Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16.03.2015, a inculpatului MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al municipiului Constanța, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

 –  luare de mită (trei infracţiuni),

 – abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

–  conflict de interese (două infracţiuni).

     De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul STRUTINSKY SORIN GABRIEL, om de afaceri, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

În ordonanţele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism  necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat.

În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.

Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.

Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ştefan, referitoare la:

– impunerea condiției ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor,

– modul de estimare a valorii contractului,

– alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată,

– inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi,

–  tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor acțiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

În perioada noiembrie 2008 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeași calitate, a semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanţa şi o societate comercială, la care era asociat inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanta, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc.

În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care inculpatul Mazăre Radu Ştefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani, înainte de comiterea faptei cât și pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel.

Inculpaților Mazăre Radu Ştefan și Strutinsky Sorin Gabriel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 17 martie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

1 COMENTARIU

  1. Intre Constanta si Mangalia, din punct de vedere al interesului obscur material, nu exista nicio diferenta! Faptul ca DNA-ul inca nu a ajuns si pe la Mangalia, ma face sa cred ca “alesii” nostri nu numai ca sunt incompetenti, dar sunt atat de prosti incat nu stiu nici sa fure!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.