Asociatia Drepturi Civile a demarat din 29.03.2012 demersul de adresare catre Parlamentul European prin petitionare scrisa conform art. 227 din Tratatul European si cu posibilitatea initierii unei plangeri conform art. 228 conform Tratatului European.

In urma adresei asociatiei Drepturi Civile din Mangalia, care se referea la exploatarea gazelor de sist, o comisie parlamentara europeana a decis urmatoarele:

Petiția nr. 0444/2012. Comisie dedicata petițiilor pe tema exploatării gazelor de șist în Uniunea Europeană (9 octombrie 2012)

Avem plăcerea de a vă informa că o Comisie privind explorarea și exploatarea gazelor de șist în cadrul Uniunii Europene va fi organizata de către Comisia pentru petiții, în colaborare cu Departamentul Politic  pentru drepturile cetățenilor și afaceri constituționale, la data de 9 octombrie 2012, între orele 15.00 – 18.00, în sala de reuniuni JAN 4Q1.

Comisia vizează examinarea petițiilor transmise de către cetățeni pe marginea acestui subiect, în prezența unor experți, autorități locale și petiționari. Programul preliminar al Comisiei va fi disponibil în cursul lunii septembrie.

Reuniunea va avea loc în clădirea József Antall (JAN) a Parlamentului European (rue Wiertz 60, 1047 Bruxelles), în sala 4Q1. Veți fi întâmpinat de către personalul nostru la centrul de acreditare pentru vizitatori. Vă rugăm să vă prezentați la timp. Centrul de acreditare se află în zona pietonală de lângă Place du Luxembourg, la dreapta clădirii Altiero Spinelli (a se vedea harta alăturată).

 În timpul Comisiei, veți putea, dacă doriți și cu acordul special al Comisiei pentru petiții, face o scurtă declarație de maximum cinci minute.  În acest caz, ar fi util, în prealabil, să puneți la dispoziția secretariatului Comisiei pentru petiții textul declarației dumneavoastră, astfel încât acesta să poată fi distribuit interpreților. În acest mod, membrii vor fi în măsură să discute petiția dumneavoastră.

Ce spune Parlamentul European prin articolul gasit pe website-ul oficial:

La un an după tragedia nucleară de la Fukushima, dezbaterea privind sursele de energie noi și sigure este încă deschisă. După primele exploatări în Polonia, un nou combustibil fosil provenit din adâncurile pământului ar putea aduce o soluție nevoilor energetice europene: gazele naturale de șist. Care este, însă, impactul acestuia asupra mediului înconjurător și vieții umane?

Săptămâna aceasta, deputaţii europeni de la comisia pentru mediu au dezbătut cu experți în domeniu riscurile extracției de gaze naturale de șist. Acesta se găsește la o adâncime de unul până la doi kilometri și se exploatează prin fracționare hidraulică. Raportor pentru evaluarea impactului exploatării acestui combustibil este polonezul Bogusław Sonik de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat).

Riscuri: contaminarea apelor, explozii, cutremure

Experiențe din SUA arată că se pot întâmpla accidente care pun în pericol mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Printre riscuri se numără contaminarea apelor subterane cu metan, explozia clădirilor rezidențiale și salinizarea apei potabile în vecinătatea zonelor de exploatare.

În cadrul reuniunii de la Parlamentul European, domnul Robert B. Jackson, de la Universitatea Duke, a pus și problema apei folosite în extracție, care are o concentrație mare de sare, dar care conține și substanțe chimice ce pot fi dăunătoare vegetației și mediului înconjurător, în general. Dumnealui propune reutilizarea acestei ape pentru alte foraje.

În timpul fracționării hidraulice, în aer pot fi eliberate gaze precum CO2 și metanul, a arătat Paulina Jaramillo, profesor la Universitatea Carnagie Mellon. Dumneaei a reluat și ideea refolosirii apelor uzate provenite din exploatarea gazelor naturale de șist.

Didier Bonijoly, de la Geoștiință pentru un Pământ durabil (BRGM), a arătat la Parlamentul European că fracționarea hidraulică are nevoie de multă apă, care conține substanțe chimice și riscă să polueze. În plus, fracționarea hidraulică ar putea cauza cutremure.

Impact asupra mediului

Mark Johnston, de la World Wide Fund for Nature (WWF), a arătat că organizația sa nu sprijină exploatarea gazelor naturale de șist. Dumnealui a spus că lumea este aproape de limitele sigure ale schimbărilor climatice și că trebuie luat în considerare impactul exploatării gazelor naturale de șist asupra mediului.

Vorbind despre exemplul polonez, Tomasz Maj, de la Talisman Energy Polska, a arătat că apele contaminate cu gaz reprezintă o îngrijorare reală. Dumnealui a spus deputaţilor europeni că informațiile despre compoziția apei injectate sunt disponibile pentru public și că în Polonia apele uzate se refolosesc în proporție de 85%.

Conform domnului John Broderick, de la Universitatea din Manchester, este necesară o mai bună monitorizare pentru evitarea contaminării apelor, iar gestiunea riscurilor trebuie abordată cu o metodologie adecvată. Dumnealui a arătat că nivelul ridicat al emisiilor pe termen scurt poate fi echilibrat cu reducerea emisiilor pe termen lung.

2 COMENTARII

  1. Corect, nu ne deplasam din lipsa fondurilor. Nu asteptam cheta, dar nici nu putem sta pasivi. Fiecare face ce poate in limitele posibilitatilor. Pacat ca acei care au posibilitati nu fac chiar nimic. Asociatia Drepturi Civile a descoperit dezastrul ecologic de la Neptun, a facut plangerea penala in cazul lipsei caldurii din iarna 2011-2012, in 2012 a reusit si singurul demers corect in cazul gazelor de sist,asteptam sa vedem ce face conducerea administratiei locale care se tot plange ca trebuie lasata cativa ani ca sa poata rezolva ceva. Toti vor timp din patru in patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.