Astazi la Pungesti multa lume a vazut scandal. Ceea ce multi nu au vazut este cel mai important lucru. Compania Chevron ne spunea ca procesul de extractie al gazelor de sist are mai multe etape. Pana la fracturare au spus ca exista alte etape care vor dura luni si chiar ani. Au mintit poporul, inclusiv “cu televizorul”. Am vazut cum au venit direct cu o sonda, pe un teren pe care practic nu se efectuasera inca acele etape care ar fi trebuit sa dureze luni de zile. Au venit sa fractureze in etapa de explorare. Au sarit si peste prospectiuni.
“Foraj de explorare
Puturile verticale de explorare sunt forate la peste doi kilometri adancime pentru a testa prezenta de argile bogate in materii organice. In cazul in care rezultatele sunt incurajatoare, urmatorul pas ar fi sa efectuam o microoperatiune de fracturare pentru a testa astfel rezistenta argilelor la fracturare si a elibera gazul.”
sursa: chevron.ro
Gasim termenii de explorare si fracturare in aceeasi propozitie, in aceeasi operatiune ! Spuneau ca nu fractureaza in faza de explorare ! Adio explorare fara riscuri ! Unde este exploatarea lor fara fracturare ? Asa s-a intamplat si cu asa zisa prospectiune. Spun ca prospecteaza, dar vin cu o sonda de explorare si fac fracturare, care se transforma automat in exploatare. Va incuraca termeni ? Pe asta s-au bazat si ei ! Prospectare, explorare, explorare experimentala, exploatare experimentala, exploatare, forare, fracturare, productie.
“Locatiile de foraj de explorare Chevron acopera o suprafata aproape de dimensiunea unui teren de fotbal. Instalatia va sta la o inaltime de aproape 40m. Distanta minima dintre case si instalatie va fi de 300 m.”
“In momentul in care sonda este forata la adancimea dorita, se trece la forajul orizontal pe o distanta de aproape 1.500 m pentru a putea acoperi o suprafata cat mai mare a stratului de argila.”
sursa: chevron.ro
Daca distanta minima dintre case si sonda de fracturare la suprafata va fi de 300 metri, pe sub pamant bratele se vor intinde pana la 1500 de metri. Concluzia este ca se va fractura pe sub case. Unde este protectia ?
“Daca vom gasi gaze naturale in cantitati suficiente pentru o operatiune de productie matura, operatiunile de foraj ar putea continua timp de cateva luni in fiecare locatie”
“Fazele de explorare si exploatare ar putea dura pana la cinci ani inainte de a fi luata decizia de a trece la faza de productie.”
sursa: chevron.ro
Cat timp vor explora si exploata ? Cateva luni sau 5 ani ? Sau poate 25 ? Nici ei nu vor sa ne spuna clar. Dar gasim alta informare, sau dezinformare mai bine zis:
“Etapa de exploatare a gazelor de sist, desfasurata pe 15-25 de ani ….”
De la ei asteapta unii informare ? Romanii sunt destul de informati, inca din anul 2012, cand a explodat acesta problema la nivel national si toata presa a explicat tot ce se putea despre fracturare si gaze de sist. Apoi a urmat mediul online bombardat cu informatii. Singurul loc in care multi nu au primit informatia fost coada la pachete sociale si in sacosele cu mita electorala. Poate aici si problema multora care inca mai declara ca nu sunt informati si nu stiu nimic.
Uitati un lucru – Guvernul Ponta a dat unda verde…la tot…prospectare , explorare, exploatare…si asta nu va fi oprit decat de la Guvern…nu local..nu zonal…nu 15 activisti legati cu lanturi…din pacate e mult prea groasa si e la nivel national. Guvernul le a dat mana libera celor de la Chevron astfel incat au o decizie iar orice protestant e vazut ca un infractor si normal ca jandarmeria isi face datoria fie ca e masa sau tasu. Trist dar adevarat.
Sunt multi asa zisi “cozi de topor” , oameni care au dat in concesiune catre Chevron pamanturile proprietate , incasand sume de bani si astfel au devenit proprietatea firmei ptr perioada concesionata . In cazul in care protestezi cu mainile goale vine jandarmul si te convinge cu bastonul sau gaze lacrimogene ca-i incalci dreptul la proprietate si fi sigur ca te convinge . Totul a plecat de la guvern , plangem la mormant strain , putem doar sa-i taxam la votare , sa-i face sa regrete ca nu ne-au luat in seama , de acum ii stim .