Din analiza statistică incendiilor reiese că de la începutul anului 2015 şi până în prezent s-au înregistrat şase incendii la autoturisme, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, unde s-au înregistrat 18 incendii, ceea ce înseamnă o scădere cu 66% a numărului de incendii la autoturisme.

Una din cauzele principale izbucnirii unui incendiu la bordul unei maşini este scurtcircuitul electric care apare, de cele mai multe ori, din cauza improvizaţiilor efectuate la instalaţiile electrice, neizolarea corespunzătoare sau chiar îmbătrânirea reţelei de cabluri electrice. O altă cauză a izbucnii unui incendiu poate fi supraîncălzirea prin frecarea la sitemele de frânare (plăcuţe de frână, saboţi, discurile de ambreaj), dar şi scurgerile de combustibil în urma unui accident rutier sau chiar în urma unei defecţiuni la sistemul de alimentare cu combustibil al autoturismului.

În scopul evitării unor evenimente nedorite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă cetăţenilor respectarea unor măsuri menite a le proteja viaţa, familia şi bunurile.

Înainte de a pleca cu maşina verificaţi apariţia unor eventuale scurgeri de carburanţi sau lubrifianţi, dar şi perioada de garanţie a stingătorului din dotarea autoturismului.

Nu recurgeţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens, mergeţi imediat la un service autorizat.

Dacă pe timpul deplasării simţiţi miros de încins sau vedeţi fum, opriţi imediat maşina în afara spaţiului carosabil, evacuaţi persoanele şi eventualele bagajele din autoturism şi anunţaţi de urgenţă evenimentul, apelând numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

În cazul unui eventual incendiu la un autoturism care are montată o instalaţie GPL, formaţi imediat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, îndepărtaţi curioşii şi personalul neautorizat până la venirea organelor abilitate şi nu încercaţi să stingeţi focul care a cuprins autoturismul.

Persoanele fizice şi juridice sunt obligate, prin lege, să respecte în orice împrejurare normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa şi mediul. Asigurarea apărării comunităţilor împotriva incendiilor depinde, în mare măsură, de respectul reciproc şi buna credinţă.

incendiu auto incendiu auto 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.