Parerile sunt impartite despre noul cod penal. Din pacate cele mai vehemente voci sunt cele cu tenta politica. Referirile la noul cod penal cu trimitere la sentintele lui Adrian Nastase sau George Becali nu aveau ce cauta in discutii pertinente. In primul rand, noul cod penal trebuia sa ajute oamenii din justitie sa aplice legea mai usor, mai eficient si mai corect. Nu o sa intram in detalii tehnice, juridice, fiind o lupta greu de dus impotriva celor care se considera experti in acest domeniu.  O sa ne folosim chiar de declaratiile si actiunile celor care au modificat si aprobat acest nou cod penal. Nici bine nu a fost promulgat noul cod penal ca deja se vorbeste despre o serie de rectificari in perioada urmatoare. Un lucru care trebuie rectificat imediat dupa conceptie este un lucru prost conceput. Concluzia o tragem deja de la inceput, avem un nou cod penal cu probleme.

Prima modificare majora este cea a recursului. Sentintele vor fi atacate doar o singura data, in speranta reducerii timpului de judecata, astfel Curtea de Apel va da o decizie definitiva.

Vom avea noutati si in in zona judecatorilor, judecatorul de drepturi si libertati si judecatorul de camera preliminara. Judecatorul de drepturi si libertati va avea dreptul de a incuviinta perchezitiile si supravegherile de orice tip. Tot el va solutiona contestatiile din timpul urmaririi penale. Conform art.54 “Judecatorul de camera preliminara este judecatorul care, in cadrul instantei, potrivit competentei acesteia: verifica legalitatea trimiterii in judecata dispuse de procuror; verifica legalitatea administrarii probelor şi a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala; solutioneaza plangerile impotriva solutiilor de neurmarire sau de netrimitere in judecata; solutioneaza alte situatii expres prevazute de lege”.

Tot in faza de cercetare avem modificari la masura preventiva. Se va schimba masura de interdictie de a nu parasi tara sau localitatea cu masura arestului la domiciliu. Cel in culpa va putea sa paraseasca domiciliul doar pentru activitati foarte bine stabilite, urgente medicale, locul de munca sau cursuri de invatamant.

In acelasi timp avem si sistemul “zile de amenda”. Practic platesti ca sa nu faci inchisoare in faza preventiva. Nu platesti, faci inchisoare. Zilele de amenda pot fi intre 30 si 400, cuantumul zilei de amenda va fi intre 10 si 500 lei. Art. 63 spune: “Daca persoana condamnata, cu rea-credinta, nu executa pedeapsa amenzii, in tot sau in parte, numarul zilelor-amenda neexecutate se inlocuieste cu un numar corespunzator de zile cu inchisoare. Daca amenda neexecutata a insotit pedeapsa inchisorii, numarul zilelor-amenda neexecutate se inlocuieste cu un numar corespunzator de zile cu inchisoare, care se adauga la pedeapsa inchisorii, pedeapsa astfel rezultata fiind considerata o singura pedeapsa”.

Regasim si acordul de recunoastere a vinovatiei, fiind un fel de intelegere amiabila intre procuror si inculpat in care prin recunoasterea vinovatiei inca din starea de cercetare, va avea un fel de clementa din partea justitiei si o pedeapsa diminuata.

Conceptul de viata privata va avea de castigat in noul cod penal, introducandu-se pedepse pentru cei care inregistreaza video sau audio persoanele in domiciliul lor, fara acordul acestora. Aici se incadreaza si inregistrarile telefonice fara acord care sunt efectuate de catre cel care inregistreaza, nu si cele primite.

In final gasim si modificarea uimitoare in cazul marilor corupti, cam invizibili in Romania. Pedepsele au fost reduse la jumatate pentru faptele de mare coruptie. In principiu ar fi de preferat ca marii corupti sa nu faca o zi de inchisoare dar sa plateasca pecuniar. Averile lor sa fie confiscate si sa plateasca paguba, plus o suma considerabila ca despagubiri. “Cazarea” timp de cativa ani a unor corupti, timp in care banii furati fac dobanda, nu este o solutie.

www.drepturicivile.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.