Cu o generație care este absorbită de lumea virtuală, iar cititul unei cărți nu mai reprezintă o atracție, cu un sistem de învățământ destul de bulversat, cu profesori tot mai puțin respectați și motivați să își împlinească menirea la catedră, elevii noștri trebuie totuși să facă față unor examene și ele destul de comentate pro și contra.
Examenul de capacitate al elevilor absolvenți de clasa a VIII-a reprezintă primul lor pas spre maturitate. De aceea, rezultatele trebuie privite ca un produs al cunoștințelor acumulate, dar nu trebuie uitat factorul emotiv care poate aduce modificări esențiale. Nu trebuie neglijată capacitatea fiecărui elev de a-și doza emoțiile pentru a le transforma în emoții constructive.
Acest aspect este nevoie să fie cu grijă manevrat atât de părinți, cât și de școală. Buna pregătire, în primul rând în cadrul orelor de curs, este esențială. Din păcate, în zilele noastre se merge foarte mult pe pregătirea în particular care ia amploare în detrimentul pregătirii de la școală. Interesul părinților în educarea copiilor spre iubirea de carte este și acesta un factor de luat în seamă. Desigur, dorința interioară a copilului este și ea importantă. Toți acești factori, fără a intra mai profund în discuție, vin și se împletesc, iar mai apoi ni se înfățișează sub forma unor rezultate.

Mangalia are școli bune, în care mulți dascăli își fac meseria conștiincios. Aceștia merită tot respectul și mulțumirea. Dar există și școli în care pregătirea suplimentară este pe primul loc, din păcate. Nu ne facem serios orele pentru a determina părintele să aducă copilul la pregătire în particular, sau nu ne facem responsabil meseria de dascăl pentru că suntem prost plătiți și atunci nu se merită, sau pur și simplu pentru că nu mai avem chef. Nu uitați că nu există elevi proști. Fiecare este înzestrat cu atâta deșteptăciune câtă are nevoie pentru a-și împlini scopul cu care s-a născut. E nevoie de fiecare!
În plus, spune unui copil în mod repetat că este prost și incapabil și în cele din urmă, vei avea cu adevărat un incapabil și un ”prost”.

Rezultatele obținute sunt un mod de evaluare nu numai al copiilor, ci și al unității școlare care i-a instruit și al părinților care i-au supravegheat.
Cele mai bune rezultate anul acesta le-a reușit Școala Gala Galaction, care a avut o medie generală de 10.00, obținută de eleva Istrate Andreea Miruna.
Felicitări elevei, profesorilor și părinților!
Este drept că numărul de elevi ai fiecărei școli este important în ridicarea prestigiului acelei unități de învățământ. Poate că ar fi bine să observăm rezultatele și să încercăm să ne dorim un învățământ de calitate, nu de cantitate. Oricât de lăudată este o școală, rețineți faptul că un profesor într-un fel se ocupă de un număr de 20-25 de elevi dintr-o clasă și altfel de un colectiv de 30-35 de elevi. Atenția dăruită fiecărui copil este evident direct proporțională cu numărul elevilor din acea clasă.

Făcând un clasament în funcție de numărul de elevi pe unitatea de invățământ, vom avea următoarea situație:
1. Școlile cu cei mai mulți elevi care au susținut examenul de capacitate sunt: Școala Nr. 3 cu un număr de 95 de elevi și Școala Gala Galaction cu 81 de elevi.

scoala 3scoala gala galaction

În acest caz, clasamentul rezultatelor este următorul:

LOCUL I- Școala Gala Galaction
LOCUL II- Școala Nr. 3

2. Școlile cu efective de elevi apropiate ca număr sunt: Școala ”Sfântul Andrei” cu 61 de elevi participanți la examenul de capacitate; Liceul Teoretic Callatis cu 58 de elevi și Școala Nr. 1 cu 45 de elevi.

scoala sf andrei liceul callatisscoala 1

Clasament:
LOCUL I- Liceul Teoretic Callatis
LOCUL II- Școala Nr. 1
LOCUL III- Școala ” Sfântul Andrei”

Mai presus de rezultate, acum este important ca acești viitori liceeni să fie îndrumați cât mai în acord cu vocația lor. Nici un liceu din Mangalia nu este o rușine, și nici alegerea unui profil profesional nu este rușinos. Este păcat că s-a format o aură negativă asupra unor instituții școlare, în condițiile în care oferta orașului este limitată. Însă, cel mai rău este faptul că le implementăm copiilor atât la școală, cât și acasă, idei precum cele potrivit cărora dacă ești elev la Liceul Teoretic Callatis înseamnă că ești deștept și meriți respectul, dacă ești la Liceul Economic înseamnă că ești mediocru și ești și tu acolo un ceva, iar dacă ai ajuns la Liceul Ion Bănescu, atunci ești un nimeni, care nu prea merită respect. Unde mai puneți că există chiar profesori care taxează elevii mai puțin premianți cu un soi de amenințare de genul: ” Lasă că ajungi tu la profesională! Lasă că te văd eu la Bănescu!”, ca și cum să fii acolo îți reduce respectul de sine și al celor din jur, scade calitatea ta de om și de piesă importantă într-un sistem numit societate.
Să vă reamintesc că există oameni importanți în Mangalia, că fiecare avem prieteni, oameni de calitate care au terminat la această ”oaie neagră” Bănescu?
Justificarea unei astfel de etichetări??? Nu există!
Acesta este doar primul lor pas spre un viitor potrivit lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.