Proiectul „Suntem uniți împotriva schimbărilor climatice!”, desfășurat de ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SF. ANDREI” Mangalia în parteneriat cu ȘCOALA ERTUĞRUL GAZI İLKOKULU BAĞCILAR din Istanbul

0
665
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SF. ANDREI” din Mangalia a desfășurat recent proiectul internațional interșcolar  „Suntem uniți împotriva schimbărilor climatice!” în parteneriat cu ȘCOALA ERTUĞRUL GAZI İLKOKULU BAĞCILAR din Istanbul, Turcia.

Luni, 13 mai 2024, profesorii școlii împreună cu reprezentanții școlii din Istanbul au făcut o vizită la Academia Hagi din Ovidiu și au fost întâmpinați de domnul Ion Constantinescu, reprezentantul Academiei, delegat pe domeniul învățământ, care i-a condus prin baza sportivă și le-a vorbit despre realizările sportivilor români de aici. Au rămas profund impresionați de mărimea, frumusețea și dotarea bazei sportive, de interesul cu care Gheorghe Hagi își pregătește fotbaliștii, de mulțimea succeselor obținute de echipele de juniori, reflectate în cupele și trofeele obținute la competițiile sportive, care sunt expuse pe rafturile din sala de protocol pe care au vizitat-o.

Printre juniorii Academiei Hagi se numără și Croitoru David-Cristian, Drăghici Damian și Ghiță Cristian, elevi ai școlii noastre, în clasa a VII-a A, cu care ne mândrim și care s-au întors de curând dintr-un campionat din Portugalia, unde au obținut locul al III-lea.

Marți, 14 mai 2024, de dimineață, oaspeții au asistat la o lecție desfășurată de doamna prof. înv. primar Voicu Adina, potrivită temei proiectului “Suntem uniți împotriva schimbărilor climatice!“. Elevii clasei a II-a B desfășoară proiectul „Verde-n farfurie, crește-ți singur mâncarea!”. Doamna le-a prezentat etapele proiectului: elevii au vizitat o seră pentru a observa cum se plantează legumele și mediul propice cultivării și creșterii acestora, au adunat pământ de mușuroi, au pregătit recipientele, au plantat semințele și acum au deja plante de circa peste 10 cm înălțime. Invitații au rămas uimiți de inițiativa doamnei Voicu Adina, dar și de pasiunea cu care elevii s-au implicat în proiect. Au vizionat videoclipuri din timpul desfășurării activităților din proiect.

Următoarea vizită a fost în clasa doamnei prof. înv. primar Trandafir Mihaela-Isabela într-o oră de Arte vizuale și abilități practice și au admirat expoziția realizată de elevi pe tema schimbărilor climatice. Elevii au urmărit videoclipuri despre efectul de seră, despre defrișare, despre creșterea temperaturii globale etc. și au reprezentat aceste acțiuni prin desen. Domnii profesori turci au pus întrebări cu privire la temele din desene și au primit răspunsurile așteptate. Au concluzionat că elevii au înțeles tema proiectului și au fost foarte încântați de seriozitatea cu care și-au motivat alegerea temei din desen.

După prânz, toată echipa proiectului a mers la Varna. Profesorii din Istanbul au dorit să vadă orașul. S-au plimbat  prin Parcul Primorski denumit și Grădina Mării, care este cel mai mare și mai cunoscut parc al celui mai mare port bulgăresc la Marea Neagră, Varna. Situat de-a lungul coastei Mării Negre, este o importantă atracție turistică și un monument național de arhitectură peisagistică. Aici au văzut un complex de piscine, un loc de joacă pentru copii cu un parc de divertisment și un mic lac cu bărci. Chiar în fața aleii principale a grădinii este așa-numitul “pod de dorințe” – un mic pod care se crede că îndeplinește dorințele dacă îl traversați cu mersul înapoi și cu ochii închiși, pe care invitații noștri au dorit să îl treacă.

Vizita s-a continuat cu o plimbare în Piața Nezavisimost, o frumoasă zonă pietonală, care leagă Grădina Mării de Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Au văzut Fântâna Sirenelor, o piscină mică, cu o compoziție decorativă, care ne poartă imaginația într-o lume mitică.

Au vizitat Catedrala și au rămas impresionați de frumusețea și măreția construcției. Au aflat că este cea mai mare și mai cunoscută catedrală ortodoxă bulgară de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, situată în orașul-port Varna, și a doua cea mai mare din Bulgaria (după catedrala Alexandr Nevski din Sofia). A fost deschisă oficial pe 30 august 1886 și este reședința episcopiei de Varna și Preslav și unul dintre simbolurile orașului Varna.

Miercuri, 15 mai, oaspeții noștri au asistat la un spectacol de muzică și dans, desfășurat în cinstea lor de elevii școlii. S-au intonat imnurile celor două țări, urmate de imnul școlii. Soliștii de muzică populară, Budeanu Mario și Cirimpei Miruna, îmbrăcați în frumoase costume populare  i-au fermecat cu vocile lor deosebite, iar trupa de dans a claselor a II-a B și  a IV-a B, condusă de doamnele prof. înv. primar Voicu Adina și Trandafir Mihaela-Isabela, a umplut de ritm și veselie atmosfera din sala de sport. Copiii claselor primare și părinții acestora, care au fost spectatori în tribune, au aruncat baloane roșii și albe, în culorile steagului Turciei și au fluturat steagurile celor două țări, în semn de omagiu pentru invitați.

Doamna directoare, Nicolae Constantina-Alina i-a primit cu multă plăcere și le-a vorbit despre școala noastră, apoi s-au schimbat impresii despre sistemele de învățământ din cele două țări.

După-amiază, au participat la o plimbare cu șalupa Black Pearl pe Marea Neagră. Domnul Ion Răzvan, posesorul acesteia, le-a oferit o călătorie până în Portul Limanu, dându-le ocazia de a vedea bărcile pescarilor, navele militare, Șantierul Naval și Portul Limanu, care este baza de plecare a unora dintre cele mai cunoscute regate de la malul Marii Negre. Cele mai de amploare competiții de yachting din Romania se desfășoară la Life Harbour și reunesc pe apă peste 50 de ambarcațiuni.

Joi, 16 mai 2024, echipa de proiect și-a condus invitații la Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia, la Biserica Sf. Gheorghe, la Muzeul de Arheologie și la Muzeul de Marină. Apoi au fost invitați de domnul Beghim Sebat în stațiunea Neptun, la Pizza Antik, un restaurant cu specific turcesc, pentru a degusta preparate  tradiționale. A urmat o plimbare la Lacul Neptun, care este încărcat de nuferi albi în acest moment și pe care plutesc lin lebede albe.

Vizita s-a încheiat la ora 20:00, prin plecarea invitaților spre Istanbul.

În desfășurarea acestui proiect, o implicare deosebită a avut-o domnul primar Radu Cristian, împreună cu echipa din care face parte și doamna profesoară Popa Edvica,  o mare susținătoare a  proiectului nostru. Am primit cazare pentru invitați (3 nopți la un hotel din oraș),  mașină pentru deplasare la Constanța, o plimbare cu șalupa pe mare și o masă festivă la un restaurant din Mangalia. Ajutorul acestora merită toată stima și respectul nostru.

A transmis Prof. înv. primar Trandafir Mihaela-Isabela

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.