La intrarea in Piata Centrala, intr-o dimineata de primavara, un orb cerseste. Pe genunchii sai se afla un carton pe care srie ‘Orb din nastere’. Multimea trece indiferenta prin fata lui. Un necunoscut se opreste, ia cartonul il intoarce, mazgaleste cateva cuvinte si pleaca. Imediat dupa aceea, miracol ! Fiecare trecator intoarce capul si multi, induiosati, se opresc si arunca un banut in cutie. Cele cateva cuvinte au fost de ajuns. Ele spun simplu : ‘Este primavara, iar eu nu pot sa vad’.  

Care este situatia la inceput, inainte de sosirea trecatorului genial ? De ce, in prima situatie, trecatorii nu dau nimic de pomana cersetorului ? De ce isi schimba atitudinea dupa ce cuvintele de pe pancarta s-au schimbat ?

Interpretarea veche (clasica) se bazeaza pe ideea ca primul mesaj nu este pertinent, adica nu este bine formulat (nu are continutul adecvat) si nu trezeste  ‘motivatia interioara’ corecta a trecatorilor. Necunoscutul reuseste, din contra, sa formuleze un mesaj care ‘mobilizeaza’ sentimentul de compasiune aflat in stare latenta in orice om.

Intre emitator (cersetorul) si receptor (trecatorii) are loc un schimb de mesaje, care pot fi postulate astfel :

  • Continutul mesajului are un efect (are o forta proprie) ;
  • Schimband mesajele (deci continuturile), se schimba efectele ;
  • Efectul asupra conduitei umane tine de continutul mesajului ;
  • Continutul actioneaza asupra unei predispozitii ce tine de psihism (motivatie, dorinta, nevoie, etc)
  • Dispozitivul psihic interior este cel care declanseaza in cele din urmaactiunea.

Explicatia este de bun simt: in primul caz, trecatorii sunt indiferenti, pentru ca a da bani nu reprezinta pentru ei o actiune cu un sens pozitiv. Din contra, semnificatia trebuie sa fie chiar negativa, ceva de genul ‘iata inca un cersetor’. In al doilea caz, trecatorii dau de pomana cersetorului pentru ca aceasta actiune are acum un sens pozitiv pentru ei, are o semnificatie de genul ‘trebuie sa contribui la alinarea suferintei acestui biet orb’.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.