Buna Vestire– este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarbatorile inchinate Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a variat la inceput, dar in Rasarit data de 25 martie s-a generalizat indata dupa ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita pe 25 decembrie( prima jumatate a sec. al V-lea). Doar la armeni Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu data veche a sarbatorii Nasterii Domnului( 6 ianuarie).

     Temeiul biblic al acestei sarbatori se afla bine evidentiat in Evanghelia dupa Luca, cap. I, versetele 26-38 : “ Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se numea Iosif, din casa lui David, iar numele fecioarei era Maria. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei….. Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema….Si Maria a zis catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema….. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea.”

  Numele acestei sarbatori se refera la bucuria pe care aceasta zamislire minunata  o aduce intregii omeniri. Era implinirea promisiunii facute de Dumnezeu inca de la caderea primilor oameni. Dar sarbatoarea pe langa Vestea cea Buna a venirii in lume a Celui ce avea sa zdrobeasca capul sarpelui, sarbatoerea vine sa reabiliteze statutul femeii, care datorita faptului ca a fost prima care a cazut in capcana diavolului, a fost stigmatizata de toate generatiile viitoare. Vechea Eva, prin care a intrat pacatul in lume, este in sfarsit “achitata” prin noua Eva, in chipul Mariei. Acceptul dat de Maria planului de rascumpararea a lumii, al lui Dumnezeu, restabileste locul ocupat de femeie in lume. Printr-o femeie omul se desparte de Dumnezeu si tot printr-o femeie se face impacarea cu divinitatea. Cuvintele Mariei catre inger :” Fie mie dupa cuvantul tau”  sunt cu atat mai pretioase, cu cat Maria cunostea legile vremii. Maria era doar logodita cu Iosif, iar graviditatea ei in afara casniciei, ii putea aduce, dupa legile acelor timpuri, moartea. De aceea acceptul dat de aceasta dovedeste increderea si supunerea totala fata  de Dumnezeu, mai presus de legile umane, invingand pana si  teama de o moarte dezonoranta.   Dumnezeu nu isi incepe planul Sau de mantuire a lumii, pana nu are acceptul umanitatii, in persoana Mariei. Mantuirea omului incepe practic din momentul in care Maria rosteste cuvintele de acceptare a planului divin.

 

   In calendarul popular, sarbatoarea este cunoscuta sub denumirea de Ziua Cucului, pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta venirea primaverii.

 Potrivit traditiei, daca acest prim cantec al cucului este auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: “Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!”

  Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait.

  Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: “Cucule vonicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura/marita?” Daca cucul canta imediat dupa adresarea intrebari, insemna ca mai au de asteptat un an. Dimpotriva daca el tacea, era semn de casatorie grabnica.

  Creanga pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

 Buna Vestire este praznuita in perioada Postului Mare, dar Biserica face dezlegare la peste, indiferent in ce zi a saptamanii ar cadea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.