune. In realitate protocolul USL va trona mereu deasupra intereselor Municipiului Mangalia. Investitorii nu vin in orase unde lupta politica se da uneori chiar in strada fizic. Investitorii nu vin sa arunce bani pe o zona unde nu sint respectate promisiunile si nu exista nici macar un plan real de dezvoltare. Singurele locuri de munca din extrasezon erau in santierele navale care mimeaza falimentul si fabricile de confectii care au inchis portile. Ce te poti astepta de la o administratie care nu isi respecta propria regula de transparenta
04. Acordarea de subventii şi ajutoare pentru cei cu venituri mici, bătrâni, cazuri sociale şi persoane cu dizabilități în parteneriat cu organizațiile non‐guvernamentale de profil şi Biserică.
Acordarea de ajutoare tip Mazare si Tusac continua la cozile umilintei. In campanie venea punga la domiciliul fiecarui pensionar, acum au uitat de ei si ii lasa sa stea in picioare la coada ca pe vremurile de pana in ’89. Problema care totusi irita chiar pe toata lumea este ca in lista de ajutoare regasim interlopii sau familiile lor care sint cap de afis. Un muncitor care primeste 900 de lei salariu nu va primi un beneficiu decat facturile si instiintarile pentru taxe. El va munci luna de luna ca cineva sa ingrase din banii sai un interlop cu vila care declara ca nu are venituri si nici proprietati. Ii vedem zilnic la primarie cum cer pamant pentru casa gratuit, locuinte sociale, ajutoare de orice fel si pleaca cu masini luxoase care stau parcate ostentativ pe trecerea de pietoni din fata primariei sau trotuar in fata politistului de la Locala care nu are curaj sa-l deranjeze din motive neimputabile.
05. Siguranța cetățeanului, printr‐un serviciu eficient de ordine publică.
Avem forte de ordine publica. Politia Nationala este pazita de Jandarmerie, Politia Locala este supravegheata de o firma de paza iar cetatenii asteapta sa vada de cine sint paziti. Inlocuirea vechii firme de paza a lui Tusac sau Mazare cu firma care a prestat in campanie nu se cheama serviciu eficient de ordine publica. Politia Locala nu este un subiect la care mai revenim, asa ca a fost epuizata orice solutie pentru rezolvarea sigurantei cetateanului.
06. Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân printr‐un proiect integrat, din fonduri structurale şi finanțări private
Primul esec rapid al administratiei Radu Cristian. In primele 3 luni nu s-a facut decat o miscare de imagine sa spuna populatia ca se face ceva. Nu a fost pus pe hartie nici macar un plan, situatia a fost scapata de sub control pentru ca nu a fost luata in serios. Daca majoritatea a decis ca exista o problema, primaria a decis sa puna toata problema in mainile unei singure persoane care a sfidat majoritatea prin mimarea unei actiuni. Ce face primaria? Este in faza de negare. Totul e bine si decurge normal, pe strazi au ramas doar pisici care mai latra din cand in cand si mai musca “oamenii rai “ ai orasului.
07. Reforma administrației prin informatizare, transparență decizională, modernizarea şi eficientizarea serviciilor publice.
Un punct deja sensibil avand in vedere ca primarul a insistat sa ne aduca aminte ca deja se lucra la website-ul primariei care avea sa fie functional inca din prima luna de la instalarea in functie. Se tot promitea ca pe website-ul oficial al primariei vom gasi hotararile sedintelor de consiliu. Au trecut 3 luni si nu vedem nimic. Asteptam sa vedem si “transparenta decizionala” prin care se ia decizia de atribuire a lucrarii “creare si administrare a paginii oficiale mangalia.ro”.
08. Modernizarea unităților de învățământ şi a sistemului sanitar din Mangalia.
La acest punct chiar se lucreaza in prezent si este un lucru laudabil.
09. Realizarea unui master plan de urbanism şi arhitectură urbană, a PUG‐ului şi PUZ‐urilor pentru Mangalia şi stațiunile turistice.
Un mare vis atunci cand inca nu stim cine detine si ce detine in Mangalia si statiunile aferente. Plan de arhitectura urbana impus sponsorilor de partid este o alta gluma.
10. Proiect integrat de dezvoltare şi promovare turistică.
Atunci cand se vor rupe protocoalele de partid si nu ne vom mai supune lui Mazare si Constantinescu, poate vom fi liberi sa refacem statiunile. Reinvierea statiunilor ar insemna pentru Mazare o competitie pentru statiunea Mamaia si de aici am spus totul. Va trece mult timp pana cand sudul litoralului va intra in zone de investitii masive, poate atunci cand un mare conducator de partid de la Bucuresti va cumpara prin interpusi cateva dintre cele 6 statiuni.