Manualul de Geografie pentru clasa a VIII-a, de la Editura Art Klett, desemnat câștigător la licitația organizată de Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație, în anul 2020, și aprobat de Ministerul Educației, este deschis acum pentru opțiunile profesorilor

0
74

Manualul de Geografie pentru clasa a VIII-a, de la Editura Art Klett, a fost prezentat pentru Edupedu.ro, într-un scurt interviu, de doi dintre cei trei autori ai săi, Carmen Camelia Rădulescu și Ionuț Popa.

Cum ați construit manualul de geografie pentru clasa a VIII-a, ce e diferit față de manualele „vechi”?

Ionuț Popa: Totul este diferit față de manualele vechi. Practic, geografia României pe care o propunem noi în anul 2020 nu mai seamănă deloc cu cea pe care o știa toată lumea: elevi, profesori, părinți. Evident, informația științifică este, în mare parte, aceeași, pentru că Dunărea, Munții Carpați, Marea Neagră, unitățile majore de relief sunt tot cele care se învățau acum 40 de ani, dar maniera de a le prezenta și de a transmite și integra informația este cu totul nouă și, am avea curajul să spunem, unică în România.

De fapt, noi am schimbat modelul prin care se realizează predarea, învățarea și evaluarea cunoștințelor de geografie încă de la primul manual pe care l-am realizat împreună cu colega mea Carmen Camelia Rădulescu, pentru clasa a IV-a, pentru anul școlar 2016 – 2017. Practic, elevii care au început să gândească geografic, folosind manualele noastre de clasa a IV-a, sunt cei ajunși acum în clasa a VIII-a, iar ei sunt familiarizați cu noul stil de lucru, pentru că manualele noastre sunt aprobate pentru toți anii de gimnaziu. Mai puțin la clasa a VI-a, unde, cunoașteți desigur povestea, nu s-a organizat licitație, ci contractele au fost atribuite Editurii Didactice și Pedagogice. Dar chiar și în acel context, colectivul nostru a propus un proiect de manual, care a fost evaluat și aprobat, împreună cu cel unic aflat actualmente pe băncile copiilor, dar decizia noastră, a autorilor, a fost să păstrăm manualul pe piața liberă, ca alternativă la acel manual plin de greșeli care, după cum știți, a necesitat retipărirea întregului tiraj.

Pornind de la faptul că actul didactic este astăzi centrat de formarea și dezvoltarea de competențe, noi am construit fiecare conținut al învățării într-o formă adaptată cerințelor educației secolului XXI, așa cum spuneam, încă din clasa a IV-a, când elevii încep, pentru prima dată studiul geografiei. Originalitatea manualului de geografie pentru clasa a VIII-a și a tuturor manualelor noastre concepute pentru ciclul gimnazial este reflectată de mai multe aspecte, dintre care, cele mai importante sunt legate de:

1. abordarea didactică modernă, care oferă un echilibru între dezvoltarea dimensiunii cognitive și valorile atitudinale ale elevilor din ciclul primar și apoi gimnazial. Acesta a fost primul manual de geografie din România care a depășit abordarea descriptivă, tradițională a predării geografiei, impunând un nou demers de predare-învățare, inovator, creativ, bazat pe cunoașterea și înțelegerea relațiilor și interacțiunilor dintre procesele și fenomenele geografice prin observațiile directe și experiențele elevilor din viața lor de zi cu zi

2. metode inovative de predare-învățare: întregul demers didactic se focusează pe analiza critică, explorare, gândirea logică, pe valorificarea cunoștințelor anterioare și introducerea de noțiuni noi treptat, logic, prin tehnica întrebărilor și răspunsurilor, pas cu pas; astfel, elevul descoperă singur elementele, faptele, procesele și fenomenele geografice, rolul profesorului fiind acela de a conduce și direcționa procesul de predare-învățare către structurarea competențelor generale și specifice asumate prin noul curriculum. Cu alte cuvine, la geografie nu se mai memorează informațiile transmise de profesor, ci se observă, se analizează și se înțeleg gradual, iar evaluarea nu se mai face prin reproducerea informațiilor memorate, ci se aplică ceea ce s-a înțeles în contexte noi, practice, legate de viața cotidiană..

3. o strategie didactică modernă, ce îmbină:

– metoda inductivă, care pornește de la observație, explorare și analiză critică, continuă cu fixarea cunoștințelor noi și se încheie cu aplicarea acestora în diverse contexte practice. O schemă simplă a secvențelor de învățare pe care am conceput-o pentru acest model este:

Observ/Explorez/Analizez critic – Rețin cunoștințe noi – Aplic/Explic.

– metoda deductivă, care pornește de la cunoștințe deja asimilate de elev, integrează noile cunoștințe, care apoi sunt fixate prin intermediul unor aplicații practice și sarcini de lucru curente, bazată pe o altă schemă de abordare:

Știu deja/Îmi amintesc – Rețin cunoștințe noi – Observ/Explorez/Analizez – Aplic/Explic.

Ideea acestui nou concept de manual de geografie s-a materializat pentru prima dată la clasa a IV-a, când s-a pornit de la elementele din viața de zi cu zi a copilului (casa, școala, cartierul), iar apoi s-au extins planurile înțelegerii și cunoașterii spre localitatea natală, regiunea (județul), țara (România), continentul (Europa), planeta (Terra), Sistemul Solar, totul în concordanță cu competențele generale și specifice și conținuturile asumate de programa școlară.

Citește mai mult AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.